Din oras

CLUJUL DIN VIS: Cand ne vom pune in valoare mostenirea istorica?

Scris de 154

Clujul din vis este o campanie prin care incercam sa aratam cum ne-ar placea sa arate Clujul. Sa aratam exemple pozitive din alte tari sau chiar din Romania, pe care autoritatile clujene ar putea sa le urmeze.

In ceea ce priveste atragerea turistilor, Clujul nu a exploatat niciodata la maxim potentialul turistic al cladirilor istorice. Zona pietonala reabilitata de langa Zidul Cetatii este fara viata, inchisoarea medievala, care adaposteste singurul muzeu de speologie din Romania, este inaccesibila, Turnul Pompierilor este inchis de mai bine de 10 ani, iar unele cladiri istorice din centru se darama.

De cel putin cinci ani, municipalitatea anunta introducerea Turnului Pompierilor intr-un circuit turistic, fara niciun rezultat. Din 2011, Primaria clujeana a preluat imobilul in administrare si anunta ca va fi restaurat pe modelul Turnului Croitorilor, obiectivul fiind “o prioritate pentru 2012”.

Cu totii stim ca nu s-a schimbat absolut nimic in cazul monumentului, cu toate ca Turnul Croitorilor ar fi putut fi un exemplu bun de urmat pentru ca, transformat in Centru de Cultura Urbana, a gazduit aproape 100 de evenimente anul trecut. Dupa mai multe incidente, in care tencuiala de pe cladiri a cazut, clujenii au invatat sa fie atenti atunci cand sunt in centrul istoric. Chiar daca multe cladiri au fost refatadizate, inca sunt multe care au nevoie de reparatii.

Mai mult, daca de peretii cladirilor inca mai au grija chiriasii, portile, unice la fiecare imobil, sunt de cele mai multe ori distruse. Mandria de a avea o poarta frumoasa a clujenilor de odinioara a fost acoperita de vopsele in straturi groase si reclame de prost gust.

La Brasov, portile sunt salvate si bastioanele sunt atractii principale

Nu trebuie sa mergem prea departe pentru a gasi proiecte de succes implementate pentru a salva si valorifica mostenirea istorica.

La Brasov Turnul Tesatorilor (de aceeasi breasla apartinea si Turnul Pompierilor de la Cluj) functioneaza ca muzeu inca din 1910. Bastionul Graft a fost renovat in 2004-2005 si gazduieste o sectie a Muzeului Judetean de Istorie Brasov, cu tematica Mestesugarii din Brasov – aparatori ai cetatii.

Bastionul Fierarilor a  fost distrus de mai multe ori si reconstruit, era folosit ca depozit de cereale, iar din 1923 adaposteste Arhivele Nationale – Brasov. Chiar daca Turnul Pompierilor din Cluj nu are o suprafata atat de mare precum aceste exemple, constructia are opt nivele si ultimul este acoperit cu sticla , oferind o panorama deosebita. Cu siguranta se poate gasi o mai buna intrebuintare in folosul comunitatii decat tinerea turnului sub lacat si asistarea tacita la degradarea lui.

In ceea ce priveste portile din centrul istoric, la o simpla plimbare putem descoperi adevarate comori. Din pacate, acestea se distrug in fiecare zi in care nepasarea mai adauga un strat de vopsea sau de afise pe ele.

Nu aceeasi este situatia in Brasov, unde Fundatia Pro Patrimonio (infiintata in 2000 de Printul Serban Cantacuzino) a inceput in 2009 reconditionarea portilor. Directia Judeteana pentru Cultura si Biserica Evanghelica au devenit parteneri ai fundatiei in proiectul “Portile Brasovului”. Costurile au fost suportate in proportie de 95% de Fundatia Pro Patrimonio si partenerii sai, iar restul de 5% de proprietari.

Foto: citynews.ro, istoriebv.roconstructionnews.ro

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 14 hours Politica
  Ciolacu, despre pensiile speciale: Îmi menţin părerea că trebuie o reformă şi am să o duc până la capăt. Întrebat dacă noile propuneri să nu se aplice pentru pensiile în plată: Înseamnă că nu mai vorbim de o reformă
 • Acum 14 hours Politica
  Flancat de Salad Box și Canta, Ovidiu Săcară rămâne președinte al PSD Cluj-Napoca
 • Acum 17 hours In vizor
  ZĂHĂRELUL: Oferta finală a Guvernului pentru profesori: cresc de la 1 iunie salariile cu 1.000 de lei brut lunar pentru cadrele didactice și 400 de lei pentru personalul nedidactic. Majorarea cerută de sindicate până la salariul mediu pe economie, etapizată pe trei ani. Întâlnire premier-sindicate la ora 19.00
 • Acum 20 hours In vizor
  UNII NU AU CE PUNE ÎN FARFURIE, ALŢII DAU DIN BURIC ÎN BALI: Vicepremierul Kelemen Hunor și liderul Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților vor pleca pentru o săptămână în Indonezia, la Bali, unde vor vizita unele ”obiective economice și culturale”. Se cere diurnă majorată cu 20% și o treime din bani dați în avans
 • Acum 20 hours In vizor
  Individul care înjură pe Facebook, Iulian Cristache, de peste 15 ani preşedinte al unei obscure Federaţii a “asociaţiilor de părinţi”, se bagă în seamă în problema grevei profesorilor
 • Acum 20 hours In vizor
  Greva profesorilor continuă. Sindicatele anunță că au decis să NU accepte un acord, chiar dacă e semnat de președintele Iohannis
 • Acum 20 hours Sanatate
  CUI FOLOSEŞTE PUNEREA DE POALE ÎN CAP DINTRE CEI DOI DEPUTAŢI PSD PE SPINAREA BOLNAVILOR DE CANCER? Rafila: “Patriciu Achimaș Cadariu, a refuzat orice dialog”. Achimaș Cadariu: “Alexandru Rafila se ocupă de denigrări și distruge lucruri la care nu se pricepe”
 • Acum 20 hours PubliNews
  Vrei să vezi cele mai spectaculoase rase de pisici? Vino în acest weekend la Iulius Mall, unde are loc WCF International Cat Show!
 • Acum 23 hours In vizor
  HUEDIN: O MIZERIE DE ȘCOALĂ. AlinTișe, președintele CJ Cluj și directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj, fac pase cu pisica moartă a responsabilității
 • Acum 23 hours Eveniment
  GREVA PROFESORILOR prelungește încheierea mediilor şi înscrierea la BAC la clasele a XII-a
 • Acum 23 hours General
  A început protestul polițiștilor din penitenciare: Aceștia refuză să intre la serviciu timp de patru ore și nu vor ieși cu deținuții la muncă
 • Acum 23 hours Analiza
  Klaus Iohannis i-ar fi convocat la Cotroceni pe Ciucă și pe Ciolacu. Poate pentru a ”găsi” bani pentru stingerea conflictului cu sindicatele din Învățământ. Dar ce se întâmplă dacă își dă Ciucă demisia, că nu sunt bani, iar Ciolacu nu vrea să-i preia funcția (că nu sunt bani)?
 • Acum 2 days In vizor
  Iohannis ar gira și el ceva, dar încă nu știe ce. Liderii de sindicat i-ar trăda nițel pe sindicaliștii din stradă. La cum arată lucrurile, va fi precum a mai fost și mai presus de atât. Adică FÂS!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE