Din oras

CLUJUL DIN VIS: Cand vom avea piste pentru biciclisti?

Scris de 299

 

Clujul din vis este o campanie prin care incercam sa aratam cum ne-ar placea sa arate Clujul. Sa aratam exemple pozitive din alte tari, pe care autoritatile clujene ar putea sa le urmeze.

In alte tari europene, pistele pentru biciclisti respecta un anumit standard, acestea fiind la fel de importante precum soselele pentru masini, in unele cazuri poate chiar mai importante. Locul pistelor de bicicleta nu este pe trotuar, ci pe sosea, acolo unde au un segment din strada special dedicat. In Olanda, acestea sunt construite cu un ciment de culoare rosie, special pentru a fi recunoscute de catre trecatori si soferi. Bineinteles, pe pistele de bicicleta nu au acces decat biciclistii.

Pe pistele din Cluj se parcheaza fara jena

La Cluj, pistele, acolo unde exista, sunt doar o caricatura pe care parcheaza masini si se plimba pietoni. Cele mai multe piste de biciclisti din Cluj sunt amplasate pe trotuare, au latime de numai un metru sau chiar mai putin si intreruperi pentru portiuni de 10-20 de metri in zona fiecarei interesectii.

In fiecare an, biciclistii clujeni “pedaleaza” pentru infiintarea unor piste corecte si de bun simt, dar marsurile lor nu fac decat sa atraga atentia presei si cam atat. Autoritatile nu au imbunatatit starea pistelor din 2010, dar anunta ca schimbarile o sa vina in curand.

“Proiectul ClujBike este deja in executie, iar in vara acestui an va fi finalizat”, spun reprezentantii Primariei Cluj-Napoca.

Radu Mititean, directorul Clubului de Cicloturism Napoca, spune ca pistele din Cluj-Napoca pot fi numite asa doar pe hartie, pentru ca sunt practic inutilizabile.

“Pistele trebuie sa aiba o latime de 1,5 metri sau 2,5 metri in cazul in care au doua benzi, dar la noi abia daca au un metru sau si mai putin. De multe ori sunt blocate, incep si se termina nicaieri, nu sunt solutii in intersectii”, a subliniat acesta.

Mai mult, Mititean spune ca nu a avut acces la proiectul de Bike Sharing, care prevede construirea de piste pentru a vedea daca acesta respecta normele.

“Dupa doi ani in care am tot incercat sa vedem proiectul, sa vedem cum sunt pistele, unde sunt amplasate, Primaria a refuzat sa il faca public. Pana la urma am castigat procesul, avem o decizie definitiva si irevocabila si Primaria refuza in continuare sa faca public proiectul. Nu stiu, probabil vom ajunge sa amendam primarul pentru ca nu pune in aplicare o hotarare judecatoreasca”, a explicat Mititean.

In total, ClujBike presupune 540 de biciclete, 43 de statii in Cluj-Napoca, 4 in Floresti si 3 in Apahida si un total de 59 de kilometri de piste. Din cei 59 de kilometri de piste pentru biciclete, 19 kilometri vor fi dedicati pistelor separate fizic de carosabil si pietonal. Restul vor fi trasee adecvate circulatiei biciclistilor, marcate prin semne de circulatie, dar la comun cu traficul auto sau pietonal.

sursa foto: www.freerider.ro

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 7 hours Politica
  Kelemen Hunor: ”Ne-am vândut țara!” Motivul pentru care Ungaria are prețuri mai mici la combustibil: ”Noi nu mai controlăm ceea ce înseamnă industrie petrolieră”
 • Acum 8 hours In vizor
  VIDEO – Locuitorii din Petreștii de Jos reclamă că apa le spală drumurile și le inundă curțile din cauza lucrărilor neexecutate din 2009 de la Autostrada Transilvania
 • Acum 9 hours Politica
  SE SCHIMBĂ REPERE POLITICE ÎN TOATĂ ȚARA: Camelia Sălcudean a demisionat din funcția de președintă a USR PLUS Cluj, cică ”dezamăgită” de partid
 • Acum 10 hours Din oras
  Un clujean cere prin bugetarea participativă „transport gratuit pe mijloacele de transport în comun pentru toate persoanele care plătesc impozit local”
 • Acum 10 hours Justitie
  Un bărbat din Câmpia Turzii a fost ridicat de mascați. Acesta este un client al pușcăriilor și are la activ și o evadare din arest
 • Acum 11 hours Jos palaria
  Cluj-Napoca este “primul oraș care” are un festival comunitar organizat de propriul ghetou
 • Acum 11 hours Justitie
  Fostul judecător CCR, Daniel Morar, nu are o părere prea bună despre pregătirea profesională a actualilor judecători ai Curţii: “Problema este pregătirea profesională. Nu te duci acolo să înveți dreptul”
 • Acum 12 hours Vocea ta
  Primarul Emil Boc anunță 90 de noi locuri disponibile în creșe, părinții clujeni îi răspund: „Foarte bine, dar nu e suficient!”
 • Acum 12 hours In vizor
  Investigaţie desfăşurată cu sprijinul poliţiştilor din Cluj: Percheziții de amploare în România și Austria
 • Acum 13 hours Eveniment
  ŞI NICI N-AU ÎNCEPUT ELECTRIC CASTLE ŞI UNTOLD: Clujean drogat la volan “pentru de dimineaţă”
 • Acum 13 hours General
  Că tot are 1200 de angajaţi, plătiţi regeşte, municipalitatea mai angajează doi consilieri cu un salariu de 7.000 de lei brut, fiecare. O bucătăreasă câştigă aproape 6000 de lei
 • Acum 13 hours In vizor
  ÎN TIMP CE STATUL ROMÂN ÎŞI DISTRUGE PROPRIUL ÎNVĂŢĂMÂNT, Guvernul Ungariei anunță că a creat în Transilvania o structură completă de învăţământ în limba maghiară, de la creșă la universitate
 • Acum 14 hours Editorial
  Manichiuristele, aceste “hidden billionaires” ale ANAF
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE