Diete

Cand trebuie sa slabiti mai mult de 10 kg…

…este bine sa stiti ca specialistii va stau la dispozitie pentru a va ajuta sa reusiti. De astfel, ii puteti consulta chiar daca surplusul dvs. de greutate este mai mic de 10 kg; tot mai multe persoane, exasperate de regimurile aberante, apeleaza la medici pentru a slabi.

 

Medicul generalist

Desigur ca aveti un medic de familie, care va cunoaste deja bine. Astfel, el si-a conturat o imagine globala asupra organismului dvs., fiind familiarizat si cu antecedentele medicale. Dvs., pe de alta parte, aveti incredere in el si ii puteti cere sa va indrume in cursul programului de slabire. Medicul va calcula surplusul de greutate cu care va confruntati si va va recomanda un regim adaptat, invitandu-va sa reveniti la consultatie lunar sau la doua luni. De asemenea, medicul de familie va poate indruma spre un specialist.

 

Medicul nutritionist

Specializarea de “nutritionist” este mai noua in cadrul practicii medicale si, in cazul in care in apropierea domiciliului dvs. nu exista un medic nutritionist, puteti apela cu incredere la endocrinolog si la diabetolog. De asemenea, puteti consulta un medic generalist care a urmat un curs de pregatire postuniversitara in specializarea nutritie / dietetica.

 

Medicul va analiza situatia excedentului de greutate impreuna cu dvs. si, probabil, va va pune urmatoarele intrebari:

–    Cand au aparut “rotunjimile”?
–    In ce circumstante?
–    Exista cazuri de obezitate in familia dvs.?
–    Dar boli genetice precum hipercolesterolemia sau diabetul?
–    Suferiti de tulburari de comportament alimentar?

 

Va va examina, va va cantari, va va masura sau va va intreba ce inaltime aveti si va calcula raportul dintre masa grasa si masa slaba prin diverse procedee:

 

–    Masurarea pliului cutanat: punand palma intinsa pe o zona oarecare a corpului, medicul ciupeste pielea si masoara rezultatul cu ajutorul unui compas special (metoda cea mai frecventa).
–    Ecografie: este utila pentru a estima amploarea tesutului adipos subcutanat.
–    Tomodensitometrie, masurarea impedantei (metode rare).

 

In continuare va va recomanda analize de sange, pentru a vedea daca obezitatea are o origine hormonala (caz foarte rar) si pentru a verifica nivelul de colesterol si de zahar in sange.

 

Dupa acest examen legat de dieta, va pune la punct un regim personalizat, extins pe cateva luni, pe care il va revizui in mod regulat, impreuna cu dvs., in functie de rezultatele obtinute. Acest regim va viza atat valoarea calorica, cat si raportul intre lipide, glucide si proteine. Daca nu aveti suficienta incredere in medicul dvs., daca vi se pare ca nu va asculta sau ca nu va ia in serios, schimbati-l! Excesul de greutate si dorinta de a slabi sunt subiecte grave si dureroase, pentru care meritati toata atentia, intelegerea si consideratia.

 

Dieteticianul

Specialistul dietetician cunoaste valoarea calorica a fiecarui aliment, dar si continutul acestuia in lipide, glucide, proteine, vitamine, minerale si oligoelemente. De aceea, trebuie sa fie partenerul dvs. privilegiat de dialog pentru stabilirea unui program de slabire corespunzator gusturilor si obisnuintelor dvs. alimentare

 

Prin intermediul unui “interogatoriu” amanuntit, dieteticianul calculeaza mai intai consumul dvs. zilnic de elemente nutritive, identificand astfel erorile alimentare (consum prea ridicat de lipide, spre exemplu, insuficienta glucidelor etc.)

 

In continuare, concepe un program de slabire personalizat, pe care va trebui sa-l urmati intocmai. In aceasta faza a regimului, veti nota intr-un carnetel cand ati incalcat programul, in ce mod si de ce. Acest procedeu va va permite, la urmatoarea consultatie, sa intelegeti mai bine care sunt evenimentele susceptibile sa va duca la esec.

 

Dieteticianul va modifica apoi programul in mod regulat, in functie de rezultatele obtinute, iar o data ce veti atinge greutatea stabilita de comun acord, va va prescrie un regim de stabilizare, pe care va trebui sa-l urmati o anumita perioada. Specialistul va accentua faptul ca nu veti putea ramane suplu daca va veti pastra relele obisnuinte / obiceiuri alimentare.

 

Desigur ca puteti consulta in paralel un nutritionist (care va trasa liniile generale ale programului dvs. de slabire) si un dietetician (care va concepe regimul in functie de personalitatea si preferintele dvs. culinare).

 

Unde sa va adresati?

Pentru a obtine informatii cu privire la medicii nutritionisti, endocrinologi sau diabetologi, consultati rubricile specializate din Pagini Aurii sau pagini Nationale. Puteti apela deopotriva la policlinicile cu plata sau la medicii din spitale in boli de nutritie. De asemenea, medicul de familie va poate recomanda un terapeut competent.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *