General

Clujenii, pe locul doi la ”mari contributori” la bugetul consolidat din bacșiș. Și-au tras politicienii statului hămesit român 431.029 lei din câștigul ospătarilor

De la 1 ianuarie 2023 a fost reglementat impozitul pe bacșiș. Încasările statului din această taxă se ridică la aproape 6 milioane de lei, potrivit datelor analizate pentru perioada ianuarie-mai de Profit.ro. De 20 de ori mai puțin decât preconizau politicienii statului hămesit român să încaseze pentru a putea da pensii speciale, șpăgi bugetare și a-și întreține curvele (indiferent de sex) în pîinea banului public.

  • Mai mult de jumătate din sumă, 3,2 milioane de lei, reprezintă impozit reținut și virat de barurile și restaurantele din București, în timp ce la polul opus, în județul Vaslui s-a plătit în toată această perioadă impozit totalizând 2.583 de lei, adică o medie de numai 517 lei pe lună.

Datele privind veniturile statului din impozitarea bacșișului indică un eșec al acestei măsuri, mai ales că sunt județe în care impozitele plătite sunt foarte mici. Deși plata bacșișului pe lângă notă și bonul fiscal, pentru a evita impozitul, este practicată încă la scară largă în multe locuri, inclusiv în București, în mare parte din țară legislația intrată în vigoare de la 1 ianuarie anul acesta pare să fie pur și simplu ignorată.

Mulți clienți continuă să plătească bacșiș cash, neevidențiat pe bon, considerându-l un cadou pentru chelner, din care statul nu va lua și el 10%. Singurii care pierd din impozitarea bacșișului sunt chelnerii, 10% din acest venit dacă le rămâne lor integral, în timp ce la stat ajung niște bani care în trecut nu erau, cel mai probabil, fiscalizați deloc. Marii câștigători sunt operatorii de baruri și restaurante, care își ating un obiectiv de mai mulți ani, acela de a avea un control mult mai mare asupra banilor primiți ca bacșiș de chelneri, pe care îi pot folosi acum discreționar pentru a suplimenta remunerarea salariaților.

Sume mici, sub 10.000 de lei au fost plătite ca impozit pe bacșiș, în perioada ianuarie-mai, în 9 județe: Vaslui – 2.583 lei, Sălaj – 3.386 lei, Vrancea – 4.485 lei, Tulcea – 5.407 lei, Satu Mare – 5.819 lei, Ialomița – 5.968 lei, Caraș-Severin – 6.738 lei, Giurgiu – 8.034 lei și Buzău – 8.262 lei.

Lideri sunt județele cu economie dezvoltată sau destinații turistice, București – 3,24 milioane lei, Cluj – 431.029 lei, Ilfov – 317.253 lei, Constanța – 311.138 lei și Brașov – 251.694 lei.