Din oras

Oriunde, cu puterea si viteza gandului. Azi, la muzeu.

Cu siguranta multi si-au propus sa viziteze un muzeu la inceput de primavara, dar cati au reusit sa isi onoreze aceasta promisiune? Comod, din fata calculatorului, te poti plimba prin aproape orice muzeu doresti.

Doar cateva muzee romanesti tin pasul cu noua tehnologie si incearca sa-si atraga publicul cu tururi virtuale. Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj a intrat in era digitala la sfarsitul anului trecut. Cei care vor să vada picturile din Biserica de lemn din Cizer sau  sa intre „virtual” intr-o gospodarie din Geaca pot s-o faca acum printr-un simplu click. Panorama permite privitorului sa exploreze in detaliu o locatie, ca si cum s-ar afla efectiv acolo. Turul panoramic al muzeului ofera o serie de instantanee de 360 grade din interiorul muzeului, plus cateva surprize si indicii pe care trebuie sa le descoperiti navigand.

„Spre deosebire de alte muzee din tara care au astfel de tururi virtuale, noi am ales să punem imaginile la rezoluţie maxima, nu sa le micsoram, pentru a avea o imagine cat mai buna”, spune directorul Muzeului, Tudor Salagean.

Romania a avut primul muzeu virtual abia anul trecut, dar de atunci un numar impresionant de muzee au reusit sa implementeze platforme pentru o vizitare virtuala, prin eforturi proprii: Muzeul National Peles, Pelisor, Muzeul Taranului Roman, Complexul National Muzeal „Astra” – Sibiu sau Muzeul National al Sa­tului „Dimitrie Gusti”.

In vizita la muzeele lumii

Muzeul Tate, Galeria Nationala din Marea Britanie, Muzeul Metropolitan din New York, Muzeul Hermitage din St. Petersburg si Palatul Versailles din Franta sunt doar cateva dintre muzeele de renume mondial care pot fi vizitate din fotoliul de acasa, care ofera tururi virtuale de 360 de grade ale galeriilor lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *