In vizor

Comisia Europeană a declanșat procedura de infringement împotriva României în privința gestionării deșeurilor

Comisia Europeană a decis joi iniţierea unei proceduri de infringement împotriva României și a altor 5 state UE din cauza problemelor legate de gestionarea deșeurilor. Comisia a trimis astfel scrisori oficiale de punere în întârziere României, Bulgariei, Ciprului, Cehiei, Estoniei şi Austriei în vederea remedierii deficienţelor în transpunerea Directivei 2008/98/EC privind deşeurile, astfel cum a fost modificată de Directiva (EU) 2018/851/EU, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, informează Agerpres.

CITEȘTE:

Risc de infringement din cauza vechii gropi de gunoi de la Pata Rât, care acum e a nimănui

Directiva modificată stabileşte obiective obligatorii din punct de vedere juridic pentru reciclarea şi pregătirea pentru reutilizare a deşeurilor municipale. De asemenea, directiva impune statelor membre să îşi îmbunătăţească sistemele de gestionare a deşeurilor şi eficienţa utilizării resurselor.

Termenul limită pentru ca statele membre să transpună Directiva (UE) 2018/851 în legislaţia lor naţională a expirat la 5 iulie 2020. Statele membre în cauză nu au transpus-o corect până în prezent, a precizat Comisia Europeană.

În cazul României, deficienţele legislative „sunt legate de încetarea statutului deşeurilor, responsabilitatea extinsă a producătorului, derogarea de la împărţirea responsabilităţii financiare şi măsurile stabilite pentru prevenirea generării de deşeuri”.

Asta poate explica și convocarea ședinței de îndată a CL Cluj-Napoca de către primarul Emil Boc. Pe repede înainte, pe lângă lege, să se poată prezenta ceva și Comisiei Europene (uite, dom-le, facem, dregem, praf culegem):

Emil Boc scoate deșeurile din foc cu mâna lui Șurubaru și votul consilierilor locali pe baza unei documentații cam penale

Prin urmare, Comisia Europeană a decis să trimită scrisori oficiale de punere în întârziere statelor membre în cauză, care au la dispoziţie două luni pentru a răspunde şi a remedia deficienţele constatate.

În absenţa unui răspuns satisfăcător, Comisia Europeană ar putea decide să emită un aviz motivat.

Prin pachetul său lunar de decizii în constatarea neîndeplinirii obligațiilor, Comisia Europeană urmărește acționarea în justiție a statelor membre care nu și-au îndeplinit obligațiile ce le revin în temeiul legislației UE.

Aceste decizii, care vizează diverse sectoare și domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislației UE, în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor.