Rautacisme

Clujenii plătesc de 4 ori mai mult decât orădenii pentru subvenția gigacaloriei. Motivul: Mai contorizaţi măcar 21.407 de voturi în dreptul lui Boc…

Scris de 656

Deși la Cluj mai sunt doar 21.407 apartamente racordate la termoficare (aprox. 15% din populație), Primăria insistă să mențină sistemul centralizat de încălzire. Rezultatul: clujenii, inclusiv cei care au centrale termice, plătesc din buget de 4 ori mai mult decât orădenii pentru subvenționarea gigacaloriei.

 • Municipiul Cluj-Napoca are un sistem de termoficare mult mai ineficient decat cel al municipiului Oradea, ceea ce inseamna ca subvenția platită din buget de fiecare clujean (inclusiv cei care au centrale termice) pentru sistemul de termoficare este mult mai mare decât la Oradea. Astfel, în Oradea prețul gigacaloriei este de 441 lei (TVA inclus), din care doar 68 de lei este subvenția, iar prețul plătit de populație este de 373 lei.
 • La Cluj-Napoca, prețul nesubvenționat al Gigacaloriei este 759 de lei (TVA inclus), din care 481 de lei este subvenția și 278 lei plătește populația. Asta înseamnă că dacă mâine subvenția ar fi eliminată și am avea prețul exact al gigacaloriei în fiecare oraș, Oradea ar avea un preț  pe Gigacalorie de 441 de lei, în timp ce la Cluj-Napoca acesta ar fi de 759 de lei.

Prețul la gigacaloriei pentru locuitorii din Cluj-Npoca este mai mic decât prețul plătit de locuitorii Oradiei, dar asta doar pentru că subvenția oferită la Cluj este de peste patru ori mai mare decât cea din Oradea. Astfel, dacă la Oradea subvenția este de 15%, la Cluj-Napoca subvenția este de 63 %.

TarifOradeaCluj-NapocaBucuresti
Tarif gigacalorie nesubventionat441 lei759 lei963 lei
Tarif gigacalorie subventionat (TVA inclus)373 lei278 lei347 lei
Subventia68 lei481 lei617 lei
Procent subventie15%63%64%

Cifrele au fost preluate dintr-o analiză publicată astăzi de specialistul în energie Dumitru Chisăliță, Gas & Energy Senior Consultant and President of Intelligent Energy Association, care a făcut o comparație într Oradea și București, care stă chiar mai prost decât Clujul , în ceea ce privește eficiența sistemului de termoficare.

“Secretul de la Oradea este piața, numărul mare de consumatori, 75% din consumatori fiind racordați la sistemul de termoficare. Oradea având cel mai mare procent de consumatori racordați la termoficare ceea ce face ca să scadă costurile unitare și să avem cele mai mici prețuri nesubvenționate, dar cel mai important să avem perspectiva reducerii în viitor a prețurilor la încălzire”, susține Dumitru Chisăliță.

Nerentabilitatea sistemului de termoficare ar putea fi, de fapt, motivul REAL pentru care autoritățile încearcă acum să determine cât mai mulți oameni să revină la sistemul centralizat de încălzire, prin interzicerea centralelor de apartament și obligativitatea, fie de a avea centrală de bloc, fie de racordare la termoficare. Altfel, sistemul de termoficare este nerentabil și necesită subvenții an de an.

Intrucat, evident consumatorii nu ar putea fi convinși că trebuie să susțină un sistem nerentabil, în loc să aibă (cum e și firesc) centrale de apartament și să stabilească și plătească exact cât consumă, reprezentanții autoritătilor justifică interzicerea centralelor de apartament prin reducerea noxelor.

Cert este, însă, că nu s-au prezentat niciun fel de studii care să arate că o centrală care deservește 20 de apartamente (de o capacitate mult mai mare evident), produce mult mai puține noxe decât 20 de centrale de capacitate mai mica (care ar deservi câte un apartament).

Clasamentul costurilor cu energia achitată (fără costul instalatiilor) în două orașe din România pentru diverse forme de încălzire a locuințelor: Oradea și București.

Nu este furnizat text alternativ pentru această imagineULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours FOTOGRAFILA
  SĂ DĂM CU BANUL DE PĂMÂNT: Cât de frumoase sunt inutilele garnituri de cauciuc de la baza pomilor care au umplut orașul prin contract cu atribuire directă din banul public
 • Acum 3 hours Politica
  Comisia Europeană cere scăderi reale de pensii la magistrați și militari. Între timp, ministrul Apărării, se hărnicea să creeze o nouă categorie de pensionari speciali: civilii care lucrează în armată, poliție și servicii secrete se pot pensiona mult mai repede, la fel ca militarii
 • Acum 14 hours Justitie
  Elena Udrea a fost condamnată definitiv în dosarul Gala Bute
 • Acum 16 hours Politica
  Robert Cazanciuc, PSD: A crescut de 10 ori perioada interdicției de a mai obține permis auto pentru cei care se urcă băuți, drogați sau fără carnet la volan și ucid oameni pe șosele – proiect de lege votat în Senat
 • Acum 18 hours Eveniment
  Bărbat, prins în flagrant de către polițiști în timp ce transporta 16.000 de țigări de contrabandă
 • Acum 21 hours Politica
  Președintele ASF a explicat, în plin protest în Parlament: ”Euroins și City Insurance erau Muma Pădurii!”
 • Acum 21 hours Eveniment
  ANRE a amendat Hidroelectrica cu 400.000 de lei. Sancțiunea a fost aplicată inclusiv pentru neemiterea la timp a facturilor
 • Acum 22 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Traiasca banii negri din economia subterana, sursa inepuizabila de crestere economica! Inflatia se va domoli doar cand banii negri din economie se vor imputina. Adica nu prea curand.
 • Acum 23 hours Din oras
  După ȘAPTE ani de reabilitare a unui turn făcut într-un an undeva prin anii 1500, municipalitatea anunță că deschiderea oficială a Turnului Pompierilor va avea loc luni, de la ora 19.00. S-a trezit Boc de la ghiontul administrat ieri de Ziar de Cluj
 • Acum 24 hours Sport
  BASCHET CU RANGA. La meciul U-BT Cluj-Napoca-CSM Oradea, un jucător a sărit la bătaie cu o rangă. S-a ales cu dosar penal. Acum zice că ”regretă”
 • Acum 24 hours Politica
  Proiect prin care şi bărbaţii pot primi tichete cadou de ziua lor – 19 noiembrie. Gabriela Firea: “Egalitatea de şanse nu este doar despre drepturile femeilor”
 • Acum 1 day Politica
  AUR, filiala Maghiară din Transilvania şi-a ales un nou preşedinte. Apă la moara extremiștilor români: ”Să reprezinte în continuare aspiraţiile de autonomie teritorială ale maghiarilor din Transilvania”
 • Acum 1 day Politica
  Sindicaliștii din sport protestează luni împotriva ministrului Eduard Novak
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE