Din oras

Anna Horvath vrea sa redea clujenilor patinoarul din Parcul Central

Viceprimarul Clujului, Anna Horvath doreste sa redea clujenilor patinoarul natural din Parcul Central. Odinioara pavilion destinat patinajului, lacul Chios ar putea fi readus la viata anul acesta.

Unul dintre proiectele de suflet ale viceprimarului Anna Horvath pentru 2014 este darea in folosinta a patinoarului din Parcul Central.
Patinoarul natural care se creeaza in fiecare iarna pe lacul Chios ar trebui redat tuturor  clujenilor, este de parere Horvath, care sustine ca se va lupta pentru ca acest proiect sa fie realizat.

„Mi-as dori ca din decembrie clujenii sa poata lua in folosinta patinoarul din Parcul Central. Consider ca ar fi foarte importanta realizarea acestei investitii, deoarece Clujul are nevoie de un patinoar ale carui dimensiuni poate sa faca fata fluxului amatorilor de acest sport de iarna, mai ales in conditiile in care s-a dovedit faptul ca patinoarul din centru nu este o optiune potrivita in acest sens”, a declarat Anna Horvath pentru Ziar de Cluj.

Lacul Chios a fost creat in 1865, de catre Asociatia Parcului, cea care a preluat ingrijirea parcului si a organizat aleile, a sapat lacul si a construit pavilionul de muzica. In 1871 Asociatia de Patinaj a inchiriat lacul din parc si in 1877 a construit un pavilion de lemn pe insula din mijloc.

“Era un patinoar foarte frecventat si foarte iubit de toti clujenii, il foloseau pe timpul iernii ca si patinoar iar in timpul verii era cutreierat de barcute”, spune istoricul Tudor Salagean.

In trecut, lacul din Parcul Central era un pavilion destinat patinajului. Referentul Ucu Bodiceanu a adunat mai multe imagini vechi cu Parcul Central, in care se poate vedea cum pe lac se facea patinaj artistic si patinaj viteza la sfarsitul secolului al XIX-lea.

Foto: citynews.ro

In ultimii ani, Primaria Cluj-Napoca, respectiv RADP, administratorul lacului, au decis secarea acestuia pe timp de iarna.  Si in aceasta perioada, lacul Chios este golit partial, iar mai multe afise atentioneaza trecatorii ca este periculos sa patinezi.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *