In vizor

Colectarea selectivă la țară, ca-n filmele cu Stan și Bran: „Am găsit nuci verzi și oi moarte în tomberon”

Clujenii intră din 1 iulie în zodia colectării selective. Complicat, în condițiile în care mulți dintre ei nu știu ce înseamnă acest lucru. 

Primarul Emil Boc a dat asigurări că va avea răbdare cu oamenii, până când aceștia se vor obișnui cu noua procedură. Dacă vi se pare complicat să colectezi la Cluj-Napoca, ce să mai spună oamenii de la țară?

Undeva la 15 kilometri de Cluj, lucrurile sunt demne de o comedie americană. În comuna Chinteni, primarul Lucia Suciu trebuie să bată la porți la peste 2000 de oameni pentru a-i face să înțeleagă ce înseamnă colectarea selectivă. Mulți refuză să plătească taxa pentru colectare, alții aruncă în tomberon tot felul de „minuni”, așa cum au fost învățați din moș-strămoș. 

Mai întâi, a fost Feisbucu

Locuitorii mai moderni ai Chinteniului au aflat de colectarea selectivă de pe pagina de Facebook a primăriței. 

„PRIMELE MĂSURI LEGATE DE COLECTAREA REZIDUURILOR MENAJERE:

Prin prezenta, vă aducem la cunoştinţă noile condiţii în care se va realiza colectarea reziduurilor menajere, pe raza comunei Chinteni, în contextul majorării considerabile a facturilor pentru prestarea acestui serviciu:
1. Taxa de salubritate este stabilită la 10 lei / persoană / lună, inclusiv, pentru copii. 
2. Această taxă include ridicarea a două tomberoane de 240 l/lună. Depăşirea acestei cantităţi se taxează suplimentar.
3. Nu se vor mai ridica reziduuri menajere depozitate în saci de plastic, butoaie sau alte recipiente. Fiecare imobil trebuie să deţină tomberon.
4. Începând cu luna august 2019, se va aplica pe fiecare tomberon, un autocolant, colorat diferit în fiecare lună, care se va ridica de la casieria Primăriei Chinteni, în momentul achitării taxei de salubritate. Doar reziduurile menajere aflate în tomberoanele care au aplicat autocolantul corespunzător, vor fi ridicate.
5. Ridicarea reziduurilor menajere se va face doar în prezenţa reprezentanţilor Primăriei Chinteni (poliţişti locali).
6. Neachitarea taxei de salubritate, va atrage sancţionarea persoanelor responsabile.
De asemenea, vă informăm că, instituţia noastră a iniţiat procedura de achiziţionare a şase platforme subterane de colectare selectivă a deşeurilor, care vor fi amplasate pe raza întregii comune.
Vă mulţumim pentru înţelegere”

Mai apoi, primarul a cutreierat comuna

„Tocmai am găsit în tomberon nuci verzi. Și oi moarte. Unii oameni nu vor să plătească, trebuie să le explicăm. Sunt în centrul comunei cu mașina de gunoi după mine și le explicăm oamenilor ce au de făcut”, a transmis scurt, vizibil prinsă de treabă, primarul Lucia Suciu din Chinteni, în momentul în care am încercat să stăm de vorbă. Deși pare greu de crezut, liderul comunei Chinteni își petrece diminețile cutreierând străzile comunei pentru a-i responsabiliza pe oameni. 

Primărița se gândește să monteze camere video în preajma punctelor gospodărești, într-o comunitate relativ mică. Poate, poate, se „simt” oamenii atunci când știu că sunt filmați. Și nu mai aruncă animale moarte în tomberonul destinat hârtiei. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *