Din oras

Clujul, din nou in raportul Amnesty International

In raportul pe anul 2014 a Amnesty International, organizatia mondiala pentru apararea drepturilor omului, apare si numele Clujului in contextul evacuarii romilor de pe strada Coastei. Raportul prestigioasei organizatii arata ca in decembrie 2013 Tribunalul Cluj a decis ca evacuarea celor 300 de romi in decembrie 2010 de pe strada Coastei langa groapa de gunoi a fost ilegala.

“Curtea a obligat municipalitatea sa plateasca despagubiri romilor si sa le asigure locuinte adecvate. In octombrie 2014, in urma apelului municipalitatii, Curtea de Apel Cluj a trimis cazul la Judecatorie considerand ca era mai mult o chestiune de drept civil decat contencios administrativ, pentru ca municipalitatea a actionat ca proprietar al terenului si nu ca autoritate publica”, se arata in raportul Amnesty International.

Procesul romilor a fost suspendat in 17 februarie la Judecatoria Cluj-Napoca.

“Sesizeaza Tribunalul Cluj – sectia mixta, de contencios administrativ si fiscal, de conflicte de munca si asigurari sociale, pentru solutionarea exceptiei de nelegalitate a Dispozitiei nr. 6397/16.12.2010 emisa de Primarul Municipiului Cluj-Napoca, invocata de reclamanti. În temeiul art. 4 din Legea nr. 554/2004 suspenda cauza pâna la solutionarea de catre Tribunalul Cluj a exceptiei de nelegalitate a Dispozitiei nr. 6397/16.12.2010 emisa de Primarul Municipiului Cluj-Napoca. Cu drept de recurs pe toata durata suspendarii cursului judecatii”, se arata in decizia Judecatoriei.

Initial, in 30 decembrie 2013, aceasta dispozitie a primarului a fost considerata ilegala de Tribunalul Cluj, si astfel s-a decis acordarea de despagubiri de 2.000 de euro fiecarui rom mutat. Ulterior, Curtea de Apel a admis recursul Primariei, si dosarul a ajuns sa fie rejudecat la Judecatorie.

Foto: ziuadecj.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *