Sanatate

Conducerea Spitalului Județean Cluj trimite la plimbare bolnavii de cancer

Reacția conducerii Spitalului Județean Cluj cu privire la informația potrivit căreia bolnavii de cancer sunt trimiși acasă din cauză că nu sunt paturi suficiente bate orice film. Indirect, printr-o divagare de la subiect, reprezentanții unității sanitare spun că locul pacienților cu afecțiuni oncologice ar fi Institutul Oncologic, în timp ce la Spitalul Județean ar trebui tratate doar urgențele. Nu recunosc nici în ruptul capului că au trimis acasă persoane suferinde pentru că nu sunt paturi suficiente. 

„Spitalului Clinic Județean de Urgență joacă rolul unui spital regional de urgență, ceea ce înseamnă că preia, primordial, urgențele majore, politraumatismele și cazurile acute complexe din zona de nord-vest a țării. Pacientul oncologic se adresează secțiilor specializate de chirurgie oncologică și terapie adjuvantă oncologică, pentru a putea fi asistat integrat și complex, așa cum impune patologia”, se arată în răspunsul transmis de reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, la solicitarea Ziar de Cluj și NCN. 

Situația de mai sus a fost semnalată de către deputatul USR, Emanuel Ungureanu care în timpul unei vizite la Clinica Chirurgie I a arătat dezastrul din unele saloane. 

Citește și: 

Catastrofă la Clinica Chirurgie I. Emanuel Ungureanu: „Bolnavii cu cancer sunt trimiși acasă pentru că medicii nu au paturi” VIDEO 

În articolul precizat mai sus, Ziar de Cluj scria că a fost redus numărul de paturi din Chirurgie I. Acest aspect este negat de reprezentanții spitalului. 

„Secția Clinică Chirurgie Generală I are în structura aprobată de Ministerul Sănătății 75 de paturi, încă din 2014, în urma reorganizării spitalului. Chiar și așa, pentru anul 2018, rata de utilizare a paturilor în secție este de 63,34% din capacitatea maximă a secției. Periodic, există reduceri temporare de paturi (închidere a saloanelor), pentru igienizare. Ciclicitatea acestor închideri este dictată de adresabilitatea și de specificiul secției, dar și de perioadele de concedii de odihnă”, este precizat în răspunsul unității sanitare. 

Dacă ținem cont de informațiile transmise de reprezentanții spitalului, medicii nu duc lipsă de niciun material sanitar, totul este dotat la cele mai înalte standarde. 

„Spitalul a depus eforturi în ultimii ani să asigure calitatea actului medical. În privința firelor de sutură, față de anul 2012 s-a dublat valoarea firelor de sutură achiziționate. Concret, în 2012 s-au achiziționat fire de sutură în valoare de 207.777 lei, iar în 2018 suma alocată achiziției firelor de sutură a fost de 403.922 lei. Consumul de anticoagulante a înregistrat un trend ușor ascendent – în 2014 s-au cumpărat anticoagulante în valoare de 1.093.080 lei, iar în 2018, valoarea achiziției a crescut la 1.286.498 lei. La momentul articolului, existau în stoc trei tipuri de anticoagulante, precum și fire de sutură”, mai arată reprezentanții Spitalului Județean Cluj.

În urmă cu câteva zile, vă arătam cum s-a închis un întreg etaj al Clinicii Chirurgie I după ce 7 asistente au plecat la privat. Lucrurile s-au înrăutățit la clinică odată cu plecarea profesorului Constantin Ciuce în sistemul privat. 

Citește și:

Situație dramatică din cauza lipsei de personal din spitale. Un etaj întreg al unei unități sanitare s-a închis după ce asistentele au plecat la privat  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *