Uncategorized

Clujeanul care iti duce coletul oriunde in Europa. Cu 1 euro!

Visky Zsolt se pregateste sa porneasca, in iulie, intr-o calatorie pe bicicleta prin Europa. Nimic iesit din comun pana acum. A mai fost, si au mai fost si altii inaintea lui. Ineditul expeditiei este acela ca tanarul va transporta colete pentru un pret simbolic: 1 euro.

August 1900.  Poetul pasionat de ciclism Constantin Cantilli pleca spre Paris, pe bicicleta sa “Gladiator” din fata Teatrului National din Bucuresti. Dupa 10 zile si sase ore, Cantilli ajunge la Paris, expeditia sa fiind recunoscuta de atunci drept “prima calatorie europeana cu bicicleta”.

Iulie 2013. Absolventul de Litere Visky Zsolt planuieste sa porneasca in Europa pe bicicleta sa Cannondale, incarcata cu zeci de colete inghesuite in cateva genti. Primul curier international pe bicicleta, care porneste din Cluj spre Batranul Continent.

E unul dintre acei tineri care te inspira. Are privirea blanda si in acelasi timp agera, in timp ce invarte in mana telefonul Nokia vechi de cativa ani. Nu da check-in, e prea vechi aparatul si oricum pagina de facebook si-a facut de putin timp.

Calculeaza cu voce tare cat timp i-a ramas pana la urmatoarea “evadare” in lume. Nu mai e mult, cateva luni. Pana atunci, licenta si ceva bani pusi de-o parte sunt obiectivele pe termen scurt.

Visky Zsolt e un tanar care nu se-mpaca bine cu tehnologia si societatea „fast-forward”. Nu tine pasul cu indicii bursieri, iar Finlandeza invatata la Facultatea de Litere este cea mai tehnica materie cu care a avut tangenta.

Intr-o zi, pe cand strabatea Europa pe bicicleta, i-a venit o idee trasnita: data viitoare va lua cu el si cateva colete, pe care le va purta prin Batranul Continent pana la fiecare destinatar in parte.

Era in 2010, cand a pornit din Cluj pe o Cannondale si s-a oprit in Berlin, la un adapost pentru oamenii strazii. „Notubernachtung der Berliner Stadtmission” vea sa fie si casa lui timp de cateva luni, acolo unde a facut voluntariat si a avut grija de sutele de oameni ai strazii din orasul nemtesc.

In total, 5.000 de kilometri dus-intors strabatuti pe doua roti. Batrana Cannondale, primita de la niste prieteni de familie, nu l-a lasat la greu.

„Ideea curieratului international pe bicicleta mi-a venit atunci. Libertatea pe care am simtit-o pe bicicleta nu o pot compara cu niciun alt moment. In schimb, traim intr-o societate orientata inspre graba si profit”, isi explica tanarul de 24 de ani initiativa.

Va strange coletele de la cei care doresc sa trimita pachete simbolice celor dragi. Unele impachetate in hartie roz parfumata, altele umplute cu carti sau bijuterii, toate vor ajunge la destinatie, promite Visky Zsolt.

Un pachet = o poveste

In fapt, e un „performance” care va urmari istoia pachetului si drumul lui. „E un proiect absurd pentru unii, dar pentru mine este important sa fie implicati atat expeditorii, cat si destinatarii”. In viziunea tanarului clujean, orice transport ar costa 1 euro, dar o donatie in plus ar fi optionala. „Serviciul nu depinde de donatie. Nu voi fi mai dragut daca primesc mai multi bani”.

„Nu as dori sa refuz nicio cerere, si tocmai de aceea nu am nicio limita de timp. Va dura cat va dura…”, spune Visky Zsolt.

Cand va fi ajuns la destinatie, coletul va fi insotit de fotografii si povesti de pe drum. “Bucuria mea ar fi sa fie implicati cat mai multi oameni”.

Pasiune muncita

Pana sa porneasca in expeditia din iulie, va trebui sa castige niste bani. Cel mai probabil, va munci timp de 1-2 luni la restaurarea unor case vechi de lemn, in Finlanda. Meseria de restaurator a invatat-o singur. Asa a castigat si banii pentru calatoriile anterioare.

“Intotdeauna am simtit nevoia sa lucrez cu mainile. Asa se face ca, in vacantele de vara, am lucrat la restaurarea  mai multor monumente, Palatul Banffy din Cluj sau statuia Matei Corvin”.

Calatoria lui Visky Zsolt se va incheia cu o expozitie, unde vor fi aduse, la un loc, povestile coletelor purtate mii de kilometri pe bicicleta sa.

Foto: arhiva personala

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *