Ideea compatibilitatii alimentare este bazata pe descoperirea ca, in anumite combinatii, alimentele sunt digerate cu mai multa usurinta si asimilate mai eficient si mai rapid in alte combinatii.
In general, facem combinatii nepotrivite de alimente din cauza obisnuintelor de alimentatie invatate in perioada copilariei. Placerea emotionala data de un anumit gust sau de senzatiea oferita de burta plina este, vorbind practic, doar un drog pentru creier. In aceste conditii, el nu mai alege ceea ce este cu adevarat de folos trupului si face alegeri emotionale, nu rationale. Este necesar astfel sa stopam obiceiul de a ne hrani emotional, din cauza stresului cotidian, a starilor launtrice negative, a obisnuintelor nefaste si a placerii gustului si sa incepem sa ne folosim intuitia si bunul gust, facand alegeri alimentare folositoare pentru sanatatea noastra.
Hrana nedigerata sufera procese de fermentatie si de putrefactie, constituind un mediu fertil pentru diversi agenti patogeni care o descompun, dand nastere la diverse tulburari digestive. Din cercetarile specialistilor rezulta ca, in cazul unei combinatii corespunzatoare a alimentelor, timpul necesar digestiei si asimilarii este de numai 3-4 ore; dar in cazul combinatiilor gresite, acest proces poate ajunge la 8-12 ore!
O asociere alimentara este considerate incompatibila atunci cand procesul de digestie al unuia dintre alimentele asocierii intarzie sau stopeaza procesul de digestie al altui aliment. Asocierile alimentare se complica mult atunci cand medicamentele sau diverse produse de sinteza sunt consumate in timpul meselor.
Rezultatele obtinute prin aplicarea combinarii corecte a alimentelor sunt fundamentate de elemente de chimie fiziologica, in special de conditiile de actiune a enzimelor digestive si a timpilor de digestie a alimentelor.
Enzimele sunt substante de natura proteica care actioneaza fiecare intr-o anumita maniera, pe o materie data, numita substrat. O enzima digestiva permite si accelereaza o reactie chimica intre doua sau mai multe substante. In absenta enzimelor, reactiile chimice ale digestiei nu s-ar putea realiza. Secretiile enzimatice depind deci de alimentele ingerate, fiecare aliment ingerat avand o enzima specifica. Cu alte cuvinte, pentru a fi digerat, fiecare tip de hrana are nevoie de un anumit tip de suc gastric secretat de stomac, la comanda creierului.
Fiecare aliment este digerat in mod si timp diferit. Zaharul din fructe, de plida, nu suporta practic nici o digestie. El este direct asimilabil. Digestia amidonoaselor este mult mai lunga. Materiile grase incetinesc digestia altor alimente ingerate in prezenta lor. Alimentele care contin acizi au o digestie prelungita, deoarece corpul trebuie mai intai sa neutralizeze acizii. Fructele acide au o digestie mult mai lunga si mai dificila decat fructele semiacide sau dulci. Legumele verzi se digera repede, caci ele nu sunt prea concentrate in proteine, lipide, amidon sau acizi.
Sunt compatibile urmatoarele combinatii: amidonoase – grasimi; amidonoase – legume verzi; amodonoase – amidonoase; proteine – legume verzi; grasimi – legume verzi.
Sunt incompatibile urmatoarele combinatii: amidonoase – acid; amidonoase – proteine slabe; amidonoase – lapte; zaharuri – amidonoase; zaharuri – sare; zaharuri – proteine grase; zaharuri – acid; acid tare – proteine slabe;
proteine – proteine; proteine – sare; grasime – zaharuri; grasime – acid;
grasime – sare.
Sunt semicompatibile urmatoarele combinatii: amidonoase – proteine grase; zaharuri – grasime; zaharuri – legume verzi; zaharuri – proteine slabe; acid slab – proteine slabe; proteine – grasime; grasime – amidonoase; grasime – grasime.
Asociatiile alimentare au o valoare relativa, fiecare persoana avand compatibilitati si incompatibilitati specifice. Cele prezentate mai sus nu au rol de retete fixe, universal valabile, ci reprezinta, mai degraba, un indemn la reflectie fata de felul in care ne hranim. Fiecare putem alege, in functie de experienta, intuitie si inspiratie, acele alimente si combinatii ale lor pe care le simtim a fi cele mai potrivite pentru noi. Cum ne putem da seama ca am ales bine sau nu? Prin gradul general de vitalitate, sanatate, implinire, armonie. Poate ca la inceput, este necesar sa depunem un anumit efort, pentru a modifica obisnuintele vechi, daunatoare. Dar, cu siguranta, vom fi din plin rasplatiti.