In vizor

Conferinta parintelui Tofana despre homosexualitate, intre “ceea ce inseamna normalitatea de fapt” si "instigare la ura"

Prelegerea desfasurata joi la Casa de Cultura a Studentilor (CCS) din Cluj-Napoca a starnit numeroase reactii in oras. Comunitatea LGBT s-a aratat indignata de pozitia radicala a vorbitorului, la fel si cei care recurg la metodele moderne de reproducere, blamate in discurs. Ei apreciaza ca „Dumnezeu a creat oamenii diversi – albi, negri, cu ochii oblici sau caprui, stangaci sau dreptaci, gay sau heterosexuali – tocmai pentru a-i invata sa se respecte intre ei”. UBB se dezice de mesajul conferintei, desi pe afis figureaza ca partener. Oficialii Mitropoliei clujene la fel, desi subliniaza ca este vizat in discursul dur nu omul pacatos ci pacatul in sine. Ca replica la eveniment, se pregateste o noua conferinta, cu mai multi specialisti, organizata de Asociatia Be An Angel. Oficialii Active Wach atrag atentia la implicarea intitutiilor de stat in acest eveniment, al carui mesaj ar fi „o forma de instigare”.

Reactiile au aparut imediat dupa seara manifestarii care a umplut pana la refuz sala CCS. 

In timp ce Papa Francisc pledeaza pentru o atitudine foarte deschisa faţa de persoanele LGBT spunand ca „Persoanele homosexuale au daruri si calitati de oferit comunitatii crestine”” si „Daca cineva este homosexual si il cauta pe Domnul si are bunavoinţa, cine sunt eu sa judec”?, unii clerici ortodocsi de pe Somes par retrograzi, judeca si infiereaza ura faţa de semeni in randul crestinilor clujeni.  Intr-o democraţie autentica, cu toţii avem dreptul de a organiza manifestari: pro sau anti-gay. Dar nimanui nu i se permite sa calce in picioare demnitatea unei persoane sau a unui grup de persoane. Mai ales intr-un oras ce se doreste Capitala Europeana si la un eveniment ce este organizat in parteneriat cu Universitatea „Babes-Bolyai”, Radio Cluj si Casa de Cultura a Studenţilor, trei instituţii de stat, intr-un stat laic. Ma intreb cum au permis aceaste instituţii o astfel de asociere si daca acesta este mesajul pe care UBB de exemplu il transmite sutelor de studenti LGBT pe care ii are. Cu toate acestea, pentru a-si tine enoriasii aproape si pentru a fi in continuare o „autoritate morala”, parte a unui sistem de conducere in Romania, BOR, prin sumedenia de ong-uri si instituţii subordonate alimenteaza permanent opinia publica cu mesaje pe principiul „dezbina si stapaneste„.  Cand, cu siguranta Dumnezeu nu este homofob! Cand, cu siguranta Dumnezeu a creat oamenii diversi – albi, negri, cu ochii oblici sau caprui, stangaci sau dreptaci, gay sau heterosexuali – tocmai pentru a-i invata sa se respecte intre ei. Daca societatea chiar e apta de dialog, se impune o cunoastere a fenomenului din toate punctele de vedere. Asta ar trebui sa sprijine atat UBB cat si Casa de Cultura a Studenţilor, parteneri ai conferinţei, o relatare exacta, de la oamenii implicaţi, fie ei cercetatori, psihologi sau persoane LGBT, ci nu o doar o indoctrinare ideologica. Cu toate ca jumatate de sala a fost plina de membrii ai comunitaţii LGBT si simpatizanţi ai acesteia, e de apreciat ca si-au ţinut cu toţii calmul, au respectat moderatorul iar evenimentele nu au degenerat„, a declarat Lucian Dunareanu, liderul comunitatii LGBT (terment generic care denumeste persoanele cu orientare lesbi,  gay, bisexual sau transexual) din Cluj intr-un comunicat pe aceasta tema. 

„Conferinta m-a trimis inapoi in taramul magic al copilariei si timp de doua ore m-a invelit in patura calda a crestinitatii pasiv-agresive. Niciodata n-am crezut ca dragostea lui Dumnezeu se poate impleti asa de armonios cu homofobia, sexismul, ostracizarea si pseudostiinta. Il felicit pe domnul Tofana pentru felul admirabil in care si-a organizat discursul, purtandu-se ca un adevarat cioban printre oi si reusind inca o data sa consolideze institutia religiei in popor”, a precizat in acelasi context Isaac Ionescu, unul dintre spectatorii din sala.

„Discutiile” cu publicul au implicat intrebari scrise pe biletele, care apoi au fost selectate pentru a primi raspunsuri, a atras atentia Irina Lupa, o alta spectatoare prezenta in public. 

„Trecand peste discursul instigator la ura fata de homosexuali si peste faptul ca preotul a incurajat sala sa-si exprime opinia in legatura cu comunitatea LGBT oriunde si oricand (lucru la care ne asteptam cu totii), femeile au fost si ele descrise ca fiind niste fiinte inferioare, la un moment dat si ca o posibila cauza a homosexualitatii, aceasta „nebunie” nascandu-se din refuzul unor femei de a se supune barbatilor. A, si preotul a explicat deloc subtil ca biblia este impotriva drepturilor omului.  As dori sa mentionez ca sustin libertatea constiintei, dar ca dupa aceasta conferinta nu mai pot sa vad locul unei institutii ca Biserica Ortodoxa Romana (atentie, vorbesc despre institutie, nu despre religie, sa fie clar) in cadrul unei societati democratice care pretinde ca respecta drepturile omului, avand in vedere pozitia sa fata de ele. Urmeaza o conferinta tinuta tot de Stelian Tofana, despre avort (22 martie). In mod aparent Biblia stie si ce am si n-am voie sa fac cu uterul meu”, arata aceasta, in acelasi comunicat.

Declaratiile despre homosexuali nu au fost singurele care au starnit indignare dupa conferinta de la CCS. Infierarea modalitatilor moderne de reproducere nu este agreata, de asemenea, de multi clujeni.

„Probabil ca domnul preot nu a traversat o problema de acest gen. Pentru un cuplu si pentru o femeie care isi doreste copil este o drama enorma sa nu poata face asta natural, iar Biserica ar trebui sa incurajeze natalitatea intr-o tara cu un declin major demografic ca Romania, nu sa infiereze. Este o pozitie retrograda, complet depasita, anatemizarea in public a procedurilor in vitro. Biserica Ortodoxa este tot mai depasita de timpuri moderne si postmoderne”, a apreciat un clujean care vrea sa isi pastreze anonimatul. 

La Cluj nu exista prea multe organizatii care sa reprezinte si drepturile minoritatilor sexuale. 

“Noi nu ne ocupam si de ei, ci numai de minoritatile care sunt in Romania recunoscute. Nu suntem in masura sa ii ajutam”, a declarat o persoana de la Institutul pentru Studierea Problemelor Minoritatilor Nationale ( ISPMN) Cluj. 

Singura structura care se ocupa de acestia este Asociatia Be An Angel, alcatuita tot de oficialii minoritatii LGBT. 

“Aici nu e vorba de discriminare ci discurs care instiga la ura. De cele mai multe ori, cazurile de discriminare nu ne sunt raportate de teama de a deveni vizibili. La noi ajung cele mai grave: de violenta fizica, santaj sau probleme in familie ale tinerilor LGBT. Si le rezolvam. Apelam la autoritati in functie de problema. De deschidere din partea lor am benefiat de fiecare data”, a precizat Dunareanu, pentru Ziar de Cluj. 

Toate demersurile asociatiei  merg spre Consiliul National de Combatere a Discriminarii, insa, pana atunci, sunt indreptate spre autoritatile locale competente. 

“S-a intamplat ca cineva sa fie batut in fata la Sora. Am facut plangere la politie, am cautat inregistrarea de pe camerele de supraveghere din zona. O alta plangere a fost depusa pentru cineva care santaja o persoana pebtru orientarea sa. Am ajutat, de asemenea, pe cineva care a fost dat afara din familie din cauza orientarii sale. Am creat o retea de medici specialisti in diverse domenii, gay-friendly care sa ajute in fiecare caz in parte. De pilda, cineva care il cunoaste pe psihologul unei scoli in care se afla un tanar cu asemenea probleme. Il contacteaza si acesta poate pune problema asa cum trebuie, vorbeste cu tanarul si cu parintii lui”, a dezvaluit el. 

Oficialii ActiveWatch, o organizatie de drepturile omului care militeaza pentru comunicarea libera in interes public, atrag atentia ca ar merita investigat daca, pana la urma, UBB a mai fost partener la acest proiect sau „daca Radio Romania Cluj, partener pe afis, a prezentat critic ce s-a intamplat acolo sau daca doar a preluat si, mai cu seama, daca Casa de Cultura a Studentilor a fost inchiriata sau nu de Asociatia Agape si de Mitropolie, intrucat orice sprijin din banii statului, inclusiv in natura, acordat unui asemenea eveniment este o chestiune foarte grava”.

„Implicarea UBB sau a oricarei institutii finantate de la bugetul de stat ar fi fost acceptabila numai in masura in care ar fi fost vorba de un eveniment de tip dezbatere, in care sa fie prezent un numar egal de pareri pro si contra, cu alte cuvinte, sa fie asigurat pluralismul de opinii cu privire la subiect.

Genul de discurs promovat in timpul conferintei poate fi acceptat intr-o biserica, mai ales ortodoxa, a carei misiune istorica este chiar aceea de a se implica in viata privata a enoriasilor, deci, inclusiv in chestiuni ce tin de viata sexuala. Dar, in momentul in care acest discurs apare in spatiul public si in care biserica incearca sa se implice in viata publica astfel, chestiunea devine problematica. 

Problema nu a fost atat faptul ca au fost prezentate pasaje dintr-un text vechi de cateva mii de ani (Vechiul Testament) referitoare la homosexualitate, lucru care poate fi exploatat din punct de vedere academic, ci ca acest lucru a fost facut nu numai fara sa fie explicat contextul, ci chiar punand accent pe faptul ca acele pasaje nu sunt opera vreunui om sau vreunei insitutii ci chiar cuvantul Bibliei, ceea ce, tinand cont de specificul audientei, poate fi considerata o forma de instigare.

Lucrul cel mai grav a fost insa modul in care vorbitorul a gestionat intrebarea referitoare la cum poate fi aratata compasiune pacatosilor, cand pedeapsa pentru ei in Biblie este uciderea, si care se incadreaza clar la instigare. Spun asta pentru ca intrebarea putea fi evitata, lucru ca nu s-a intamplat, iar, in momentul in care reactia salii a fost una de aprobare referitoare la intoleranta fata de comunitatea LGBT, vorbitorul a incurajat reactia salii, in loc sa incerce sa o combata„, a apreciat Radu Raileanu, Project Assistant in cadrul organizatiei. 

Universitatea “Babes-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, a carei sigla se afla pe afisul evenimentului, la parteneri, s-a dezis de mesajul parintelui. 

“Directia Comunicare si Relatii Publice a UBB va comunica faptul ca nu a existat un parteneriat oficial intre Universitatea Babes-Bolyai si organizatorul evenimentului, Organizatia Crestina Agape Pretuim Familia. Mai mult decat atat, Pr. prof. univ. dr. Stelian Tofana a precizat faptul ca nu vorbeste in calitate de cadru didactic al UBB, ci in nume personal”, a precizat Paul Farcas, purtatorul de cuvant al institutiei. 

La fel arata si reprezentantii bisericii ortodoxe clujene, 

“In primul rand, toleranta trebuie sa o raportam la pacatos, este oricand o persoana care poate fi recuperata. Toleranta nu se recomanda niciodata fata de viciu sau pacat ori anormalitate. Eu nu consider un lucru rau faptul ca se dezbate si se discuta asemenea lucruri si chiar de teologii care au o anumita autoritate. Aceste lucruri trebuie sa fie prezentate fara patima si trebuie sa conduca spre o mai buna intelegere spre ceea ce inseamna normalitatea de fapt. Sa inteleaga oricine ca Biserica nu condamna pacatosul, ci condamna pacatul, sau viciul care degradeaza si corupe fiinta umana”, a apreciat Bogdan Ivanov, purtatorul de cuvant al Mitropoliei Clujului, Maramuresului si Salajului.

Reprezentantul bisericii clujene nu crede in adaptarea discursului la contextul vremurilor actuale.

“Nu trebuie sa reactualizam totul potrivit vremurilor duplicitare pe care le traim. Cuvintele Bibliei sunt permanent actuale. Chiar daca nu le mai intelegem sau ne mai raportam la ele, cele scrise in Scriptura nu au nevoie de adaugari.

 ParinteleTofana a vorbit in nume propriu. Atunci cand vrem sa ne exprimam pe o tema sociala, ne exprimam pe cale oficiala”, a precizat Ivanov. 

Ca urmare a acestei conferinte, comunitatea LGBT a inceput deja demersurile pentru organizarea unei conferinte pe tema homosexualitatii. 

“Vrem sa fie in acelasi loc, la CCS, si cu aceaesi parteneri, mai putin Mitropolia. Noi ne dorim foarte mult o dezbatere adevarata, care sa se desfasoare pe bune, cu toate abordarile si toate partile implicate, de la psihologi la medici sociologi sau specialisti in drepturile omului”, a dezvaluit Lucian Dunareanu. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *