In vizor

Clujenii care abandoneaza caini pe strada scapa basma curata

Nouasprezece ONG-uri, printre care asociatiile “Cutu, cutu”, “Caleidoscop” si “Prietenii Animalelor”, dar si 39 de persoane sunt pe lista celor care nu mai au dreptul sa adopte caini din adaposturile Bucurestiului, intrucat au dat declaratii false sau au abandonat animale, a anuntat ASPA. In Cluj-Napoca, cei care lasa pe strazi cainii luati din adaposturi scapa basma curata.

Coordonatorul de proiect al Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA), Razvan Bancescu, declara, la sfarsitul saptamanii trecute, ca organizatiile neguvernamentale si persoanele fizice care, prin declaratii false sau abandon, nu si-au respectat obligatiile adoptarii de caini fara stapan, nu vor mai avea voie, incepand de astazi, sa preia animale din aceasta categorie.

Razvan Bancescu a mai spus ca ASPA monitorizeaza, prin sondaj, adoptiile, atat la ONG-uri, cat si la persoane fizice, iar „falsii adoptatori” sunt reclamati la Parchet.

„Falsii adoptatori dau chiar declaratii false in fata procurorului”, a adaugat Razvan Bancescu.

In Cluj-Napoca nu exista niciun fel de autoritate care sa-i sanctioneze pe cei care iau caini din adaposturi, dupa care se razgandesc si ii lasa pe strada. Mioara Macrinici, director sef la Centrul de Ecarisaj al Primariei Cluj-Napoca spune ca asociatiile care adopta caini de aici sunt foarte serioase. Nu acelasi lucru il poate spune, insa, si despre persoanele fizice.

“Noi colaboram cu Nuca si Asociatia pentru Protectia Animalelor Cluj si de la ei chiar nu am gasit niciodata animale pe domeniul public. Ii duc in fostere, ne aduc acte de acolo, dupa care ii trimit in Germania. Oamenii, in schimb, nu sunt la fel de responsabili. Se intampla sa gasim pe strazi caini luati de la noi, iar proprietarii spun ca le-au fugit din curte”, explica Macrinici.

In plus, spune directorul de la Centrul de Ecarisaj, noua lege ii apara pe cei care abandoneaza cainii pe strazi.

“In momentul in care noi gasim un caine pe strada, suntem obligati ca in 24 de ore sa notificam proprietarul. Ne uitam in baza de date si ii gasim, dupa cip. Dar situatia asta se poate repeta. In lege nu se spune de cate ori il dai inapoi daca il gasesti pe strada, daca proprietarul este pasibil de amenda in cazul in care situatia se repeta sau daca poti sa nu i-l mai dai deloc”, mai spune Macrinici.

Radu Termure, presedintele Federatiei Romane pentru Protectia si Controlul Animalelor, spune ca situatia, generata de populatie, e incurajata de autoritati.

Autoritatile poarta vina pentru situatia cainilor

“Eu ii condamn pe cei care lasa cainii in strada, dar nu vreau nici sa incurajez o noua isterie nationala. Sa-I sanctionam pe cei care abandoneaza caini, dar sa nu uitam cine sunt cei vinovati pentru situatia cainilor din Romania: clasa politica si autoritatile”, a declarat Termure pentru Ziar de Cluj.

Masura interzicerii adoptiilor de caini din adaposturile municipalitatii in cazul celor care nu respecta obligatiile dupa ce iau in grija animalele a fost luata dupa ce cadavrul unei femei, care prezenta urme de muscaturi de caini, a fost descoperit joi, intr-un parc din sectorul 2, situat intre blocurile din zona Obor.

ASPA a ridicat noua caini din parcul aflat in zona Obor, dupa ce acolo a fost gasit cadavrul femeii. Reprezentantii ASPA au precizat ca patru dintre acestia erau microcipati de Centrul Teritorial Veterinar Sector 2, doi erau ai Asociatiei „Cutu, cutu”, alti doi erau adoptati de o persoana fizica, iar unul nu figureaza in nicio evidenta.

sursa foto: informatia-zilei.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *