Din oras

CLINICILOR: Cea mai aglomerată stradă din Cluj a fost încărcată cu o stație pentru mașini electrice

Chiar dacă e vorba de cea mai aglomerată stradă din Cluj-Napoca, pe strada Clinicilor a fost amplasată o stație de încărcare pentru mașini electrice. Pentru a crea iluzia spațiului pe o arteră gâtuită, în decembrie 2019 autoritățile locale aprobau solicitarea UMF pentru tăierea câtorva zeci de arbori, specii unice, din curtea Universității de Medicină și Farmacie Cluj-Napoca. În schimbul arborilor tăiați, pe cealaltă parte a străzii a fost amplasată o stație de încărcare pentru autoturisme electrice.

CITEȘTE ȘIReacția halucinantă a Primăriei în cazul zecilor de arbori tăiați peste noapte de UMF: „Încurca foarte tare gardul și gardul se distrugea…”

Strada, în schimb, a rămas neschimbată: traficul de pe strada Moților este strangulat pe Clinicilor. 

Va deveni strada Clinicilor stradă pietonală? Nicidecum. 

Cu toate proiectele de lărgire pe care le derulează (mai mult declarativ) administrația locală – Calea Mănăștur-Moților ori cu așa-numitele lucrări de modernizare a Pieței Lucian Blaga – conducătorii auto rămân blocați pe strada Clinicilor, zonă ce a suportat prefaceri pe modelul smart: arborii din curtea UMF au fost tăiați, iar în schimb autoritățile au permis amplasarea unei stații de încărcare autoturisme electrice pe un alt sens al arterei. 

În acest mod ingenios, Primăria a rezolvat o problemă de ne-rezolvat: a aplicat metoda smart.

Și a ocolit problema de fond. 

Și ce dacă e vorba de cea mai aglomerată arteră? Și ce dacă mașinile rămân blocate?

Nu e loc pentru o altă bandă, pentru încă un sens de circulație. Însă e suficient spațiu pentru o stație de încărcare a autoturismelor electrice.

Probabil, în viitorul apropiat doar ambulanțele electrice vor mai putea goni pe strada Clinicilor, cu semnalele speciale de avertizare luminoase sau sonore în acțiune și numai după ce-și vor fi făcut „plinul” la stația care strangulează artera și așa sufocată de trafic. 

În rest, celelalte autoturisme vor rămâne nemișcate, blocate pe loc. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *