Din oras

Clujul a dat timpul inapoi pana la cavaleri si gladiatori

Gladiatori in carne si oase, strajeri neinfricati, negustori din antichitate, printese si femei romane, cavaleri, dar si un intreg regiment austriac din perioada napoleoniana. Cu totii au putut fi admirati si au oferit reprezentatii inedite astazi, la Ziua Portilor deschise la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei.

Pentru prima data dupa luni bune, muzeul a primit vizitatori, chiar daca pentru doar cateva ore. Zeci de copii au facut coada la intrarea in institutie, inarmati cu flori si nerabdatori sa-i vada pe neinfricatii lupratori de acum aproape 1.000 de ani. Usile s-au deschis la cateva minute dupa ora 15.00, asa cum era stabilit, iar primii pasi pe scari i-au facut gladiatorii zgribuliti, pe jumatate goi, si incaltati in opinci, nepotrivite pentru outfit, asa cum aveau sa anunte organizatorii mai tarziu.

“Incaltamintea e ineficienta in lupta, e incaltata strict pentru a putea…”, spune Andrei Sonea, reprezentantul in haine de strada al luptatorilor. “pentru a putea lupta pe parchet”, il completeaza un pusti de vreo 8 ani, inainte ca Sonea sa apuce sa spuna ca gladiatorii luptau desculti, dar baietii nu puteau veni in picioarele goale la 2 grade Celsius, cate erau afara.

Severus, instructorul de gladiatori, i-a prezentat pe rand pe  Scevola, luptatorul stangaci si gladiatorul care valora, pe vremea lui, cat salariile pe un an ale unui  roman obisnuit. Totul spre deliciul copiilor, care, curiosi, l-au pus in dificultate pe Severus.

“Cum se numeste centura pe care o poarta?”, a fost prima intrebare peste limitele adversarului., urmata de “Poate sa omoare si un balaur?”. Micutul care l-a lasat fara niciun cuvant pe Severus a fost, de departe, un pici de vreo 7 ani, care a intrebat cu nonsalanta “El poarta chiloti pe el?”. S-a inrosit si gladiatorul, s-a inrosit si antrenorul, si mama copilului, dar si micutul care s-a acoperit fata cu mainile in momentul in care intreaga sala a inceput sa rada.

“Pe scena” au urcat si Strajerii Cetatii Bistrita, care au pus in scena o adevarata bataie cu sabii si scuturi. Cei mici au fost invitati si ei sa se dueleze, iar jocul s-a incheiat cu trei premii – bratari de piele si o cravata cu zale, dar si un cucui de toata frumusetea in fruntea unul luptator de un metru, rapus de colegul sau mai cret si mai aprig, Matei, care i-a tras o sabie de cauciuc in cap si apoi s-a uitat mandru catre maica-sa, care il aplauda.

In final, un regiment austriac, primul care a infrant Garda lui Napoleon a incheiat parada de costume si demonstratii  dintr-o epoca demult apusa, dar care i-a fascinat pe micutii care, de azi, viseaza sa devina cavaleri neinfricati sau gladiatori cu muschi si sabii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *