Vocea ta

Dragoş Damian, Terapia: Stimaţi Profesori, vestea bună: România este tigrul creşterii economice. Vestea rea: nu sunt bani pentru salariile Dumneavoastră

Scris de 2175

Stimați Profesori, salariile Dumneavoastră sunt plătite de performanța economiei noastre. Surprinzător, deși declarațiile venite din mediile politic și de afaceri privind economia noastră sunt extrem de optimiste, nu sunt bani pentru salariile Dumneavoastră. De ce oare?

Pentru că suntem îndatorați până la 50% din PIB – România a împrumutat efectiv „în draci” – și pentru că se apropie vârfuri de plată, nu sunt bani pentru creșterile salariilor Dumneavoastă. Pentru că avem un deficit cronic de cont curent, adică nu sunt bani in conturi uneori nici măcar pentru salariile din prezent, darămite pentru creșterea salariilor Dumneavoastră.

Pentru că până la 80% din cheltuielile publice se duc deja pe salarii și pensii, de unde să mai fie bani în plus pentru creșterea salariilor Dumneavoastră?

Pentru că, în 2022, în condițiile în care economia a crescut din inflație, veniturile mari rezultate atunci nu au putut acoperi cheltuielile bugetare – deci nici vorbă să rămână bani pentru creșterea salariilor Dumneavoastră. Pentru că, în 2023, în condițiile în care economia crește din consum de import, veniturile bugetare vor fi mai mici – deci și mai puține șanse să rămână bani pentru creșterea salariilor Dumneavoastră.

Pentru că s-au dat cu generozitate amnistii fiscale, facilități fiscale, alocații, sporuri, deduceri, compensări, vouchere etc., fără nici o justificare și fără ca aceste stimulente și ajutoare financiare să aibă efect în economie pentru a produce bani în plus din care să crească salariile Dumneavoastră.

Pentru că statul dă ajutor financiar de miliarde de lei de-a valma în economie fără să stie exact dacă aceste stimulente vor avea valoare adaugată și vor întoarce mai mulți bani la buget pentru a acoperi inclusiv creșterea salariilor Dumneavoastră.

Pentru că avem o evaziune fiscală și o muncă la negru estimate la 500 miliarde lei anual, adică bani care se duc în neant în loc să fie colectați la buget și să susțină creșterea salariilor Dumneavoastră.

Pentru că nu mai fabrică mai nimic în România, avem un deficit de balanță comercială de peste 170 miliarde lei. Lipsa de specialiști și muncitori din fabrici, șantiere, agricultură și servicii este atât de mare încât șansele de a redresa deficitul de balanță comercială sunt minime, astfel încât nu are cum să apară un surplus de bani din care să crească salariile Dumneavoastră.

Pentru că – ha, ha! – s-au dat zile libere cu ghiotura și toată lumea s-a bucurat, inclusiv Dumneavoastră. Însă fiecare zi liberă costă, cel putin teoretic, circa 7 miliarde de lei – pierduți inclusiv de la creșterea salariilor Dumneavoastră.

Pentru că proiectele epice finanțate din PNRR și din alte surse europene – inclusiv pentru modernizarea sistemului de învățământ – nu vor putea fi executate în termenele asumate din cauza deficitului de muncitori, ingineri, echipamente, materiale de construcții, deci nu vor intra mult mai mulți bani în economie care să permită creșterea salariilor Dumneavoastră.

Stimați Profesori, dacă vreți să aflați dacă sunt adevărate și mai ales de ce au apărut și s-au complicat problemele descrise mai sus, cel mai bine este să întrebați foștii Dumneavoastră elevi și studenti care astăzi se ocupă de guvernarea României.

Sigur că în final salariile Dumneavoastră vor fi crescute, se va găsi o soluție de compromis – va veni probabil prin taxa de solidaritate, cota progresivă, supraimpozitarea unor domenii etc., adică se vor lua bani în plus de la cei care deja plătesc și care sunt din ce în ce mai puțin, punând si mai multă presiune pe performanța economiei. Problema se va muta de la Dumneavoastră la altă categorie profesională care la rândul ei va solicita creșterea salariilor și tot așa.

Toate aceste creșteri ale salariilor care în nici un domeniu, inclusiv în privat, nu sunt bazate pe criterii de eficiență, nu doar că vor pune presiune pe performanța economiei ci vor lovi din greu și în sistemul de pensii, care va intra în faliment în urmatorii zece ani când încep să intre la pensie decrețeii – printre care se numără și 25% dintre Dumneavoastră.ULTIMA ORĂ

 • Acum 13 hours Politica
  ARUNCAREA ÎN DERIZORIU A ÎNVĂȚĂMÂNTULUI: Examenele orale de la Bacalaureat se echivalează cu notele din timpul liceului – prevede un proiect de Ordonanță de Urgență publicat de Ministerul Educației, în contextul celor mai mari proteste ale profesorilor în ultimii 18 ani
 • Acum 13 hours Justitie
  ROMÂNIA EȘUATĂ: O femeie al cărei copil de 12 ani a fost ucis la Revoluția din 1989 și-a dat foc în Poiana Brașov în semn de protest față de tergiversarea dosarului Revoluției. Poliția și procuratura au tăcut două săptămâni
 • Acum 15 hours Politica
  SOLDĂŢEL DISCIPLINAT AL PARTIDULUI: Boc îi ceartă pe profesorii greviști și ia partea puterii, care se dovedește zilnic incapabilă: ”Nu putem sacrifica aceste generații”. E, să fi fost altcineva la guvernare, ce discurs fulminant ar fi avut Maestrul!
 • Acum 16 hours PubliNews
  Educație și distracție la Iulius Mall Cluj: workshopuri pentru părinți și copii cu mentori de la școala Solis
 • Acum 16 hours Eveniment
  Ce vor solicita sindicatele din educație la Guvern: ”Îi transmitem și lui Iohannis că noi rezistăm”
 • Acum 16 hours Politica
  Președintele Iohannis ar fi avut o întâlnire ”decisivă” cu Ciucă și Ciolacu: Rotativa se face săptămâna viitoare pentru a evita criza de timp
 • Acum 17 hours Rautacisme
  Pe unde, Maestre, printre gropile de la metrou, OSĂ se facă culoar de transport public din Mănăștur până în Mărăști?
 • Acum 17 hours Rautacisme
  Emil Boc, primarul care le știe pe toate, numai administrație nu prea: De la ”Ioan Sabău nu pleacă nicăieri”, la ”felicitări noului antrenor”
 • Acum 17 hours In vizor
  Poliția Locală folosește semnalele acustice și luminoase în mod ilegal. ”Poliţia Locală încearcă din păcate să copieze Poliţia Română şi nu este de bun augur pentru că se ajunge la confuzii”
 • Acum 19 hours Eveniment
  A 12-a zi de grevă a profesorilor, nu e al 12-lea ceas și pentru Guvern și locatarul de la Cotroceni: Un nou miting de protest al profesorilor, la Guvern și la Cotroceni
 • Acum 19 hours Eveniment
  Grav accident de circulație pe DN1 E60, în Izvoru Crișului, județul Cluj. Un bărbat a rămas încarcerat, minoră consultată de echipajul SMURD
 • Acum 21 hours In vizor
  Pentru cine ar fi dispusă Ligia Deca, ministrul Educației, să facă pârnaie? Conform Legii Dialogului social, nr 367/2022, art 159. alin 2. ”Angajatorul nu poate încadra personal care să îi înlocuiască pe cei aflați în grevă”. Prin urmare, situația școlară la disciplina profesorilor aflați în grevă, NU POATE FI ÎNCHEIATĂ, decât ILEGAL
 • Acum 21 hours Din oras
  DONEAZĂ pentru Centrul Comunitar KHETANE de la Pata Rât! Împreună putem șterge pata de pe obrazul Clujului!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE