Din oras

Elicopterul SMURD a zburat de sub nasul clujenilor pentru a doua oara

Scris de 743

Elicopterul SMURD, care ar fi trebuit sa ajunga la Cluj-Napoca pana la finalul lui 2013, a zburat de sub nasul bolnavilor inca o data. Ministerul Sanatatii nu are bani sa cumpere un nou aparat de zbor destinat urgentelor medicale din Regiunea de Nord-Vest si nu a initiat nicio procedura de achizitie pentru vreun elicopter destinat SMURD in 2013. Situatia este cu atat mai grava cu cat la Cluj aterizeaza, anual, peste 700 de urgente cu doua elicoptere din Arad si Mures. MS a atribuit, in septembrie 2011, un contract in valoare de 20 de milioane de lei pentru achizitia elicopterelor medicalizate, insa in teritoriu a ajuns un singur aparat de zbor, mutat din pix, de la Cluj, la Arad, in 2012.

Clujenii au pierdut a doua oara in decurs de doi ani un elicopter destinat urgentelor. Desi Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Sanatatii (MS), a declarat, in repetate randuri in 2013, ca la Cluj va ajunge un elicopter pana la finele anului, aparatul de zbor nu se afla in lista de prioritati a ministerului de resort nici in 2014, din cauza lipsei banilor.

Ministerul Sanatatii a atribuit un contract in luna mai 2011 pentru furnizarea elicopterelor multifunctionale din gama 2.700-3,175 kg medicalizate. Potrivit singurului anunt de participare publicat pe Sistemului Electronic de Achizitii Publice (SEAP) referitor la achizitia elicopterelor, MS ar fi dorit sa achizitioneze minim doua si maxim sase elicoptere medicalizate. Contractul, insa, a expirat in septembrie 2013, fiind valabil 48 de luni. In tot acest timp a fost achizitionat un singur elicopter in valoare de 20 de milioane de lei, destinat initial Clujului, insa care a ajuns la Arad, prin decizia ministrului de Interne de atunci, Traian Igas. Valoarea contractului, fara TVA, pentru cele sase elicoptere a fost estimata la 120 de milioane de lei. Primul elicopter SMURD destinat Clujului a ajuns la Arad, in 2012.

Clujul, centrul regional de urgenta, pierde elicopterul a doua oara, din lipsa banilor

Oficialii SMURD Cluj au explicat, pentru Ziar de Cluj, ca de aceasta data, elicopterul a zburat de sub nasul bolnavilor din Cluj din cauza lipsei banilor.

“In momentul in care sunt bani va veni si elicopterul. Acum nu exista finantare. Si daca va veni la Cluj nu va fi locat aici. Doar va aduce catre Cluj cazurile din regiune. Oricum, situatia e similara si pentru Regiunea de Sud-Est. Nici acolo nu este elicopter”, au explicat reprezentantii SMURD Cluj.

Raed Arafat a declarat in repetate randuri, in 2013, ca judetul Cluj va fi deservit de un elicopter de urgenta pana la finele anului trecut.

Seful SMURD Cluj a spus ca, la ora actuala,  la Cluj bolnavii pot ajunge cu elicoptere de la Arad si Mures. In medie, la Cluj aterizeaza, in fiecare an, peste 700 de cazuri grave.

“Sunt doua elicoptere, la Mures si Arad care deservesc zona. Clujul functioneaza ca centru Regional de Urgenta si pe zi ajung cu elicopterul, in medie, doua cazuri cu cele doua elicoptere. Avem zile cand primim si cate patru cazuri, insa numai in situatii exceptionale le folosim ca sa trimitem pacienti la Bucuresti”, a completat seful SMURD Cluj, Cristian Ursu.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii au admis, pentru Ziar de Cluj, ca este vorba de lipsa banilor si s-au ferit sa precizeze o data pana la care Cluj-Napoca ar putea sa conteze pe un elicopter de urgenta propriu.

Raed Arafat a explicat, in 2013, ca elicopterul care ar fi trebuit sa ajunga in Regiunea de Nord-Vest, ar urma sa fie in Salaj, insa sa fie coordonat de la Cluj-Napoca. Secretarul de stat in MS nu a putut fi contactat pentru o reactie in acest caz.

Potrivit anuntului de atribuire din 2011, MS ar fi putut sa cumpere, pana in septembrie 2013, potrivit contractului in vigoare, 6 elicoptere, insa in tara a ajuns un sigur aparat de zbor medicalizat, cel de la Arad. Cu toate ca, la ora actuala, doua regiuni de dezvoltare din Romania – Regiunea de Nord-Vest si Regiunea de Sud-Est – nu sunt deservite de vreun elicopter, Ministerul Sanatatii nu a reluat vreo procedura de achizitie pentru aparatele de zbor medicalizate in 2013, potrivit SEAP.

Foto: stirileprotv.roULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours FOTOGRAFILA
  HEI-RUP-BUM! Să aibă Boc dăluța lui, chiar dacă prost pusă, să se cocoațe cu un discurs pe Tricolor de 1 Decembrie. Treptele din fața Teatrului Național, mizerie de lucrare
 • Acum 2 hours Jos palaria
  ÎN SFÂRȘIT, SPORTIVITATE ȘI LA CLUJ-NAPOCA: Foști jucători de la CFR, “U” și Sănătatea au jucat într-un meci caritabil pentru fiul lui Casian Miclăuș
 • Acum 8 hours Politica
  Clujul OSĂ aibă (fin nou) un nou spital. Ministrul Sănătății: ”Anul viitor vom avea proiectele detaliate”
 • Acum 8 hours Din oras
  Un neterminat de 16 ani a băgat în spital un bărbat de 38 ani
 • Acum 9 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Meci caritabil pentru Tiago, băiatul unui fost jucător al CFR. Veterani ai feroviarilor, de la „U” și Sănătatea joacă pentru el
 • Acum 12 hours In vizor
  Antreprenorul Tudor Galoș, ȘOCAT de prețurile din Târgul de Crăciun de la Cluj-Napoca
 • Acum 13 hours General
  Acțiune de salvare din traseul Piatra lui Lucaci-Tarnița
 • Acum 1 day Eveniment
  Cămătari din Cluj prinși de Poliție: Cereau înapoi sume de 8 ori mai mari, au agresat și amenințat un martor
 • Acum 1 day Politica
  Marcel Ciolacu a fost ales vicepreședinte al Internaționalei Socialiste
 • Acum 1 day In vizor
  Consiliul Elevilor Cluj cere demisia directoarei care a angajat un fost interlop să predea copiilor: ”Lipsă de empatie față de elevi”
 • Acum 1 day Vocea ta
  IEȘIREA DIN CRIZA IZOLĂRII POST-COVID. Mircea Miclea: ”Creativitatea și inovația necesită proximitate (…) trebuie să începem să ne refacem coeziunile, acelea pe care le putem reface, cu niște prieteni foarte buni, cu vecinii, cu familia”
 • Acum 1 day In vizor
  VREUN CUMĂTRU POLITIC AR AVEA DE VÂNZARE NIȘTE mobilier și echipamente digitale pentru laboratoarele de informatică din școli. De 1 miliard de euro ar avea pe ce să se adune praful, că nu sunt și bani pentru formarea profesorilor și pentru mentenanța echipamentelor
 • Acum 2 days Politica
  PE SURSE: Gabriela Firea, pe primul loc în sondajele comandate de PNL privind intenția de vot la Capitală, la peste 10 procente de ceilalți posibili candidați. Ilie Bolojan, testat de liberali în sondajele pentru București
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE