Imobilul în care funcționează Clinica de Reumatologie a fost, până anul trecut, în proprietarea UMF Cluj-Napoca. Universitatea, deși are bani cu duiumul, nu a investit niciun leu în repararea clădirii. Spitalul Clinic Județean, în subordinea căruia se află clinica, nu a făcut nimic din cauză că nu îi aparține clădirea. Mici lucrări s-au făcut din donații și chiar din banii medicilor. Clinica arată exact ca în perioada comunistă, aparatele, mobilierul și zugrăveala sunt tot de pe atunci.
Dacă sunteți nostalgici după perioada comunistă, vă invităm într-o vizită la Clinica de Reumatologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj. Aici puteți vedea cum arătau spitalele pe vremea de tristă amintire. Aproape nimic nu s-a schimbat. Clădirea în care se tratează oamenii cu boli reumatice nu a avut parte de reparații capitale de zeci de ani, dacă nu chiar de la înființare.
Aspectul comunist se vede încă de la intrare – ușa din lemn este roasă de timp, urmează câteva scări cu beton tocit, apoi dai în holul principal. Uși înalte, din lemn, vopsite în alb sunt pe o parte, iar pe cealaltă, geamuri cu tâmplărie veche. Podeaua este pavată cu mozaic din șapă turnată și șfeluită cu mașina, exact ca pe vremea lui nea Ceașcă (cel puțin atunci se punea un linoleum pe deasupra). Pe pereți este faianță, din care se desprind pe alocuri bucăți mari. Felul cum arată holul te duce cu gândul mai departe în timp, spre spitalele din perioada războaielor mondiale. Noroc cu pacienții și cadrele medicale care te țin cu picioarele pe pământ și realizezi că ești în secolul XXI.
Asistenta șefă, Elena Ursa, care este ghidul nostru în vizitarea clinicii, spune că lucrează acolo din 1984. Afirmă că s-a obișnuit cu aspectul vechi al clinicii și este mulțumită că s-au mai reușit pe ici colo lucrări mărunte – s-a mai renovat câte un salon, s-a mai schimbat câte o pardoseală, s-a mai cumpărat câte un aparat și s-a mai făcut câte o zugrăveală. Nu vrea să dea declarații în fața camerei de filmat, iar șefa clinicii, profesorul Simona Rednic este prinsă în examene cu studenții.
Potrivit declarațiilor “neoficiale” ale asistentei șefe, totul s-a făcut din donații, sponsorizări, venituri proprii sau chiar din banii medicilor. Unul dintre saloane a fost zugrăvit și renovat ca să arate totuși ca în 2018 din banii unui medic, care nu a mai suportat să lucreze ca în vremuri demult apuse și a scos bani din propriul buzunar.
Lucrările care s-au făcut pe sărite (așa cum s-a putut) fac ca parterul și etajul clinicii să fie foarte pestriț. Discrepanța te zgârie pe ochi și te întrebi cum e posibil ca în secolul XXI pacienții și medicii să “beneficieze” de asemenea condiții.
La parter unde sunt tratați pacienții cu internare de zi „răsare” câte o ușă termopan, câte un salon renovat. La etaj este la fel. De cum intri te izbește imaginea unui hol cu pardoseală sub formă de mozaic alb negru. Ar fi frumos stilul arhitectural vechi, dacă nu ar fi vorba de un spital. Undeva pe la mijlocul holului, sunt vreo trei frigidere defecte. Ca să facă atmosfera mai prietenoasă, angajații au pus ghivece cu plante de la un capăt la altul al holului.
Din hol se intră în saloane. Cele renovate arată bine, într-adevăr. S-a schimbat tot, de la pardoseală până la tâmplăria geamurilor și zugrăveală. Din nefericire, mai sunt multe saloane care arată foarte rău – în unele dintre ele bucăți mari de zugrăveală au picat (într-un salon, spoiala de pe perete s-a ros în formă de cruce – o fi semn divin sau semn că zugrăveala e moartă și trebuie “îngropată”?), faianța este spartă, piesele de mobilier sunt vechi de zeci de ani.
În două saloane se fac acum lucrări de renovare. Elena Ursa afirmă că lucrările au început la jumătatea lunii ianuarie și ar trebui să fie gata până la sfârșitul lunii februarie. Astăzi, muncitorii ar fi trebuit să înceapă renovarea holului de la parter. Ora de start a lucrărilor este 15.00, după ce se termină vânzoleala pacienților.
Din moment ce clădirea arată cum arată, vă imaginați că nici aparatură de ultimă generație nu există. Este drept că la această specialitate medicală nu este nevoie de cine știe ce aparate sofisticate, dar totuși…Au primit prin donație un ecograf și altul l-au cumpărat din fonduri proprii. Despre alte aparate medicale nu ne spune asistenta șefă. Pesemne că nu există, noi nu insistăm. La laboratorul de fizioterapie, care funcționează în patru încăperi frumos zugrăvite și curate totul ar fi frumos, dacă ar avea și aparatură modernă. Angajații mai vechi spun că din 1994 de când lucrează la clinică nu au văzut niciun aparat nou. Nu trebuie să fii specialist ca să observi că aparatele cu care se chinuie medicii și asistentele să îi facă bine pe bolnavi sunt antice și ieșite din uz. Asistentele glumesc uneori între ele și spun că ar putea face un muzeu cu aparatele pe care le au când vor primi altele noi.
Neajunsurile sunt multe, banii puțini, spre deloc. Ar avea nevoie și de un lift ca să transporte pacienții de la parter la etaj, dar de unde bani? Angajații știu că mereu sunt lăsați la coadă când vine vorba de bani din cauză că ei se ocupă de pacienți care nu ar fi așa grav bolnavi.
Clădirea în care funcționează Clinica de Reumatologie este a Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca. Abia din vara anului 2017, Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj-Napoca a primit-o în comodat, după demersurile inițiate de conducerea spitalului. Reprezentanții SCJU Cluj-Napoca declară că nu au putut face reparații până acum din moment ce imobilul nu s-a aflat în proprietatea lor. Anul acesta se va face igienizarea saloanelor și a holurilor.
“Marea majoritatea a clădirilor în care funcționăm se află în proprietatea Consiliului Județean Cluj și doar în administrarea spitalului. Conform legislației în vigoare, reparații capitale și modernizări nu se pot face fără a fi proprietar pe clădiri sau fără a avea cel puțin în administrare clădirea. Clădirea „Palat nou” (str. Clinicilor nr. 4-6) necesită reparații capitale. Totuși, în ceea ce privește Secția Clinică Reumatologie, în baza contractului de comodat, se vor putea efectua reparații curente și igienizări. Ne-am propus, pentru 2018, igienizarea holurilor de la parter și a unei părți din saloane, în funcție de resursele disponibile. Lucrările vor fi suportate integral din veniturile proprii ale spitalului. În 2017, Consiliul Județean a alocat 390.000 lei pentru o parte din reparațiile capitale la acoperișul clădirii administrative. În ultimii trei ani, nu au fost făcute lucrări de reabilitare (reparații capitale), în schimb au fost demarate lucrări de reparații curente în valoare de 88.909 lei (în perioada 2015-2017)”, au declarat reprezentanții SCJU Cluj.
Clinica de Reumatologie are 40 de paturi. În 2016, rata de utilizare a paturilor a fost de 65%, iar anul trecut, rata de utilizare a fost de 60%. În 2016, numărul de pacienți internați la clinică a fost de 1632, iar anul trecut numărul acestora a fost de 1525.