Sanatate

Emanuel Ungureanu: Spitalele din 1900, din Cluj, nu mai pot fi recondiționate

„Toți sunt numiți politic. Toți sunt niște clanuri de tip interlop care au jefuit spitale și întotdeauna, atunci când a fost o tragedie au venit și au spus: ”Toți sunteți de vină”, afirmă deputatul USR, Emanuel Ungureanu. Vicpreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deptuaților refuză explicația oferită de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, cel care a declarat că responsabilitatea pentru teribilul incendiu de la Secția ATI a Spitalului Județean Piatra Neamț aparține tuturor.  

Este exclus să fim toți de vină pentru problemele sistemului sanitar din ultimii 30 de ani, așa cum a afirmat ministrul Nelu Tătaru, după incendiul de la spitalul din Piatra Neamț, declară la RFI vicepreședintele Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților, Emanuel Ungureanu (USR PLUS).

Emanuel Ungureanu relatează în contextul tragediei de la spitalul din Piatra Neamț ce a descoperit în vizitele neanunțate făcute în ultimii ani la diverse unități sanitare din țară:

„În 84 de spitale din România am fost neanunțat, în timpul mandatului de deputat. Am fost scos de acolo de tot felul de manageri de spitale numiți politic, cu Poliția Locală, cu Poliția Municipală, tocmai pentru că primeam sesizări de la medici, de la asistente, de la pacienți, că nu sunt condiții decente, e multă mizerie, sunt prize scoase, sunt probleme de infrastructură majore, saltele mizere, WC-uri care nu aveau nici măcar capac, nu era hârtie igienică, săpun lichid”.

În martie anul trecut, deputatul USR dezvăluia lipsurile din cadrul Institutului Oncologic din Cluj: fără săpun lichid, dezinfectant, hârtie igienică, prosoape de hârtie sau banalul colac pentru wc, în toaletele de la parterul și etajul 1 din spital.

În loc de recipient pentru săpun lichid, o sticlă de plastic improvizată 

CITEȘTE ȘI: Emanuel Ungureanu: „Institutul Oncologic din Cluj-Napoca este „pe butuci” cu banii. Spitalul are o groază de lipsuri și datorii” VIDEO

Probleme similare au fost identificate – în noiembrie 2019 – în cadrul unei secții a Spitalului Județean Cluj.

CITEȘTE ȘIUngureanu: „Chirurgie II, un infern al MIZERIEI și IADUL infecțiilor nosocomiale” VIDEO

„DSP-urile acestea care acum se prefac că fac controale, inclusiv DSP Neamț ar fi trebuit să ne vorbească despre condițiile de acolo, cu mult timp înainte să se întâmple o asemenea tragedie”.

Spitalele din 1900, din Cluj, nu mai pot fi recondiționate

„Aceste numiri care s-au făcut întotdeauna, pe baza de prietenii de partid, pe bază de cumetrii, de nășii, de afaceri oneroase, de criterii care n-au nimic de-a face cu siguranța bolnavului, n-au nimic de-a face cu ideea de milă, de compasiune, de grijă pentru cel care intră în spital și trebuie să fie convins că acolo e locul cel mai sigur pentru el. 

Aceste lucruri s-au întâmplat în acești ani, nu prin complicitatea noastră a tuturor, după cum a spus domnul Tătaru, eu nu am tăcut. (…).

Iată! Tragediile se întâmplă pentru că atunci când oameni ca mine, în vremuri de liniște, când nu era nici un fel de tragedie care să apară pe toate canalele, explicam că spitalele din 1973, din 1900 – ca la Cluj – nu mai pot fi recondiționate, nu mai pot fi cârpite, trebuie să construim spitale noi de la zero, cu circuite”, semnalează Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților. 

„Niște clanuri de tip interlop”

„Voi publica imagini cu prize smulse din perete pe Secția de Ortopedie de la Spitalul Județean din Cluj, imagini pe care le-am primit eu de la pacienți, m-am dus acolo și am făcut fotografii. 
Unde era DSP Cluj?

Cine l-a numit în funcție pe cel de la Neamț? Dar cine l-a numit în funcție pe cel din Cluj sau de oriunde?

Toți sunt numiți politic. Toți sunt niște clanuri de tip interlop care au jefuit spitale și întotdeauna, atunci când a fost o tragedie au venit și au spus: ”Toți sunteți de vină”.

Nu e adevărat!

Că toți suntem de vină, exclus!

El și cei care au avut poziții de conducere cheie sunt vinovați în totalitate de ce s-a întâmplat. Cetățenii care plătesc impozite și taxe, eu care m-am ocupat ca asistent social ani de zile de bolnavii cronici, eu care am strâns sponsorizări pentru foarte multe spitale, am strâns bani ca să ajut statul român, timp de 19 ani, cum să fiu eu vinovat de mizeriile lor? (…)

Unii dintre noi au încercat preventiv să avertizeze că toate spitalele construite după anii 1950 în România sunt bombe cu ceas. Nu toți am fost la fel, asta este paralizant și este o minciună extraordinară”, conchide Emanuel Ungureanu. 

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, întrebat fiind dacă se simte vinovat pentru ce s-a întâmplat la Piatra Neamţ, că vinovăţia aparţine tuturor deoarece „am acceptat timp de 30 de ani să trăim într-o astfel de situaţie medicală”.

„Pentru situaţia de 30 de ani, şi pentru autorităţile locale şi neimplicare cred că suntem vinovaţi toţi din această ţară, nu numai sistemul medical şi nu numai autorităţile locale, fiindcă am acceptat timp de 30 de ani să trăim într-o astfel de situaţie medicală”, a afirmat Nelu Tătaru, la Leţcani, la scurt timp după incendiul din secția ATI a Spitalului Județean din Piatra Neamț în urma căruia zece oameni au murit, iar alte șapte persoane au fost în stare critică. 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *