Din oras

Un nou plan de actiune pentru combaterea zgomotului din Cluj

Municipalitatea clujeana pune 50.000 de lei la bataie pentru elaborarea unui nou plan de actiune pentru prevenirea su reducerea zgomotului ambiant. Planul se va baza pe hartile actualizate anul trecut de societatea Vibrocomp. Atat hartile, cat si masurile care se impun se actualizeaza o data la doi ani.

In ultimul plan de actiune se recomanda asfaltarea a 33 de artere importante pentru a reduce zgomotul produs de traficul rutier, cea mai mare problema a orasului.  De asemenea s-a recomandat interzicerea accesului auto in zona Pietei Unirii si limitarea la 30 de kilometri pe ora a vitezei automobilelor din zona centrala.

“Masurile din plan au caracter de recomandari”, au aratat reprezentantii Primariei.

“Principalele surse de zgomot sunt traficul rutier, mai ales pe marile artere peste care se suprapun so traseele de transport in comun, transportul pe sina: cale ferata – traseele de tramvai, transportul aerian si activitatea industriala”, se arata in document.

Pe baza masuratorilor va fi efectuat noul plan, care, potrivit caietului se sarcini, trebuie sa contina actiunile pe care autoritatile intentioneaza sa le ia in urmatorii 5 ani, strategia pe termen lung cu privire la gestionarea zgomotului ambiant, precum si informatii despre bugetele necesare a fi alocate pentru implementarea masurilor din planul de actiune.

Anul trecut politistii locali au fost solicitati de mai multe ori pentru masuratori de zgomot in zonele aglomerate ale orasului.

“Au fost efectuate 44 de verificari, au fost incheiate 9 procese verbale de constatare a contraventiei. De asemenea s-au efectuat verificari in colaborare cu reprezentanti ai Directiei de Sanatate Publica. Urmare a masurilor dispuse la reverificarea situatiei in teren s-a constatat ca in 80% din cazuri s-a efectuat izolare fonica sau s-a redus nivelul de zgomot la sursa”, arata informatiile de pe site-ul Primariei.

Termenul limita de depunere a ofertelor este marti, 25 martie.

Vibrocomp KFT din Ungaria, cu sediu si la Cluj-Napoca, cea care a actualizat hartile de zgomot anul trecut, este societatea care a realizat si planul de actiune pentru reducerea poluarii fonice in 2010 pentru 42.000 de lei. Dr. Neda Tamas, unul dintre asociatii societatii din Cluj este lector al Universitatii Sapientia.

Foto: buzznews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *