Vocea ta

Clujenii care locuiesc în zona centrală, invitați să parcheze la Cluj Arena: Parcările se desființează pentru simplii muritori, că alții pot avea parcări private sau terase pe teren public

Un clujean care locuiește în zona centrală este revoltat de faptul că municipalitatea pietonalizează străzi și desființează locuri de parcare fără a le oferi riveranilor soluții viabile pentru a-și lăsa mașinile. Problema este că sloganul lui Boc, Clujul pentru pietoni, este doar de fațadă, în realitate spațiul pietonal este ocupat de terase sau de cei „șmecheri” care își fac parcări private.

Clujeanul și-a expus nemulțumirile pe grupul Clujul Civic, cei mai mulți fiind de acord cu faptul că municipalitatea nu reușește să gestioneze această situație. Cele mai multe orașe din vest pun la dispoziția cetățenilor parcări subterane, dacă doresc să elibereze străzile de mașini.

Mai mult, clujeanul a plătit un abonament pentru tot anul pe care nu mai are unde să îl folosească, decât dacă își lasă mașina l o distanța foarte mare de locuință.

„Zilele acestea Primăria desfiintează aprox. 95 locuri de parcare pe str. Octavian Petrovici (lângă parcul Caragiale). Acestea fiind printre ultimele din zona centrală, după desființarea în anii trecuți a celor din p-ța Unirii, apoi Iuliu Maniu, Kogălniceanu, etc.

Sunt de acord, că traficul auto din centru ar trebui redus și foarte multe mașini, chiar nu ar avea ce căuta acolo, dar cred că nu ar trebui desconsiderați în acest hal nici cei care locuiesc în această zonă și care – cred – au și ei dreptul (si poate nevoia) de a poseda/folosi o mașină. Modele se găsesc în Europa.

Această pietonalizare sună bine, în prima lectură, dar din păcate, daca ne uităm atent, aceste spatii nu sunt redobândite de clujeni, pe aceștia poți să-i vezi eventual în trecere, ci sunt sunt folosite pentru bâlciuri, concesionate (pedofilo)ANTOLului sau pentru poluarea aerului cu artificii.

Locuind in p-ța Unirii și folosind (din nevoie) zilnic mașina, o parcam – cu abonament de riveran – pe str. Petrovici (450m de locuința). Abonamentul l-am achiziționat (pentru tot anul) la începutul lunii. Azi am găsit somația pe parbriz să parchez ”regulamentar”, cu amenințările de rigoare… Am sunat la Politia Locală, să mă lumineze, unde-mi pot lăsa mașina. Răspunsul era: ”vă descurcați!” Cam același răspuns l-am primit de la d-na viceprimar, bineînteles, într-o propoziție dezvoltată, în stilul politicos al dânsei. Chiar mi-a sugerat, ca alternativă, să închiriez un loc de parcare la Cluj Arena, că este ieftin..

Ok, poate că sunt supărat, dar aș vrea să cred că și eu am același drepturi, ca cel care poate să-și cumpere un bax de apă minerală si un sac de detergent de la hipermarket să-l ducă acasă, apoi să vină la cafenea in centru cu mașina, pe când eu ar trebui să le car în mână de la Cluj Arena. Asta să fie Clujul de 5 stele?

Parcările se desființează pentru simplii muritori, că alții pot avea parcări private sau terase pe teren public sau organizare de șantier de mai bine de 5 ani, cum se observă in imaginile alăturate. Bravo Cluj, mergem spre bine!”, își exprimă clujeanul nemulțumire.

În timp ce riveranii rămân fără locuri de parcare, alții profită de spațiul public după bunul plac.

De altfel, Ziar de Cluj a atras atenția asupra acestei situații și în cazul clujenilor care locuiesc pe străzile recent devenite pietonale, Universității și Kogălniceanu.

Citește și:

Riveranii de pe Kogălniceanu, trimiși de Boc să parcheze pe străzile adiacente, doar că toate parcările din jur au fost desființate