Din oras

Clujul duce tema gunoaielor «la nivelul următor»: „Problema de la Pata Rât nu noi am construit-o. Ea își are originea în anii 2000, prin scăparea de sub control a orașului de-atunci”

Scris de 590

Consilierii lui Emil Boc au aprobat un proiect prin care autoritățile intenționează să decontamineze zona Platanilor – o zonă centrală a gunoaielor din Cluj. Valoarea investiției este de cca 2 milioane de euro.

Proiectul cu caracter de urgență este pentru RADP, iar termenul este 31 Mai 2022 (aici).

„Este vorba de fonduri norvegiene, de posibilitatea de a accesa fonduri, până la 2 milioane de euro, astfel încât rampa temporară pe care o avem acolo astăzi, după ce se va deschide CMID-ul, adică centrul de management integrat al deșeurilor, să nu fie transferate acolo toate deșeurile.
Pentru că, dacă s-ar transfera imediat, s-ar umple celula care este gata, într-un termen foarte scurt, și am avea din nou o problemă a deșeurilor, și de a găsi o soluție inovativă, modernă, în concordanță cu tehnologia existentă și avizată de autoritățile statului român, astfel încât acea rampă să fie adusă, practic, la situația inițială, prin alte proceduri și, evident, diminuarea la maxim a cantității care, eventual, ar mai trebui să fie dusă în centru”, a explicat Emil Boc.

Potrivit autorităților, în baza autorizației de Mediu și odată cu deschiderea așa-numitului centru de prelucrare al deșeurilor, autoritățile Clujului nu vor mai putea depune noi cantități de gunoi la rampa temporară.

„Astăzi, pe autorizația de Mediu, când se deschide CMID-ul, oficial, cu toate valențele lui, noi nu mai putem depune nici un milimetru de gunoi la rampa temporară”, a susținut Emil Boc în fața consilierilor săi.
„Și avem obligația ca, timp de doi ani de zile, să transferăm tot ce este acolo în CMID.
Pentru a evita umplerea primei celule, care este pentru tot județul, nu doar pentru municipiu, trebuie să găsim soluții alternative, astfel încât ceea ce există acolo să fie eliminat conform procedurilor legale avizate de mediu și prin tehnologia avansată, într-un timp rezonabil, fără a afecta noul CMID”, a mai adăugat Boc.

Prin urmare, proiectul votat de consilierii lui Emil Boc prevede aprobarea „unei soluții de finanțare pentru a găsi o soluție inovativă”, pentru a nu umple centrul de prelucrare al deșeurilor de gunoaie.

„Integrare, nu ghetoizare”

Edilului Emil Boc i s-a adus la cunoștință că în jurul rampei de gunoi a Clujului se regăsesc un număr de cca 250 de clujeni marginalizați.

Potrivit autorităților, prin educație și locuire, în viitor, clujenii din zona Pata Rât vor fi ajutați să se integreze.

„Asociația de dezvoltare metropolitană are în vedere un program, alături de Primăria Cluj-Napoca și de celelalte primării din zona metropolitană de construcție de locuințe și de oferire de soluții locative prin integrare, nu prin coagulare într-un singur loc, adică genul ăsta – ghetou.
Și deja au fost construite peste 50-60 de case, dacă nu greșesc!? Treizeci și cinci au fost achiziționate și treizeci sunt acum în pregătire.
Soluția este aceasta: prin integrare socială, nu de tip gehtou, și educațională.
 Integrare prin intermediul locului de muncă oferit în urma procesului educațional. Acestea sunt cele două probleme… cele două soluții pe care le avem – integrare socială prin oferire de locuințe, dar nu în formă de ghetou, ci în formă descentralizată și acces la educație pentru a putea obține o slujbă din care să poată să trăiască”, a explicat primarul Clujului.

  «Orașul de-atunci»

„Această rampă n-am construit-o noi.
Mă refer la… rampa temporară, da, noi am construit-o.
Dar problema de la Pata Rât nu noi am construit-o. Ea își are originea în anii 2000, prin venirea ilegală și scăparea de sub control a orașului de-atunci.
Noi suntem în situația de a rezolva o problemă umană și pe care o vom rezolva pas cu pas prin proiectele pe care le-am anunțat și prin această viziune, repet, integrată în triunghi: locuire, loc de muncă, educație”, a spus Emil Boc.

Proiectul a fost votat cu 20 de voturi „pentru”, 1 vot „împotrivă” și 4 abțineri.

CITEȘTE ȘI: Emil Boc pregătește terenul pentru investiția imobiliară din Cluj a Elenei Udrea

În repetate rânduri, Ziar de Cluj a semnalat eforturile disperate ale autorităților clujene de a scăpa de gunoaie – de a transfera deșeurile municipiului în alte zone ale țării spre a fi prelucrate, precum Hoghiz, Aleșd, Deva, Cimpulung-Muscel sau Târgu Mureș, precum și închirierea de către Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) Cluj a tocătoarelor și stațiilor de tratare mecanică a deșeurilor în lipsa unui centru integrat de prelucrare a gunoaielor funcțional.

CITEȘTE ȘIClujul încearcă să scape de gunoaie și plătește 1 milion de euro pentru a transporta deșeurile cu autobasculante închiriateULTIMA ORĂ

 • Acum 54 mins Rautacisme
  După cum era de așteptat, Parcul de Est ”VA FI”, ”VA AVEA” (cândva, cumva), dar, deocamdată, ARE NEVOIE DE 96 de milioane de euro pentru a fi creat. Încă o poveste peste care bate vântul viitorului
 • Acum 5 hours Sport
  ÎN RITMUL ACESTA, NE AȘTEAPTĂ PLAY-OFF-OFF-UL: Universitatea Cluj, la a treia înfrângere în stagiul din Austria. Clujenii n-au marcat niciun gol
 • Acum 18 hours In vizor
  Clădirea Filialei BCR Cluj-Napoca este scoasă la vânzare din 2019. Acum Emil Boc zice că o cumpără din motiv de metrou
 • Acum 1 day General
  CAPCANA MORTALĂ DE LA CIUCEA: O tânără de 21 de ani a murit , alte trei persoane, printre care o minoră de 10 ani, au ajuns la spital. NU EXISTĂ SĂPTĂMÂNĂ FĂRĂ ACCIDENTE ÎN ZONĂ
 • Acum 1 day In vizor
  Judecătorii clujeni au dispus dizolvarea unei firme pe care Elena Udrea o avea împreună cu fosta soție a unui șef din SRI
 • Acum 1 day Cooltura
  Manifest pentru cultură în Cluj-Napoca: ”Dezvoltarea economică a orașului e în creștere, dar organizațiile culturale sunt la limita supraviețuirii”
 • Acum 1 day In vizor
  Varză IT à la Cluj. De ce scandalul firmei acuzate c-a stricat Cyberpunk 2077 e mai grav decât crezi
 • Acum 2 days Justitie
  PROBLEME LA ”LIGA LUI MITICĂ”: Se reia procesul RDS/RCS, în care Dumitru Dragomir a scăpat de condamnarea la 4 ani de închisoare
 • Acum 2 days Vocea ta
  Încă unui ”client” al parcării de lux a Spitalului Clinic Județean de Urgență i-a fost ”fracturat” portofelul. LIPSA DE INFORMARE CORECTĂ face victime. Ar putea și conducerea SCJU să iasă din starea de ”miserupism” față de pacienți și aparținători și să INFORMEZE
 • Acum 2 days Jos palaria
  O echipă de studenţi ai Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca a obţinut locul I la o competiţie în domeniul ingineriei seismice desfăşurată în SUA
 • Acum 2 days Din oras
  Cea mai bună calitate a vieții! Primăria mondernizează 21 de locuri de joacă pentru copii tocmai în vacanța de vară
 • Acum 2 days PubliNews
  Movie Nights revine la Iulius Mall Cluj – Povestea surorilor Williams, primul film care va rula pe marele ecran
 • Acum 2 days Din oras
  Modernizare inutilă: în locul parcării din fața bisericii Sf. Petru, Primăria a realizat un scuar neumbrit, evitat ziua de trecători
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE