Uncategorized

Clujul de acum 23 de ani. Video inedit din decembrie 1989

 

22 decembrie 1989. La o zi dupa ce aproape 30 de oameni au murit impuscati in diferite zone ale orasului, o tanara clujeanca filmeaza 34 de minute pe strazi. Din Manastur pana in Centru, la Judeteana de Partid si in Piata Libertatii. 34 de minute de Cluj gri, cu oameni dezorientati, dar plini de speranta, cu scandalagii, tricoloruri, lumanari si sange. 34 de minute de istorie.

Filmarea a fost facuta de Konczei Csilla, acum cadru didactic la Catedra de etnologie maghiara a Facultatii de Litere.

“Am filmat cu o camera HI8, primita cu un an in urma de la Michael Stewart pentru ca am colaborat la un documentar BBC despre Romania. Am aflat ca Ceausescu a fugit, am mers cu mai multi prieteni sa iau camera si am mers in oras. Pana atunci, niciodata nu m-as fi gandit ca pot sa ies pe strada ziua in amiaza mare si pot apasa butonul de inregistrare. Tin minte doar ca am avut foarte mari emotii, a ramas doar inregistrarea, nu am amintiri paralele, doar franturi”, a scris femeia pe blog.

O farama de Manastur comunist

Filmul incepe din masina aflata in mers in cartierul Manastur, in zona Big. Un Manastur cu blocuri relativ noi, murdar si fad. Maxim trei masini pe sosea, oameni pe trotuar imbracati de iarna. La intersectia cu strada Mehedinti se afla un grup  cu tricoloruri decupate. Doi tineri cer sa fie filmati si spun ca isi doresc sa “pice Ceausescu de pe tron”.

Masini cu steaguri fara stema comunista circulau in tot orasul

Drumul cu masina continua pe strada Campului, unde se pot vedea mai multe masini “calarite” de tineri care flutura steaguri fara stema comunista.

Lumanari si sange

Printre claxoane, strigate si oameni cu doua degete ridicate in semn de pace, masina ajunge in zona Fabricii de Bere. In mijlocul unui grup de oameni e o cruce, un brad, lumanari si sange. Aici au murit noua persoane.

In zona Fabricii de Bere oamenii au aprins lumanari langa o balta de sange

Un tanar povesteste pe filmare ce s-a intamplat cu o seara inainte:

“Ne-am plimbat, am strigat Haideti cu noi, haideti cu noi!… Si ne-am invartit o ora, o ora jumate, poate doua, prin Manastur. S-au adunat destul de multi. In jur de doua mii de oameni. Si am oprit trei masini, trei camioane. Era un camion cu bascule si doua erau cu remorci. Si am vrut sa le punem in fata, daca trag in noi, ca sa ne apere. Si au tras fara somatie, au tras foc automat, in rafala. Mai mult de un minut a tinut prima rafala”, a spus acesta.

La un moment dat un camion, de care s-au agatat o gramada de oameni si chiar copii, ajunge in dreptul multimii.

Cateva zeci de persoane se plimba in oras agatate de un camion

Toti ingenuncheaza dupa ce un barbat din multime striga: „Cinci minute de reculegre pentru cei care si-au dat viata pentru tara”. Copii sau batrani, toti s-au pus in genunchi pe asfaltul murdar si isi tineau stingheri in mana caciulile. Poate ca nu intelegeau ce s-a intamplat exact, dar parca se simtea in aer ceva deosebit. La vederea camerei video oamenii deschideau geamurile Daciilor si ridicau doua degete in semn de pace.

Un regim in cenusa

Urmatoarele cadre sunt filmate din mers pe Calea Motilor, iar in dreptul Colegiului de Telecomunicatii oamenii aruncau portretele dictatorului intr-un foc aprins pe strada. Li se citea satisfactia pe fata atunci cand aruncau portretele cu rame grele si se uitau cum flacarile cuprindeau fotografia lui Ceausescu.

Putin mai spre centru este alt grup de oameni, alt foc de tabara din portrete ale dictatorului si diverse carti. Soseaua este plina de hartii rupte, imprastiate de vant. Si in fata actualei Prefecturi, acolo unde era sediul judetean al Partidului, mai fumegau gramezi de cenusa.

In fata actualei Prefecturi s-au adunat cateva sute de oameni si au ars gramezi de documente

Toti aveau ochii atintiti spre balcon.

„Fiti atenti! Daca sunt ceva urgente, la Spitalul Militar este loc”, a spus un barbat, in timp ce mai multe voci din multime cer sa se stinga focul. „Vom incerca sa punem acuma radio sa auziti ultimele comunicate”, revine barbatul de la balcon, iar in multime izbucneste un cetatean: Partidul jos! F***-va Dumnezo de partid, ma, arunca-ti carnetu rosu jos ma!”,striga acesta.

Oamenii se grabesc sa il calmeze. Fara violenta.

Pe spatiul verde de langa Catedrala Ortodoxa sunt zeci de lumanari aprinse si oameni in genunchi se roaga.

„Tatal Nostru” la Consiliul Popular

Dupa un drum in Gheorgheni pentru a lua o prietena, „echipa de filmare” se intoarce in centru. E multa lume si in fata Consiliului Popular, azi sediul Directiei de Taxe si Impozite.

„Ingenunchem pentru mortii nostri”, spune un preot la microfon de pe balcon.

Multimea e in genunchi in noroiul rece si murmura un Tatal Nostru dupa vocea inecata de lacrimi de la microfon.

Pe partea cealalta a Pietei Libertatii, in zona strazii Memorandumului, o alta gramada de oameni se uita la geamul deschis al Protopopiatului Romano-Catolic. Aici un preot si un alt barbat incearca sa convinga lumea ca nu au ostatici si nu adapostesc securisti.

„In memoria celor ucisi”

Filmarea ajunge in zona Librariei Universitatii, unde 13 oameni au fost secerati la pamant pentru totdeauna de gloantele soldatilor. In fata librariei sunt flori, chiar si o ciclama la ghiveci.

Trecatorii se opresc pret de cateva minute in fata Librariei Universitatii

Lumanarile s-au scurs pe pervaz, iar in vitrina e un afis: „In memoria celor ucisi aici si pretutindeni”. Pe langa asta sta o atentionare: „Operele au ars. Pastram vitrina”. Asta, insa, nu l-a oprit pe unul dintre revolutionari tarzii sa sparga geamul chiar in timpul filmarii, fiind apostrofat de restul lumii.

„Sunt multi beti si nu trebuie lasati”, se aude pe filmare.

Multimea se indreapta catre Consiliul Popular, unde pe balcon locul preotului a fost luat de un grup de barbati, care tin un tricolor cu stema taiata si un banner cu mesajul „Traiasca Romania Libera” in romana, maghiara si germana.

„Traiasca Romania Libera! Eljen a szabad Romania! Es liebe das Freie Rumanien!”

Multimea scandeaza numele Doinei Cornea, iar un barbat de la balcon ii asigura ca o vor vedea la televizor. Oamenii se agita, striga si fluiera.

„Va rugam foarte respectuos sa pastrati linistea ca sa va pot face, sa va relatez ultimele informatii care circula si care le primesc si eu”, se aude de la balcon, iar o voce din multime o roaga pe tanara cameraman sa nu mai filmeze.

In ultimele cadre se vad oamenii care incearca sa isi acopere vitrinele sparte, cel mai probabil de „revolutionari” care si-au luat curajul dintr-o sticla.

Sunt 34 de minute din primele ore ale libertatii la Cluj.

Elza Almasi

Foto: (Capturi video)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *