Politica

Clujul politic al anului 2013

Scris de 117

Pe langa deja obisnuitele scandaluri mici si fumigene aruncate prin communicate de presa pe scena politica din Cluj au avut loc si cateva evenimente notabile. Au avut loc alegeri in structurile PDL si PNL, unii au migrat dintr-un partid in altul, iar pentru altii s-au dat sentinte in cazuri de incompatibilitate sau conflict de interese.

Anul 2013 a inceput cu doua migratii politice. La o luna dupa ce a fost ales deputat pe lista Aliantei Romaniei Drepte, pedelistul Mircea Irimie a trecut in tabara conservatorilor. Deputatul colegiului 8 Turda, ales in 9 decembrie a demisionat din PDL in 21 ianuarie si s-a inscris in PC motivandu-si decizia cu functiile promise de conservatori la nivel judetean si chiar national. La fel a procedat si deputatul Ioan Moldovan, care a lasat PPDD pentru PC, inca inainte de colegul sau. Numai ca pe Moldovan il paste o amenda consistenta, de doua milioane de euro, cadou din partea fostilor colegi. O conventie pe care PP-DD a elaborat-o pentru a combate dezertarea din partid le-ar putea aduce fostilor membri parlamentari  cate o amenda exorbitanta. Conventia a fost semnata de catre toti membrii Partidului Poporului – Dan Diaconescu (PP-DD) care au luat parte la alegerile parlamentare. Amenda de 2 milioane de euro s-ar aplica in cazul in care deputatul sau senatorul pleaca din partid sau este exclus.

Alegeri in PDL si PNL

Tot anul trecut a fost reconfirmat Daniel Buda pe functia de presedinte al organizatiei judetene a PDL pentru un nou mandat. In functia de presedinte executiv a fost ales Alin Tise, iar Florin Stamatian ocupa functia de secretar general.
De asemenea fostul viceprimar al municipiului, Radu Moisin, a fost ales in fruntea PDL Cluj-Napoca. Moisin a fost singurul candidat la sefia organizatiei municipale si a fost ales cu 284 de voturi din 287.

Cu alegerile din interiorul PNL lucrurile au fost putin mai complicate. Daca alegerea consilierului judetean Ioan Petran in fruntea organizatiei municipale a fost contestata de deputatul Adrian Oros, fara sa se schimbe nimic, alegerile pentru organizatia judeteana au declansat un adevarat scandal intre Horea Uioreanu si Mihai Seplecan. Pana la urma alegerile programate pe 14 septembrie au fost amanate pe termen nedeterminat de conducerea centrala a PNL. Dupa o saptamana Biroul Politic National l-a pus sef la PNL Cluj pe Horea Uioreanu

“Asta e solutia pe care a dat-o Biroul Permanent National , o echipa solida pentru alegerile viitoare. Ii am alaturi pe toti primarii puternici si pe Mihai Szeplekan, fostul meu contracandidat. Mi l-am dorit alaturi, pentru o echipa puternica”, a declarat atunci Horea Uioreanu.

 

Sentinta in cazul Cataniciu

Finalul anului trecut a adus si o sentinta in cazul deputatului Steluta Cataniciu acuzata de conflict de interese de pe vremea cand era consilier local. Magistratii Curtii de Apel au respins la finalul lunii decembrie contestatia lui Cataniciu fata de raportul ANI, care stabilise conflictul de interese. ANI stabilise ca deputatul liberal a reprezentat in instanta in calitate de avocat o societate comerciala, in interesul careia a votat in calitate de consilier local. Hotararea poate fi atacata cu recurs.

Si colegul din UDMR, Mate Andras Levente a fost trimis in judecata in luna septembrie sub acuzatia de conflict de interese. Este vorba de redeschiderea dosarului din 2011, in care Agentia Nationala de Integritate il acuza de conflict de interese pentru ca isi angajase sotia in biroul parlamentar in perioada martie 2010 – ianuarie 2011. In acest timp, Mate Erzsebet ar fi castigat suma de 5.508 lei. ANI a sesizat Parchetul inca din 2011, dar initial Mate a primit solutia de neincepere a urmaririi penale. In luna martie 2013, seful interimar al Parchetului general, Daniel Morar, a infirmat rezolutia si a redeschis ancheta.

