Din oras

Clujenii se plâng deja de invazia ploșnițelor: „Cluj-Napoca, raiul gândacilor și al ploșnițelor”

Cum s-a încălzit afară, cum au și apărut ploșnițele, iar clujenii deja sunt îngroziți că vor fi invadați, la fel ca și vara trecută.

„Se poate face ceva in privinta invaziei de plosnite? Pe vremuri se faceau dezinsectii regulat, dar de vreo doi ani incoace eu nu am mai vazut sa se mai faca nicaieri in oras. In ritmul asta ajungem raiul gandacilor si a plosnitelor”.

„Pe strada Teodor Mihali, în spatele blocului cu nr. 37-39 deja au început sa apară ploșnițele marmorate. Le-am găsit în hainele puse la uscat pe balcon.  Aș cere o dezinsecție înainte să apară mai multe. Vara trecută a fost dezastru cu ele, toată vara nu am deschis ușile și geamurile. Vă rog să se facă ceva în privința asta, vreau să-mi pot aerisi apartamentul fără să mă tem că-mi intră în casă”, au sesizat clujenii.

Gândacul puturos este renumit pentru persistența sa de a pătrunde în casă, mai ales în lunile de toamnă. Are o formă asemănătoare unui scut, trei segmente ale corpului și o culoare gri maroniu, cu pete negre și fețe albe. Îl simți după mirosul urât, pe care îl emană atunci când se simte amenințat sau este zdrobit.

Până ce va interveni Primăria cu tratamente fitosanitare, o soluție pentru le ține departe de locuințe sunt condimentele cu miros puternic precum, turmeric măcinat sau curcuma, dar și cuișoarele.

Dacă sunt depistate în interior, o metodă de eliminare a ploșnițelor urât mirositoare este prin aspirare. Utilizând un aspirator puternic, se pot aspira insectele și ouăle lor din locurile ascunse. Se recomandă folosirea unui aspirator cu sac de unică folosință sau care se poate goli usor, pentru a evita strivirea lor si degajarea mirosului neplăcut, specific.