Politica

COMPLET RUPT DE REALITATE, Premierul Ciucă le spune profesorilor greviști: ”Aveți puțintică răbdare”. Sindicaliștii clujeni: ”Suntem foarte hotărâți să mai ieșim în stradă”

Scris de 625

Venit la Cluj să-i facă un mic joc (și extrem de inutil) de imagine colegului de partid Emil Boc, primarul Cluj-Napoca, premierul Nicolae Ciucă a avut o discuție cu sindicaliștii din învățământ care l-au așteptat în fașa municipalității. Ciucă zice că le dă dreptate dascălilor care protestează și spune că aceștia merită să fie situați pe grila de salarizare acolo unde a fost asumat prin programul de guvernare și la nivelul coaliției că trebuie să fie, dar le cere puțintică răbdare. Să nu mai facă scandal, iese el din când, în când, să vadă cum se mai simt.

Zice premierul-de-până-mâine:

”Am avut un dialog deschis și am fost disponibil pentru ceea ce a însemnat prezentarea reală a ceea ce poate oferi Guvernul în acest moment.

Fac apel la dascăli să înțeleagă să nu ne împingă să facem aceleași greșeli care s-au făcut în acești ultimi 30 de ani.

Prin PNRR ne-am asumat că venim cu o nouă lege a salarizării și am devansat procedurile. În perioada următoare, pe baza studiilor de la ministerele Muncii și Educației, împreună cu Banca Mondială, să avem până în 15 iulie proiectul finalizat iar din 15 iulie personalul din Educație va intra în discuții cu Ministerul Muncii, fiind prima categorie profesională care va avea clarificat acest aspect.

În acest moment, îi rog cât se poate de sincer și onest. Nu pot să le promit acum ceva ce nu se poate realiza și nu voi face niciodată ceva ce consider că este greșit.

Îi rog să zăbovească puțin până finalizăm. O lună jumătate nu cred că înseamnă atât de mult în economia celor 32 de ani în care s-au întâmplat atâtea. România este a treia țară din Europa ca nivel de dezvoltare economică, având al treilea Produs Intern Brut din Europa pe primul trimestru. Este o situație pe care am gestionat-o cu toate problemele care au fost, cu crize, inflație și războiul din Ucraina, iar România a avut cea mai consolidate stabilitate și creștere economică.

Dacă dascălii nu înțeleg că avem nevoie de stabilitate politică și socială, atunci mai mult de atât nu am ce să fac”.

Prin urmare ”să fie liniște”, că ”guvernul lucrează”. Numai că ”guvernele” ne lucrează la buzunare și la viitor de peste trei decenii, iar bunăstarea promisă este numai pentru ei și gașca de pile, cunoștințe și relații.

Președinta SLIP, Lucia Cojocaru, susține că poate lucrurile ar fi ”dezamorsate” dacă guvernanții ar aplica legea salarizării de la 1 iunie.  Însă oferta sindicaliștilor a fost refuzată de premier.

”Trebuie să vă spunem că astăzi a avut, totuși, amabilitatea domnul prim-ministru Ciucă să ne primească cu o delegație de patru persoane din partea sindicatului nostru clujean. Noi ne-am exprimat punctele de vedere în ceea ce privește situația pe care o avem în momentul acesta în învățământul românesc. Lumea nu mai vrea să continue și este clar că vom intra în grevă perioada următoare. Condițiile care ni s-au promis nu au fost acceptate, acele vouchere culturale, care au fost jignitoare pentru noi. Astfel, am expus toate aceste situații. Domnul prim-ministru ne-a spus că doar aceste propuneri le are, concrete. Noi am venit cu ultima ofertă: dacă de la 1 iunie s-ar pune în aplicare noua lege a salarizării, poate lucrurile ar fi dezamorsate și lumea ar accepta să înceteze această formă de protest. Dânsul nu a fost de acord și rămâne pe mai departe să continuăm greva”.

 • Reprezentanții SLIP Cluj vor ca un profesor debutant, care în prezent are un salariu de 2.500 lei, ”să intre în sistem cu un salariu de aproximativ 4.000 lei net”, iar cei cu vechime, până la de 7.000 lei.

Prin urmare, sindicaliștii sunt hotărâți să mai iasă la un protest de amploare, probabil marțea viitoare. Iar greva continuă.

”Lumea nu mai are încredere în actuala guvernare și sigur sunt foarte hotărâți să mai ieșim. Toată lumea ne-a cerut asta – chiar și săptămâna viitoare să organizăm un protest de amploare, având în vedere că marți colegii de la București la fel vor avea un marș de protest până la Cotroceni”.ULTIMA ORĂ

 • Acum 13 hours Politica
  ARUNCAREA ÎN DERIZORIU A ÎNVĂȚĂMÂNTULUI: Examenele orale de la Bacalaureat se echivalează cu notele din timpul liceului – prevede un proiect de Ordonanță de Urgență publicat de Ministerul Educației, în contextul celor mai mari proteste ale profesorilor în ultimii 18 ani
 • Acum 13 hours Justitie
  ROMÂNIA EȘUATĂ: O femeie al cărei copil de 12 ani a fost ucis la Revoluția din 1989 și-a dat foc în Poiana Brașov în semn de protest față de tergiversarea dosarului Revoluției. Poliția și procuratura au tăcut două săptămâni
 • Acum 15 hours Politica
  SOLDĂŢEL DISCIPLINAT AL PARTIDULUI: Boc îi ceartă pe profesorii greviști și ia partea puterii, care se dovedește zilnic incapabilă: ”Nu putem sacrifica aceste generații”. E, să fi fost altcineva la guvernare, ce discurs fulminant ar fi avut Maestrul!
 • Acum 16 hours PubliNews
  Educație și distracție la Iulius Mall Cluj: workshopuri pentru părinți și copii cu mentori de la școala Solis
 • Acum 16 hours Eveniment
  Ce vor solicita sindicatele din educație la Guvern: ”Îi transmitem și lui Iohannis că noi rezistăm”
 • Acum 16 hours Politica
  Președintele Iohannis ar fi avut o întâlnire ”decisivă” cu Ciucă și Ciolacu: Rotativa se face săptămâna viitoare pentru a evita criza de timp
 • Acum 17 hours Rautacisme
  Pe unde, Maestre, printre gropile de la metrou, OSĂ se facă culoar de transport public din Mănăștur până în Mărăști?
 • Acum 17 hours Rautacisme
  Emil Boc, primarul care le știe pe toate, numai administrație nu prea: De la ”Ioan Sabău nu pleacă nicăieri”, la ”felicitări noului antrenor”
 • Acum 17 hours In vizor
  Poliția Locală folosește semnalele acustice și luminoase în mod ilegal. ”Poliţia Locală încearcă din păcate să copieze Poliţia Română şi nu este de bun augur pentru că se ajunge la confuzii”
 • Acum 19 hours Eveniment
  A 12-a zi de grevă a profesorilor, nu e al 12-lea ceas și pentru Guvern și locatarul de la Cotroceni: Un nou miting de protest al profesorilor, la Guvern și la Cotroceni
 • Acum 19 hours Eveniment
  Grav accident de circulație pe DN1 E60, în Izvoru Crișului, județul Cluj. Un bărbat a rămas încarcerat, minoră consultată de echipajul SMURD
 • Acum 21 hours In vizor
  Pentru cine ar fi dispusă Ligia Deca, ministrul Educației, să facă pârnaie? Conform Legii Dialogului social, nr 367/2022, art 159. alin 2. ”Angajatorul nu poate încadra personal care să îi înlocuiască pe cei aflați în grevă”. Prin urmare, situația școlară la disciplina profesorilor aflați în grevă, NU POATE FI ÎNCHEIATĂ, decât ILEGAL
 • Acum 21 hours Din oras
  DONEAZĂ pentru Centrul Comunitar KHETANE de la Pata Rât! Împreună putem șterge pata de pe obrazul Clujului!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE