Politica

INTERESUL POARTĂ FESUL: Când politicienii sunt mai tari decât Curtea Constituțională, se pot urina pe legi cum vor. Azi filozofează Kelemen Hunor

Deși, aparante, UDMR joacă jocul ”Gică Contra” și zic că se opun cu fermitate comasării alegerilor locale cu cele europarlamentare, în realitate, ca politicianul dâmbovițat, își calculeaz cu atenție șansele. Csoma Botond, liderul UDMR al Camerei Deputaților spunea ieri că UDMR se opune acestor comasări și că au altă idee, cea de a comasa prezidențialele cu europarlamentarele. Dar că acestei idei, de a i se întrerupe cu jumătate de an vacanța de zece ani pe care o prestează ca ”președinte”, i se opune însuși Claus Iohannis.

Așa că apare azi Kelemen Hunor să ne spună că comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale că „din punct de vedere constituţional se poate”, însă „legal încă nu”, dar că mai este timp, menţionând şi problema oportunităţii politice a acestei decizii.

În primul rând, acest tip de comasare a fost deja respins de Curtea Constituțională în 2012.

Printre argumentele de atunci ale Curții se numără:

  • încălcarea principiului peridiocității alegerilor (care trebuie să fie clar stabilite, nu schimbate după bunul plac al unui partid);
  • încălcarea dreptului de a fi ales (să dea posibilitatea unui candidat să fie în cursă atât pentru o funcție locală, cât și pentru alta de reprezentare națională);
  • complicarea votului, prin mai multe buletine.

La care se adaugă faptul că la europarlamentare poți vota unde vrea mușchiul tău în țară, dar la locale numai în localitatea de baștină.

dar Curtea Constituțională a României este o instituție umplută de inși care primesc de-a moaca niște bani de la la cei care se consideră stăpânii lor: politicienii români. Așa că ciocul mic și joc de gleznă, știe Kelemen Hunor la fel de bine ca al nostru agronotarial ”Daneel” Buda cu ce se mănâncă legea: cu mușchiul voinței politice.

Prin urmare, zice Kelemen:

„Această variantă cu comasarea alegerilor europarlamentare cu locale din punct de vedere constituţional se poate, din punct de vedere legal încă nu se poate. Trebuie modificat Codul administrativ în primul rând şi trebuie să modifici şi legislaţia, legea privind alegerea autorităţilor locale, primarilor şi consiliilor locale. Dar din punct de vedere constituţional se poate. E timp, fiindcă nu schimbi sistemul, doar faci posibil să fie depus jurământul mai târziu decât este în legea actuală. Nu faci dintr-un singur tur două tururi, nu schimbi regulile jocului, schimbi doar data. Deci, din punct de vedere constituţional se poate, din punct de vedere legal nu se poate. Rămâne întrebarea de oportunitate politică şi rămâne întrebarea dacă încurci sau nu încurci electoratul. Comisia de la Veneţia are un punct de vedere, ok, e o recomandare”, a precizat Kelemen Hunor la Europa FM.

Acesta spune că trebuie discutat şi despre oportunitatea politică a unei astfel de decizii, vorbind despre un posibil „haos administrativ”.

„Aceste trei întrebări trebuie puse: constituţionalitatea, legalitate şi oportunitate politică. Oportunitatea politică e de discutat. Există argumente pro şi argumente contra. Argumente contra, din punctul meu de vedere, cam aşa putem formula: haos administrativ (…). Unii vor cheltui banii, alţii nu o să facă nimic trei luni şi jumătate. Deci va fi un haos administrativ, ceea ce va crea nervozitate, furie a populaţiei înainte de parlamentare şi înainte de prezidenţiale. Plus, la un moment dat se va pune problema majorităţilor. Toată vara, până când ajungem la parlamentare sau la expirarea mandatului şi preluarea noului mandat, se vor face majorităţi, se vor desface majorităţi. Deci va fi, din punctul meu de vedere, un haos administrativ şi chiar politic”, a afirmat liderul UDMR.

Kelemen Hunor a făcut referire şi la impactul acestei decizii asupra limitării ascensiunii forţelor de extremă dreapta.

„Trebuie să vorbim foarte clar, printr-o astfel de mişcare poţi să limitezi ascensiunea forţelor de extremă dreaptă şi asta este bine din punct de vedere democratic pe termen mediu, pe termen lung, pentru că nu au aparate locale care se mobilizează”, a subliniat el.

Liderul UDMR a adăugat că, pe de altă parte, nu se pune problema ca electoratul să fie încurcat de faptul că sunt mai multe alegeri într-un an.

„Electoratul este major. Deci nu trebuie să-ţi fie teamă că electoratul nu se descurcă cu cinci buletine de vot. Totuşi, suntem în secolul 21. Marea majoritate a electoratului ştie, domnule, şi dacă sunt împreună alegerile sau nu… cei care votează cu PSD-ul vor vota cu PSD-ul, indiferent câte buletine de voturi sunt puse la dispoziţie şi invers, cine votează cu PNL-ul sau cu USR sau cu UDMR etc.”, a precizat Kelemen Hunor.

Prin urmare, unica lor grijă este AUR, care AUR a ajuns unde a ajuns din cauză că toate aceste structuri mafiote organizate infracțional care sunt denumite impropriu partide politice și-au bătut joc de români timp de trei decenii, văzându-și doar de propriile interse și cumetrii politico-economice.

Doar DNA ce-i mai rărește, din păcate, numai la ordin.