Din oras

Clujeanul cu schizofrenie ramas fara tratament a fost gasit de autoritati, insa e tot in strada

Politia primariei l-a identificat ieri pe Istvan Kolcsar, clujeanul cu schizofrenie si handicap fizic ramas fara tratament de specialitate. El se afla in zona Prefecturii si a stat de vorba cu politistii comunitari, dar nu a fost inca preluat pentru a fi internat intr-un centru de specialitate. Cei de la DGASPC Cluj asteapta ca el sa faca cerere in acest sens, in vreme ce responsabilii de la primarie planuiesc sa il convinga „pe cale amiabila” ca asta ar fi mai bine pentru el. 

Dupa cum Ziar de Cluj a relatat in urma cu o saptamana, Kolcsar a fost frezor la Tehnogrig, a avut casa si familie, dar a pierdut totul. Intreprinderea s-a inchis, concubina l-a dat afara din casa si copiii nu vor sa mai stie de el. Traieste pe strazile Clujului din 2006 si din cauza frigului a ramas fara un picior. A fost diagnosticat cu schizofrenie paranoida inca din 1979, dar nu a mai urmat un tratament de specialitate de cateva luni bune pentru ca nu era asigurat.  Traieste din pensia de handicap de 293 de lei, pentru care i s-a spus ca trebuie sa se prezinte anual la comisii care sa ii verifice infirmitatea. Ca si cum piciorul i-ar putea creste la loc intre timp. In dreptul adresei scrie “post restant”. 

Clujeanul nu isi recunoaste boala psihica, aceasta atitudine fiind unul dintre simtomele afectiunii, potrivit specialistilor.

“Daca se decompenseaza (pierderea echilibrului functional, n. red.), un bolnav diagnosticat cu schizofrenie poate fie sa se sinucida, fie sa le faca rau altora. Poate avea halucinatii in timpul carora savarseste gesturi necugetate. Ar trebui sa se gaseasca o solutie pentru asistarea acestui bolnav”, a declarat medicul Viorel Lupu, seful sectiei de Psihiatrie Pediatrica in cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Cluj.

Tratamentele pentru aceasta afectiune pot costa de la cateva zeci la cateva sute de lei lunar.

“Un asemenea pacient ar trebui internat intr-o unitate de bolnavi cronici, cum este cea de la Borsa”, a apreciat specialistul. 

A doua zi de la publicarea articolului, oficialii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) au precizat ca Istvan Kolcsar nu figura in evidentele institutiei, desi este incadrat in grad de handicap, din cauza ca nu si-a depus actele necesare in termen de 15 zile de la eliberarea certificatului respectiv.

“Luand in considerare Certificatul de incadrare in grad de handicap al domnului Kolcsar Istvan transmis de catre dumneavoastra, CAS Cluj l-a luat in evidenta si a eliberat adeverinta care ii atesta calitatea de asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii; cu aceasta adeverinta domnul Kolcsar se poate inscrie pe lista oricaruia dintre medicii de familie aflati in relatie contractuala cu CAS Cluj care ii va acorda serviciile medicale necesare sau il va indruma spre alte specialitati”, a precizat Crina Grozav, purtatorul de cuvant al institutiei.

Autoritatile au promis atunci ca se vor implica in rezolvarea acestui caz. 

Dupa o saptamana, Nicoleta Molnar, director adjunct in cadrul Directiei pentru Protectie Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Cluj a precizat ca pacientul a fost gasit si ca se fac eforturi pentru ajutarea lui. 

”I s-a rezolvat problema pe care o avea cu asigurarea medicala. S-a prezentat la Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap si am vazut ca avea si un document de evaluare psihiatrica, semnata de doctorul Neamtu. Nu am incercat sa il internam intr-un centru pentru ca nu a facut inca cerere”, a declarat Molnar. 

Cei de la Directia de Asistenta Sociala si Medicala din cadrul Primariei Municipiului Cluj-Napoca au o alta varianta. 

„Chiar ieri l-am gasit, in zona Prefecturii si va fi internat intr-un centru, probabil cel de pe Oasului, unde a mai fost, cu riscul ca el sa nu respecte conditiile de acolo. Nu avem inca datele finale ale acestui caz, e atipic si delicat. El refuza o relatie cu familia , cu copiii lui. Trebuie sa il convingem, sa fim intr-o armonie cu el, sa fie de acord sa fie internat la centru si sa ia legatura cu familia lui. Trebuie sa evitam situatii conflictuale, pentru ca de acolo pleaca si abandonul si problemele, decompensarea”, a precizat Aurel Mocan, seful directiei.

Acesta a admis ca in acest moment nu se stie unde se afla Istvan Kolcsar. 

„Nu stim unde e acum. Colegii l-au contactat, s-au implicat, dar el are un cazier in spate si un istoric. Daca ajunge in centru va fi ingrijit de catre psihologi. Nu il pot lua cu forta, asistentul social nu e politist. Incercam pe cale amiabila, sa pornim bine o relatie cu el, sa fie o acceptare reciproca si altfel se poate lucra cu acest caz”, a justificat Mocan. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *