Iluminatul public în orașul catalogat ba “smart”, ba „de cinci stele” este de negăsit pe unele străzi. Primăria Cluj-Napoca se concentrează să instaleze iluminat inteligent pe anumite străzi, în timp ce altele nu au nici măcar un bec amărât care să le lumineze calea cetățenilor la lăsarea întunericului. Ziar de Cluj a scris de mai multe ori despre problema iluminatului public.
Citește și:
În Clujul ”smart”, iluminatul public merge prost – străzi întregi sunt cufundate în beznă
Pe aplicația de sesizări la adresa Primăriei este plin de reclamații privind proasta funcționare a iluminatului public sau lipsa totală a acestuia. Redăm mai jos câteva exemple din ultimele zile:
- Pe malul Someșului, partea cu Parcul Rozelor nu este iluminat public. Se poate face ceva să avem străzile luminate? Am mai făcut o sesizare în legătură cu altă stradă. Nu mi se pare normal să mă plimb cu lanterna de la telefon pe stradă în mijlocul Clujului.
- Pe strada Spicului, la numărul 71 și la casele din zonă nu este iluminat public. Cu respect, se are în plan să se pună și în această zonă din Cluj-Napoca iluminat public? Dacă da, când? Strada este circulată constant de către mașini, iar circulația pietonilor devine riscantă pe timp de noapte sau seara.
- În stația de sus de pe Edgar Quinet nu există nici măcar în apropiere un stâlp de iluminare, asfel de când se înserează lumea așteaptă autobuzul pe întuneric și iarna e o adevărată problemă.
La sfârșitul anului trecut, am solicitat conducerii Primăriei Cluj-Napoca o listă completă a străzilor pe care nu există iluminat public și, de asemenea, lista investițiilor pe anii 2020 și 2021. Inițial, reprezentanții Primăriei au evitat să ne transmită lista străzilor fără becuri. În loc de numele străzilor am primit un non-răspuns, deși întrebarea noastră a fost de interes public.
„În prezent la nivelul municipiului Cluj-Napoca există corpuri de iluminat pe străzile din intravilanul municipiului care aparțin domeniului public sau privat al municipiului, acolo unde există și rețea aeriană/subterană de alimentare cu energie electrică”, spuneau reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca, în decembrie 2021.
La a doua solicitare, ni s-a transmis totuși o listă a străzilor fără iluminat public. Suspectăm însă că nu este completă. Nu se regăsește strada Spicului care apare în sesizările enumerate mai sus. Așadar, oficial, lista străzilor pe care clujenii merg cu lanterna sau la lumina celor cinci stele căzătoare este următoarea:
Străzile ce aparțin domeniului public și care în acest moment nu beneficiază de iluminat public sunt:
- Edgar Quinet,
- Nicolae Steinhardt,
- Colinei, Hameiului,
- Cheile Baciului,
- Colonia Hodai,
- Dumitru Braharu,
- Grigore Ureche,
- Nicolae Pătrașcu,
- Remenik Sandor,
- Septimius Severus,
- Ștefan Pascu,
- Radu Tudoran,
- Valea Caldă.
Dacă mai cunoașteți și alte străzi fără becuri vă rugăm să ne scrieți care sunt acestea.
Care este motivul pentru care nu au iluminat public? Iată ce ne-au răspuns reprezentanții Primăriei:
„Modernizarea unei străzi și implicit a rețelelor edilitare și serviciilor de utilitate publică (inclusiv iluminat public) se poate realiza doar după determinarea informațiilor tehnice, juridice și economice în conformitate cu legislația incidentă, respectiv după înscrierea în sistemul integrat de cadastru și carte funciară”.
Referitor la planurile care există acum pentru introducerea iluminatului public pe străzile respective, ma primit următorul răspuns:
“Iluminatul public se poate extinde ca și parte a unui proiect intergrat care prespupune modernizarea integrală a străzii, cum s-a întâmplat în ultimii ani pe străzile Bună Ziua, Mozart, Moș Ion Roată etc. Doar în cadrul unui proiect integrat de modernizare stradă se poate stabili un profil de strada și poziția stâlpilor de iluminat pe acest profil”.
Investiții care au fost realizate în 2020 și în 2021 la capitolul iluminat public sunt următoarele:
Iluminat public 2020:
Modernizare sistem de iluminat public str. Buna ziua – 51 stalpi + corpuri iluminat LED
Modernizare sistem de iluminat public Pod Fabricii – desfintare LEA pozare cabluri in lungime de 1118 m
Modernizare sistem de iluminat public Lac Gheorgheni – montare 24 stalpi si 24 aparate LED
Modernizare sistem de iluminat public str. Mos Ion Roata zona cimitir – montare 17 stalpi si 17 aparate LED
Modernizare sistem de iluminat public str Mos Ion Roata – in derulare 35 stalpi cu 35 aparate LED
Modernizare sistem de iluminat public Parking Primaverii nr.20 – 15stalpi si 15 aparate din demontari
Modernizare sistem de iluminat public str. Depoului – desfintare LEA pozare cabluri in subteran , suplimentare 1 stalp +1 aparat din demontari
Modernizare sistem de iluminat public Parking Mogosoaia – reconfigurare iluminat public perimetral, montare 10 stalpi si 10 corpuri din demontari
Modernizare sistem de iluminat public Valea Fanatelor – 17 stalpi + 17 aparate din demontari
Modernizare sistem de iluminat public Calea Floresti între pod N și limita municipiului Cluj-Napoca pozare cabluri in subteran pe lungimea de 615 m, montare 10 stalpi cu aparate LED
Iluminat public 2021:
Modernizare sistem de iluminat public str. Mos Ion Roata – 40stalpi + 40corpuri iluminat LED Modernizare sistem de iluminat public str.Gheorghe Sion- 21stalpi + 21corpuri iluminat LED
Modernizare sistem de iluminat public str.Cardinal Iuliu Hossu- 8stalpi + 48corpuri iluminat LED
Modernizare sistem de iluminat public str.George Cosbuc- 23stalpi + 23corpuri iluminat LED
Modernizare sistem de iluminat public str.Vasile Alexandri-5 stalpi + 5 corpuri iluminat LED
Modernizare sistem de iluminat public str.Sindicatelor -8 stalpi + 8 corpuri iluminat LED
Modernizare sistem de iluminat public str.Drumul Lombului CREIC- 90stalpi + 96 corpuri iluminat LED
Modernizare sistem de iluminat public str.Lombului – 8stalpi + 8corpuri iluminat LED
Modernizare sistem de iluminat public str.Wolfgang Amadeus Mozart – 11 stalpi + 11 corpuri iluminat LED
Modernizare sistem de iluminat public parc Diana – 8 stalpi+ 8 corpuri iluminat LED
Realizare iluminat arhitectural fantana arteziana Parc Central Simion Barnutiu – 20 aparete de iluminat submersibile montate in cuvele fantanii si 4 aparate pozitionate pe stalpii din jurul fantanii aflati pe directia statuilor