Cluj-Napoca 2021-Capitala Culturala Europeana a primit un numar de 60 de proiecte pentru definirea programului pe care orasul nostru il va prezenta in cadrul competitiei pentru titlu. In urmatoarea perioada, 15 proiecte vor fi selectate si, apoi, dezvoltate in cadrul candidaturii.
Presedintele Asociatiei Cluj-Napoca 2021-Capitala Culturala Europeana, Florin Morosanu, a declarat ca cele 60 de propuneri urmeaza sa fie trecute prin mai multe filtre, la final urmand sa fie selectate 15 dintre ele.
Potrivit programului, restul schitelor de proiect eligibile vor fi pastrate in portofoliul de proiecte, care va fi dezvoltat doar dupa 2017, in cazul obtinerii titlului.
“Avem mai multe filtre pentru extragerea celor mai bune idei. Pentru prima versiune, vor fi alese 15 proiecte, care vor fi, apoi, dezvoltate impreuna cu autorii lor. Trebuie sa demonstram juriului legatura dintre concept, liniile de program si cateva exemple de proiecte. Abia in etapa a doua vom avea un program cultural mai consistent”, spune Morosanu.
Asociatia a primit proiecte din partea mai multor institutii sau organizatii, de la arhitecti urnbanisti, grupuri de literatura sau arte vizuale, reprezentanti ai unor facultati, cum este cea de Teatru si Film din cadrul UBB Cluj sau studenti de la Universitatea de Arte si Design.
“Scopul era sa avem 15 idei bune. Sunt cateva propuneri de arhitectura foarte interesante, iar altele reiau proiecte mai vechi, cum ar fi reamenajarea maulurilor Somesului”, puncteaza Morosanu.
Proiectele nu se limiteaza la Cluj-Napoca, ci si la alte localitati, satele din prejur sau municipiul Turda, iar propunerile au fost impartite pe cele cinci linii de program. Perioada de desfasurare a proiectelor, in cazul castigarii titlului, va fi 2017-2021.