Parlamentarii clujeni, largi la mana

Intr-un top top alcatuit de mediafax.ro cu sumele decontate de parlamentari, deputatul PNL de Cluj Steluta Cataniciu ocupa un onorant loc 2 la Camera Deputatilor. Ea are nu mai putin de 5 angajati. La Senat, Marius Nicoara “reprezinta” Clujul in topul numarului mare de angajati, cu 10 oameni in subordine si se justifica sustinand ca lucreaza “cat mai mult de trei deputati”.

Mai exact, Nicoara are 10 angajati, dintre care 4 in baza unui contract individual de munca si 6 in baza unei conventii civile pentru care decontat in iulie suma de 5.305 lei.
Reprezentanta Colegiului Uninominal 2 Cluj, Steluta Cataniciu, a cheltuit in august nu mai putin de 9.320 de lei pentru cheltuielile de personal. Se afla la primul mandat de parlamentar si ocupa si functia de vicepresedinte la Comisia juridica.

Foto: www.ziuanews.roULTIMA ORĂ

 • Acum 31 mins Rautacisme
  A fost desființată o tabăra ilegală în Parcul Est. Administrația locală îi roagă pe clujeni să patruleze în locul Poliției locale care este pusă la îngrășat, să-și merite ”Prima de Osânză”
 • Acum 2 hours Justitie
  Bode vs UBB Cluj-Napoca începe cu o amânare
 • Acum 3 hours In vizor
  Cu mobilizare, la sfârșitul acestui an, OSĂ avem inaugurat un nou tronson al Autostrăzii Transilvania
 • Acum 3 hours Politica
  Guvernul vrea să își creeze propria companie de asigurări: polițele RCA, prețuri controlate de stat. Ciucă: “Am discutat cu CEC și ASF”
 • Acum 4 hours PubliNews
  Peste 1.000 de articole vestimentare se transformă în fapte bune, la târgul ReClothing, din Iulius Mall Cluj
 • Acum 4 hours Eveniment
  POATE DEVENI UTIL ŞI INUTILUL ŞURUBARU: SOS Cluj cere reinstalarea barierei plutitoare pentru deșeuri pe Someș. Cantitatea de gunoaie din râu e imensă
 • Acum 4 hours In vizor
  Transtelex: Regizorul Tompa Gabor l-a invitat la Cluj Napoca pe Janos Drabik, conspiraționistul-șef al Ungariei, recunoscut pentru teoriile lui despre cum controlează lumea evreii și masonii
 • Acum 4 hours Vocea ta
  #CMID: Țeapă dată cetățeanului, sub pavăza autorităților
 • Acum 5 hours Eveniment
  Blue Air intră în insolvenţă
 • Acum 5 hours In vizor
  PE CINE SĂ MAI CREZI? Federația Română de Fotbal anunță că UEFA nu a autorizat cererea federaţiei maghiare de afişare a hărții Ungariei Mari: „Revizionismul nu este acceptat în fotbal”
 • Acum 5 hours Politica
  Marcel Ciolacu: Fotbalul nu este politică! Frustrările revizioniste nu au ce căuta în competiţiile sportive. UEFA trebuie să retragă imediat acordul pentru folosirea hărţii Ungariei Mari pe drapele şi bannere
 • Acum 6 hours In vizor
  Csaba Asztalos, reacție fermă după ce maghiarii au primit acceptul să folosească harta Ungariei Mari: „Nu știu ce au avut în cap”
 • Acum 6 hours Eveniment
  Regizorul clujean Tompa Gábor va fi DECORAT cu Ordinul Artelor și Literelor în grad de Cavaler al Republicii Franceze
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE