Politica

Clujeanul Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, susținător al naționalismului, nu comentează nimic despre apetența românilor pentru AUR, ultrasii politicii

AUR, surpriza politicii la alegerile parlamentare din acest an, a convins un număr mare de români să îi trimită în Parlament pe reprezentanții acestei formațiuni cu puternice mesaj naționaliste, anti-occidentale, unioniste și antimască.

Am fost curioși să aflăm ce părere are despre această formațiune politică Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române și fost rector al Universității Babeș Bolyai. De ce tocmai Ioan Aurel Pop? Pentru că se știe despre președintele Academiei că este un susținător al familiei tradiționale și al naționalismului. Din păcate, Ioan Aurel Pop a declinat invitația noastră de a comenta pe marginea acestui subiect din cauză că nu îi permite statutul instituției pe care o conduce.

„Nu pot să comentez. Ca președinte al Academiei, nu am voie să fac comentarii politice datorită specificului instituției și ca urmare, poate ați băgat de seamă, eu nu particip decât la discuții legate de Academie, de învățământ, de istorie, de cultură. Am fost invitat și aseară la o televiziune să discut despre viitorul țării și a trebuit să declin. Eu, din păcate, mă pricep la trecut”, a declarat Pop.

Așa stând lucrurile, vă readucem în atenție câteva declarații ale lui Ioan Aurel Pop din ultimii doi ani:

„Diversitatea” face parte din realitate, iar realitatea nu trebuie ignorată niciodată, dar a contrapune – cu insistență și chiar cu vehemență uneori – alte tipuri de familii familiei tradiționale este o eroare fatală. Eu nici nu aș vorbi despre «familia tradițională», ci despre unicul tip de familie validat de istorie, prin care s-a asigurat perpetuarea umanității până azi. Nu știu ce va fi în viitor, fiindcă nu am darul premoniției și nici nu cunosc ce ne vor aduce știința, descoperirile în biologie, chimie, anatomie etc., dar am idee ce este prezentul. Iar în prezent, românii, ca și alte popoare, au în mințile și sufletele lor valori verificate, legate de bunul simț și de experiența de viață ale moșilor și strămoșilor lor”. Imediat, concluzia limpede: „Alții sunt liberi să trăiască așa cum doresc, dar a obliga societatea românească „să se revoluționeze” la comandă și în timp foarte scurt este complet greșit. Ceea ce v-am spus reprezintă opinia mea personală.

“A fi naționalist înseamnă a-ți iubi propria națiune și a le iubi și pe celălalte. Să comunicam suflet către suflet!”

În luna februarie 2018, Ioan Aurel Pop făcea direct apologia naţionalismului promovat agresiv de câteva ţări vecine, unde programa şcolară e modificată cu rapiditate pentru a pune accentul pe propaganda ideologică.

„Uitați-vă ce se întâmplă şi mai aproape de noi, în Polonia, în Cehia, în Ungaria, cum reînvie aceste tradiții, inclusiv prin școală. Eu nu pledez pentru închiderea în sine și nici pentru naționalismul înțeles ca o apăsare și ca un egoism de tip etnico-național, Doamne fereşte!. Dar militez pentru demnitate în afirmarea propriilor valori. Dacă nu vom reuși să-i învățăm pe tineri să prețuiască valorile în mijlocul cărora s-au născut, atunci vor rămâne tot mai mulți în străinătate și vor crede că o școală din Elveția e mult superioară, deşi mulţi nu se adaptează”, declara Ioan Aurel Pop într-un interviu TV în 2018.

Pop a şocat comunitatea academică în 2016, când a caracterizat generaţia tânără, numită de el „generaţia Google, Facebook, SMS” ca fiind alcătuită din „oamenii lipsiți de cultură generală și de orizont artistic, oamenii capabili să rezolve doar probleme limitate, oamenii care nu mai au capacitatea să compare și să ia decizii în cunoștință de cauză”. Pop nu şi-a oprit aici diatribele, continuând într-o notă conspiraţionistă: „Sunt oameni, în general, inteligenți, dar cu inteligența canalizată spre scopuri controlate de o elită malefică”, potrivit g4media.ro.

De altfel, Ioan Aurel Pop este cultivat intens de site-urile care promovează teorii ale conspiraţiei şi ideologii anti-occidentale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *