Din oras

Elicopterul SMURD a zburat de sub nasul clujenilor pentru a doua oara

Elicopterul SMURD, care ar fi trebuit sa ajunga la Cluj-Napoca pana la finalul lui 2013, a zburat de sub nasul bolnavilor inca o data. Ministerul Sanatatii nu are bani sa cumpere un nou aparat de zbor destinat urgentelor medicale din Regiunea de Nord-Vest si nu a initiat nicio procedura de achizitie pentru vreun elicopter destinat SMURD in 2013. Situatia este cu atat mai grava cu cat la Cluj aterizeaza, anual, peste 700 de urgente cu doua elicoptere din Arad si Mures. MS a atribuit, in septembrie 2011, un contract in valoare de 20 de milioane de lei pentru achizitia elicopterelor medicalizate, insa in teritoriu a ajuns un singur aparat de zbor, mutat din pix, de la Cluj, la Arad, in 2012.

Clujenii au pierdut a doua oara in decurs de doi ani un elicopter destinat urgentelor. Desi Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Sanatatii (MS), a declarat, in repetate randuri in 2013, ca la Cluj va ajunge un elicopter pana la finele anului, aparatul de zbor nu se afla in lista de prioritati a ministerului de resort nici in 2014, din cauza lipsei banilor.

Ministerul Sanatatii a atribuit un contract in luna mai 2011 pentru furnizarea elicopterelor multifunctionale din gama 2.700-3,175 kg medicalizate. Potrivit singurului anunt de participare publicat pe Sistemului Electronic de Achizitii Publice (SEAP) referitor la achizitia elicopterelor, MS ar fi dorit sa achizitioneze minim doua si maxim sase elicoptere medicalizate. Contractul, insa, a expirat in septembrie 2013, fiind valabil 48 de luni. In tot acest timp a fost achizitionat un singur elicopter in valoare de 20 de milioane de lei, destinat initial Clujului, insa care a ajuns la Arad, prin decizia ministrului de Interne de atunci, Traian Igas. Valoarea contractului, fara TVA, pentru cele sase elicoptere a fost estimata la 120 de milioane de lei. Primul elicopter SMURD destinat Clujului a ajuns la Arad, in 2012.

Clujul, centrul regional de urgenta, pierde elicopterul a doua oara, din lipsa banilor

Oficialii SMURD Cluj au explicat, pentru Ziar de Cluj, ca de aceasta data, elicopterul a zburat de sub nasul bolnavilor din Cluj din cauza lipsei banilor.

“In momentul in care sunt bani va veni si elicopterul. Acum nu exista finantare. Si daca va veni la Cluj nu va fi locat aici. Doar va aduce catre Cluj cazurile din regiune. Oricum, situatia e similara si pentru Regiunea de Sud-Est. Nici acolo nu este elicopter”, au explicat reprezentantii SMURD Cluj.

Raed Arafat a declarat in repetate randuri, in 2013, ca judetul Cluj va fi deservit de un elicopter de urgenta pana la finele anului trecut.

Seful SMURD Cluj a spus ca, la ora actuala,  la Cluj bolnavii pot ajunge cu elicoptere de la Arad si Mures. In medie, la Cluj aterizeaza, in fiecare an, peste 700 de cazuri grave.

“Sunt doua elicoptere, la Mures si Arad care deservesc zona. Clujul functioneaza ca centru Regional de Urgenta si pe zi ajung cu elicopterul, in medie, doua cazuri cu cele doua elicoptere. Avem zile cand primim si cate patru cazuri, insa numai in situatii exceptionale le folosim ca sa trimitem pacienti la Bucuresti”, a completat seful SMURD Cluj, Cristian Ursu.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii au admis, pentru Ziar de Cluj, ca este vorba de lipsa banilor si s-au ferit sa precizeze o data pana la care Cluj-Napoca ar putea sa conteze pe un elicopter de urgenta propriu.

Raed Arafat a explicat, in 2013, ca elicopterul care ar fi trebuit sa ajunga in Regiunea de Nord-Vest, ar urma sa fie in Salaj, insa sa fie coordonat de la Cluj-Napoca. Secretarul de stat in MS nu a putut fi contactat pentru o reactie in acest caz.

Potrivit anuntului de atribuire din 2011, MS ar fi putut sa cumpere, pana in septembrie 2013, potrivit contractului in vigoare, 6 elicoptere, insa in tara a ajuns un sigur aparat de zbor medicalizat, cel de la Arad. Cu toate ca, la ora actuala, doua regiuni de dezvoltare din Romania – Regiunea de Nord-Vest si Regiunea de Sud-Est – nu sunt deservite de vreun elicopter, Ministerul Sanatatii nu a reluat vreo procedura de achizitie pentru aparatele de zbor medicalizate in 2013, potrivit SEAP.

Foto: stirileprotv.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *