Sanatate

Cluj-Napoca a depășit rata de incidență de 9 infectări COVID la o mie de locuitori. 5 MOTIVE pentru care municipiul NU intră în carantină

Scris de 894

Municipiul Cluj-Napoca se află printre localitățile din județ cu cea mai mare rată a infectării cu COVID 19 la o mie de locuitori. Datele transmise de Prefectura Cluj arată pentru perioada 1-14 noiembrie o rată a incidenței de 9,04 în Cluj-Napoca. Potrivit Grupului de Comunicare Strategică Județean, municipiul Cluj-Napoca nu intră în carantină din următoarele motive: 

1. Analiza de risc a DSP nu întrunește criteriile minimale pentru carantinare.

2. Numărul mare de teste care generează cazuri multe, care nu e ponderat la nivel național în calculul incidenței, dar prefectul Mircea Abrudean îl ponderează în luarea deciziei.

3. Rata mortalității Covid este cea mai mica din țară.

4. Capacitatea paturilor Covid este crescută: 69 paturi ATI plus încă 27 în curs de operaționalizare, deci 96 probabil până la final de săptămână

5. Rata incidenței se calculează la populația stabilă a municipiului (cei care au domiciliu sau flotant), iar Cluj-Napoca are mulți pozitivi care nu au nicio formă legală de ședere aici și cresc artificial rata incidenței.

Să ne amintim că zilele trecute, prefectul Mircea Abrudean declara că se vor lua în calcul mai mulți factori înainte de a se decide carantinarea municipiului.

„Legat de posibilitatea carantinării municipiului Cluj-Napoca, vedem evoluția cifrelor în următoarele zile, monitorizăm zilnic toți indicatorii din analiza de risc realizată de DSP și vom analiza când se va impune, dacă va fi cazul. În evaluarea pe care o facem, ținem cont de mai mulți factori: număr de teste zilnice, număr de decese, număr de paturi ATI disponibile, capacitate medicală de răspuns. De asemenea, ținem cont de măsurile deja luate și de faptul că efectul acestora se poate observa într-o perioadă mai lungă de timp, precum și de faptul că prin HG 935/2020 au fost impuse noi restricții. Faptul că în alte județe se va propune carantina municipiilor reședință de județ nu are legătură cu Clujul. Nu după asta ne luăm și nu avem ce compara”, a declarat, recent, Mircea Abrudean.

Citește și:

Prefectul Mircea Abrudean despre lockdown în Cluj-Napoca: „Faptul că în alte județe se va propune carantina municipiilor reședință de județ nu are legătură cu Clujul. Nu după asta ne luăm și nu avem ce compara”

O rată mare a incidenței pentru perioada 1-14 noiembrie este și în Mintiu Gherlii: 12,14; Izvoru Crișului: 12,03; Gherla: 10,64; Chinteni: 10,22.

La polul opus se află localități precum Măguri Răcătău: 0,00; Dăbâca: 1,30; Moldovenești: 1,52; Cătina: 1,72.

În ultimele 24 de ore, în Cluj-Napoca au fost înregistrate 105 cazuri noi de COVID 19, mult mai puține decât în zilele precedente. Astăzi, 56 persoane sunt internate în ATI, din care 47 din județ. În județul Cluj, totalul pacienților vindecați și externați este de 1.552, din care 1.247 din județ. Totalul persoanelor decedate este de 169, din care 135 din județul Cluj. În acest moment sunt internați 671 de pacienți, din care 641 din județul Cluj.

La nivel național, au fost înregistrate 4931 cazuri noi.ULTIMA ORĂ

 • Acum 1 hour Justitie
  TREABA SE CAM ÎMPUTE PENTRU EUGEN CECAN: DNA Central a cerut documente privind o lucrare de extindere drum efectuată de DRDP Cluj
 • Acum 3 hours Rautacisme
  Eh, Marcel Bonţidean, zis şi “Nicolaie”… a semnat cu Securitatea, dar măcar n-a turnat
 • Acum 3 hours In vizor
  Pe Boc îl lasă nervii din ce în ce mai des. Clujenii care-l critică sunt “isterici”, “iubitori de noroi”… Acum l-a numit “idiot” pe cel care a avut “tupeul” să-i numească “centura de Diamant” “un eşec”
 • Acum 4 hours Din oras
  Primăria Cluj-Napoca susţine: “Lucrările de modernizare a străzii Iuliu Maniu, finalizate la timp”. Colegii de la Gazeta de Cluj au descoperit în teren contrariul. Şi cum nu zice municipalitatea nimic despre mizeria de pe Bolyai
 • Acum 5 hours In vizor
  Autostrada Transilvania se conectează prin drum expres, aflat în grafic de execuţie, dar NU cu Centura Clujului (care NU există), ci cu cea a Oradiei (care există)
 • Acum 5 hours Politica
  Falimentul Euroins: ASF a retras proiectul de plafonare a prețurilor la RCA. Guvernul urma să îl discute astăzi. Vezi cu ce explicații vin cei de la ASF
 • Acum 6 hours In vizor
  O VESTE RECONFORTANTĂ: PUZ nou pentru reglementarea urbanistică a ariei protejate Cheile Turzii
 • Acum 7 hours Din oras
  Reabilitarea clădirii fostului Hotel Melody, investiție de peste 1 milion de euro, cu sprijin de la Budapesta
 • Acum 8 hours Din oras
  TRAGEDIE la Pata Rât: O locuință și alte anexe improvizate au fost cuprinse de flăcări. Un bărbat a murit
 • Acum 17 hours Politica
  O ȚARĂ CU NERVII PE MOAȚE
 • Acum 22 hours PubliNews
  Femeia anteprenor și inspirație pentru noi începuturi
 • Acum 23 hours PubliNews
  Grupul IULIUS a montat panouri fotovoltaice pe toate proprietăţile din portofoliu, inclusiv pe Iulius Mall Cluj, care vor produce 5.500 MWh anual, la nivel de grup
 • Acum 24 hours Politica
  Marcel Ciolacu vrea să accelereze reforma pensiilor speciale, în ciuda opoziției puternice a lui Nicolae Ciucă
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE