Universitățile de stat sunt adevărate fabrici de bani. Dețin proprietăți, imobile, chiar afaceri profitabile. De exemplu, Universitatea Tehnică achiziționează clădiri importante din oraș cu sume de ordinul milioanelor de euro, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară are propria podgorie și stațiuni de cercetare horticolă, produsele fiind valorificate în magazinele universității.
În acest context, Ziar de Cluj vă prezintă averile rectorilor și decanilor clujeni, pentru a vă face o idee asupra veniturilor și proprietăților celor care conduc profitabilele instituții de învățământ superior.
Conf. univ. dr. Șerban Diaconescu este decanul Facultății de Drept din cadrul Universității Babeș Bolyai Cluj-Napoca. Conform declarației de avere aferente anului 2020, el deține mai multe terenuri, apartamente, conturi în bancă și surse de venituri.
Decanul de la Drept are trei terenuri: un intravilan, forestier, de 1018 mp, pe numele său, dobândit prin cumpărare în 2005. Împreună cu alte persoane, deține o cotă parte dintr-un drum acces pădure de 363 mp și un teren, tot în Cluj-Napoca, de 300 mp, aferent construirii a patru apartamente, cumpărat în 2015.
Împreună cu soția are trei apartamente – două în Cluj-Napoca și unul în Baia Mare.
La capitolul bunuri mobile, Șerban Diaconescu a menționat în declarația de avere un Suzuki Vitara, an fabricație 2019.
Decanul de la Drept are, singur sau împreună cu soția, mai multe conturi și depozite bancare, suma totală depozitată fiind de peste 378 mii lei și 22.800 euro.
În 2015 a contractat și un credit bancar în valoare de 350 mii lei, cu scadență în 2035.
Pe lângă conturile și depozitele bancare, Diaconescu a mai notat și sumele de bani câștigate atât de el cât și de soție în anul 2020. În total, cei doi au acumulat 445 mii lei net plus 3465 euro brut din închirierea unui apartament.