Justitie

Bode a făcut recurs la decizia Tribunalului Sălaj care i-a respins acțiunea de chemare în judecată a UBB. Se va judeca la Cluj

Ministrul Lucian Bode a făcut recurs la decizia Tribunalului Sălaj, care i s-a respins acțiunea de chemare în judecată a UBB Cluj.  În același timp, acesta a solicitat editurii care a publicat o carte după teza sa de doctorat, s-o retragă de la vânzare.

„Dr. Bode a făcut recurs la decizia Tribunalului Sălaj prin care i s-a respins acțiunea de chemare în judecată a Universității „Babeș-Bolyai”. Recursul, înregistrat azi pe portalul instanțelor, se va judeca la Curtea de Apel Cluj-Napoca.

Și tot azi, dr. Bode a informat UBB că a cerut editurii CA Publishing retragerea de la difuzare sau comercializare a cărții sale – care reprezintă teza publicată -, dar și suspendarea oricăror demersuri de republicare.

Cartea oricum nu a fost comercializată vreodată și a fost publicată de dr. Bode doar pentru a bloca apariția ei pe platforma publică cu teze de doctorat. Știa el ce știa când a decis să o publice la fosta editură a fostului său coordonator de doctorat, într-un tiraj neglijabil, care nu a ajuns niciodată la vânzare în vreo librărie”, scrie Emilia Șercan pe Facebook.

Președintele USR, Cătălin Drulă, spune că pasul făcut de ministrul de Interne, Lucian Bode, de a retrage lucrarea despre care s-a spus că este plagiată, este „un mare pas către demisie”.

Cătălin Drulă se întreabă dacă președintele Klaus Iohannis a aflat că Bode a cerut editurii retragerea lucrării despre care s-a spus că este plagiată.

„Un mic pas pentru plagiat, un mare pas către demisie – Bode a cerut editurii sa-i retragă cartea cu plagiatul grosolan din teza de doctorat. O fi aflat și Klaus Iohannis”, spune președintele USR, pe pagina de Twitter.

Președintele Comisiei de Etică, Dacian Dragoș, a spus, potrivit Edupedu, că ministrul de Interne, Lucian Bode, a cerut retragerea cărții bazate pe teza sa de doctorat, despre care Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai (UBB) a constat că include plagiat extins și e „profund viciată”.

După acest demers inițiat de Bode, editura se va conforma, iar cartea nu se mai află în circulație.

„Precizez că publicarea cărții a fost un demers independent pe care l-am întreprins, ce nu a fost realizat sub egida Universității Babeș-Bolyai și nici nu a fost parte a obligațiilor de natură academică pe care le-am avut în calitate de student-doctorand în cadrul Școlii Doctorale „Relații Internaționale și Studii de Securitate”.

Apreciez în continuare că hotărârea Comisiei de Etică este afectată de grave vicii de legalitate și că masurile dispuse reprezintă acte vătămătoare, însă până la lămurirea definitivă a acestor aspecte de către instanțele de judecată, am solicitat editurii CA Publishing, unic deținător al drepturilor editoriale asupra cărții, retragerea de la difuzare și/sau comercializare a oricăror exemplare, respectiv suspendarea oricăror demersuri de republicare”, a anunțat Lucian Bode.