Din oras

Clujul Verde, Cultural: Stagiunea Operei și Teatrului Național se încheie cu parcul din jur tot în șantier

Reabilitarea Parcului „Ștefan cel Mare” este un proiect de modernizare al Primăriei Cluj-Napoca ce se înscrie în seria lucrărilor întârziate, la fel ca Podul Porțelanului, Turnul Pompierilor și Baza Sportivă „La terenuri”, ca să nominalizăm doar câteva nume, mai sonore.

Pe panoul de șantier datele sunt clare:

  • ordin de începere a lucrărilor: 19.08.2021
  • durata de execuție: 10 luni
  • perioada de execuție: 19.08.2021 – 19.06.2022

La fel ca în cazul altor proiecte de infrastructură publică, nu a fost să fie! Termenul stabilit inițial a fost depășit, iar primarul Emil Boc a anunțat, pe pagina sa de Facebook, preventiv, în data de 26 mai, un nou termen: „Parcul Ștefan cel Mare: stadiul lucrărilor, 52%, termen de finalizare final 2022”.

Durata de execuție de 10 luni devine astfel: luni de zile! Un termen ok, având în vedere faptul că locația șantierului nu e una de o importanță majoră pentru municipiu. E doar în jurul clădirii Operei și a Teatrului Național, nu e în zona unde se desfășoară festivalul care a pus Clujul pe harta celor mai scumpe chirii, deci e în ordine! Când parcul e gata, e bine primit! Până atunci, artiștii și spectatorii pot circula și prin moloz, că prea s-au obișnuit cu ținutele de gală și cu covorul roșu! Un pic de praf și de noroi face omul mai smerit și mai cu picioarele pe pământ. La propriu.

Dacă termenul inițial de finalizare a șantierului ar fi fost respectat, acum cei care participă la ultimele spectacole din stagiunea Operei și  Teatrului s-ar fi putut plimba, înainte și după spectacole, pe cele mai noi dale de granit ale Clujului Verde.

Cu noul termen stabilit, „final 2022”, amatorii de cultură pot admira cultura urbană a orașului ”smart”, cel mai bine exemplificată prin eternele șantiere.

Ziar de Cluj a fost astăzi la fața locului pentru a vă arăta calitatea excepțională a vieții clujenilor în această zonă de tradiție culturală, unii zic, autentică.

Gardurile verzi cadrează și pun în valoare clădirea – monument istoric a celor două instituții de cultură – Teatrul și Opera:

Ți-e mai mare dragul, când vii îmbrăcat elegant la Operă, să treci prin acest șantier. În mod normal, codul vestimentar la operă și la teatru ar trebui să fie, la Cluj, completat cu casca de protecție și cu cizmele de cauciuc.

Statuia lui Eminescu, poetul național căruia autoritățile i-au depus coroane, acum veștede, e și ea pusă în valoare într-un mod inedit! La picioarele poetului sunt săpate un fel de tranșee, lucru de înțeles, dată fiind situația geo-politică actuală.

Trotuarul dinspre intrarea actorilor este în plină lucrare de redalizare, deci e impracticabil.

Stadiul de realizare a lucrărilor pentru noul parc:

Dată fiind, probabil, și canicula, astăzi muncitorii erau puțini pe șantier. Posibil ca la iarnă condițiile de muncă să fie mai spornice.

Intrarea spre studiul Euphorion, unde în această seară Teatrul Național are premiera piesei „Teatru în vreme de război”. Prin șanțuri și tranșee, spectatorii sunt introduși în atmosferă înainte de a ajunge în sala de spectacol.

E fain la Cluj, orașul care avea, la un moment dat, veleități de Capitală Culturală Europeană!