Din oras

Clujenii vor să salveze teii de pe strada Universității, puși în pericol de pasiunea pentru betoane a primarului Boc

Clujenii au inițiat o petiție prin care solicită municipalității să revizuiască proiectul de modernizare a străzii Universității astfel încât să nu fie tăiați teii de pe această stradă. 

Noi, semnatarii acestei petiții vă solicităm ca, odată cu modernizarea străzii Universității, să nu fie tăiați teii maturi de pe această stradă. Acești copaci sunt sănătoși și bine dezvoltați și credem că pot fi integrați în noua amenajare, fără a afecta calitatea proiectului. Mai mult decât atât, considerăm că păstrarea lor aduce un plus de valoare spațiului public

Proiectul presupune înlocuirea teilor cu alți copaci, cel mai probabil la fel cu cei care au fost plantați de municipalitate pe toate străzile modernizate recent: copaci sufocați de betoane. 

Este salutar faptul că proiectul propune plantarea unui număr mare de arbori. Totuși, vor fi necesari 10-15 ani pentru ca acești puieți să atingă dimensiunile teilor prezenți pe stradă – zona din fața bisericii Piariștilor sau a imobilelor de la numerele 2, 4, 10. Considerăm că, în condițiile în care continua aglomerare a orașului va duce la o creștere a cantității de noxe pe care le inhalăm zilnic, arborii maturi constituie un avantaj obținut în timp îndelungat și care nu trebuie pierdut.

Inițiatorii petiției cer ca teii de pe strada Universității să fie incluși în proiectul de modernizare la fel cum se va întâmpla cu teii de pe strada Kogălniceanu sau cu salcâmii de pe strada Universității din zona cinematografului Arta. 

Conform aceluiași principiu, dorim să ne asigurăm că și teii maturi de pe strada Universității vor supraviețui.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *