Sex

Comunicarea eficienta in cuplu

A comunica inseamna a gasi o cale de intelegere, si mai putin a cauta sa ai mereu dreptate si sa-i lasi partenerului impresia ca-i dai o lectie. Exista cinci obstacole principale in calea comunicarii eficiente, care ar trebui evitate: amenintarea, culpabilizarea, critica, ridicularizarea si interpretarea eronata. A comunica inseamna a ajunge la un acord nu la un conflict.

 

A vorbi si a asculta

 

A comunica inseamna pur si simplu a vorbi despre tine si despre trairile tale interioare in cadrul unei relatii sociale. In consecinta, un cuplu va invata cum sa comunice atunci cand fiecare parte va invata s-o asculte cu adevarat pe cealalta, fiind dispusa s-o invite sa se exprime liber asupra supozitiilor si gandurilor sale cu privire la cealalata parte.

 

A-l asculta pe celalalt inseamna:

 

–    Sa nu anticipezi ceea ce vrea el sa-ti spuna.
–    Sa fi atent cu propriile cuvinte, care nu au mereu acelasi sens ca cel pe care il au ele pentru partener.
–    Sa fi atent la felul cum spui aceste cuvinte (claritate si ton).

 

In plus, respectarea urmatoarelor reguli este obligatorie :

 

–    Sa nu-l intrerupi pe partenerul tau cand vorbeste.
–    Sa reformulezi cea a spus si sa vezi daca ai inteles exact ce a vrut el sa-ti spuna. In caz contrar, exista riscul de a nu fi in contact cu el, ci cu imaginea deformata pe care ti-ai format-o despre el.
–    Sa-l inviti pe celalalt sa se exprime pentru a vedea daca ce-ti imaginezi / gandesti tu despre spusele lui este corect.
–    Sa vorbesti putin mai mult despre tine si despre asteptarile / nevoile tale.
–    Sa te expui, sa te “deconspiri”, pentru ca partenerul nu va putea ghici de fiecare data cine esti si cum “joci”.
–    Sa ceri politicos, fara ca aceasta sa ia forma unor exigente amenintatoare sau ultimative. A cere nu inseamna a pretinde. Poti sa ceri orice atat timp cat nu pretinzi nimic.
–    Sa nu-l mai consideri pe celalalt raspunzator de nefericirea ta.
–    Sa renunti la orice tip de amenintare, santaj sau presiune.
–    Sa nu te impotrivesti de fiecare data, cu sau fara motiv…

 

O comunicare reusita va permite prevenirea / rezolvarea de la sine a unui conflict fara ca cineva sa piarda sau sa castige.

 

Conditiile de comunicare

 

In caz de neintelegere sau conflict, sa ne amintim ca nu este recomandat sa comunicam in momente de mare incarcatura emotionala. Trebuie  sa depunem armele pentru a ajunge la o intelegere, acceptand si compromisuri reciproce. Discutiile dintre doua persoane stapanite de emotii puternice nu pot avea decat un rezultat negativ.

 

Sa nu uitam mai ales faptul ca, in orice situatie, timpii utili de comunicare sunt clipele in care suntem amandoi, singuri si linistiti, fara ca nimeni sa ne deranjeze. Sa nu recurgem sub nici o forma la anturajul nostru pentru a interveni in dezbaterile noastre, dar sa acceptam interventia specialistului cand suntem amandoi la conciliere terapeutica.

 

In loc sa ne criticam partenerul, mai bine sa incepem sa-l apreciem si sa-i facem complemente sincere pentru calitatile pe care le poseda. Sa renuntam la ideea de a-l schimba pe celalalt. Intr-un cuplu trebuie sa stim sa apreciem ceea ce avem in comun cu partenerul dar si sa toleram fara prejudecati diferentele.

 

Eficienta comunicarii

 

Terapeutii in consilierea cuplurilor maritale propun insusirea urmatoarei carte a comunicarii eficiente:

 

–    A accepta valorile, nevoile si aspiratiile celuilalt.
–    A comunica deschis si sincer pentru a cunoaste aceste valori si nevoi (dorinte).
–    A-l asculta pe delalalt atunci cand are probleme pentru a-l ajuta sa gaseasca singur solutiile la ele.
–    A respecta convingerile sau obiceiurile culturale ale celuilalt.
–    Daca comportamentul celuilalt impiedica satisfacerea propriilor nevoi, a-i arta clar acest lucru spre a-l determina sa-si schimbe atitudinea, si invers.
–    A incerca sa rezolvi conflictele fara a cauta sa castigi ceva in defavoarea celuilalt.
–    A respecta nevoile celuilalt facand compromisuri acceptabile pentru ambele parti.

 

Astfel, vom avea o relatie implinita si satisfacatoare in care fiecare dintre noi va putea deveni ceea ce doreste / ce poate el sa fie, o relatie bazata pe respect reciproc, dragoste si armonie, cu sanse mari de durabilitate in timp.

 

.ro
Foto: www.sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *