Sanatate

Clinica de Neurochirurgie și Institutul de Cercetare Imogen – mizerie și lux în sistemul medical clujean. Ungureanu: ”Clinica Imogen, controlată de dumnezeul medical Stamatian, regim de unitate militară!”

O nouă ilustrare a discrepanțelor din cadrul sistemului medical clujean: în vreme ce în Clinica de Neurochirurgie Cluj sau în alte spitale care-și desfășoară activitatea în clădiri din secolul XX, pacienții stau înghesuiți în condiții insalubre și improprii, Institutul de Cercetare Imogen este închis de la ora 14. Semn că cercetarea s-a încheiat. Însăși Clinica Imogen, controlată de către deputatul PNL, Florin Stamatian, funcționează ca o instituție militară. Astăzi și această instituție și-a închis ușile, atunci când Emanuel Ungureanu, vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților, a încercat să intre într-o instituție făcută din bani europeni. Culmea, la ora 14, activitatea de ”cercetare” era încheiată, iar medicii nu erau de găsit.

”Clinica Imogen este în imediata apropiere a Clinicii de Neurochirurgie din Cluj. De ce este important să știți această așezare? Deoarece are regim de unitate militară securizată. Eu, în calitate de deputat și vicepreședinte în Comisia pentru Sănătate, nu am avut acces în aceste spații. Aceasta este Clinica lui Stamatian, o clinică care se vrea a fi de cercetare, unde programul este undeva între 7:30 și 15:30. La ora 14 nu am găsit însă pe mulți dintre medici”.

Astfel, una dintre doamnele de la recepție, l-a anunțat pe Ungureanu că nu poate avea acces în Institut decât cu aprobarea managerului.  

Este singura construcție din ultimii 28 de ani din Cluj-Napoca, continuă Ungureanu, cu spații luxuriante, foarte largi. Sunt spații goale imense. Aceasta este o ambiție personală a profesorului Stamatian. Geografic, această clădire se află într-o mare de clădiri putrede, din secolul XX, sau distruse complet, în care nu s-a investit decât ”bani de înghețată”, cum s-ar spune. Iar aici s-au investit foarte mulți bani, în spații foarte largi, care sunt nefolosite”, notează Ungureanu.

Astfel, în apropierea Clinicii Imogen, poate fi identificată Clinica de Neurochirurgie, care ”geme de bolnavi”. Acolo sunt câte 5 sau 6 bolnavi într-un salon, iar clădirea Clinicii de Neurochirurgie, care datează din anul 1905, este complet distrusă. Tot acolo se înghesuie și copiii, deoarece nu există secție de Neurochirurgie Pediatrică în Cluj. Saloanele în care sunt spitalizați acești copii sunt insalubre și prea mici pentru numărul pacienților minori. Iar aici, la Clinica Imogen, spații pustii stau nefolosite. Și totul este îmbrăcat într-un lux strident

Iată aici, pentru că s-a putut, pentru că a avut protecție politică, pentru că este ”dumnezeu”, Stamatian și-a construit o clinică de cercetare. N-o să-l vedeți aici pe profesorul Stamatian stând la vreun microscop, cercetând ceva, coordonând ceva, veți vedea că tot timpul se plânge că finanțarea este insuficientă, că nu are Clujul infrastructură în Sănătate. Nu cred că l-ați văzut pe profesorul Stamatian vorbind despre o Clinică de Neurochirurgie nouă, nici nu cred că l-ați văzut plângându-se de condițiile în care stau bolnavii în spitalele Clujului

Aici, o doamnă m-a anunțat că s-a dat ordin să se închidă tot. Întrebarea este ce ascund acești oameni, ce fel de cercetare fac, ce fel de lucruri sunt de nevăzut? Este ora 14 și e tot închis. Aici s-a dat ordin să se închidă clădirea, ca să nu se vadă că aici lucrează o mână de oameni, în condițiile în care, în alte spații, stau înghesuiți atât de mulți alții”.

Iar pentru ca imaginea să fie completă, la Clinica de Neurochirurgie, ”un alt dumnezeu medical, Ștefan Florian, nu are nici o problemă că stă într-o clădire insalubră”, continuă Ungureanu.

În acest mod, cele două instituții medicale, situate una în fața celeilalte, oferă o perspectivă de ansamblu cu privire la starea sitemului medical clujean: o clinică nouă, în care angajații nu știu cum să fugă de ”cercetare” de la ora 14, iar cealaltă, Clinica de Nurochirurgie, pentru care Ștefan Florian nu a mișcat un deget pentru a o reabilita. 

Astfel, conform celor susținute de Emanuel Ungureanu, chiar dacă Florian a operat primari și ofițeri SRI, acesta nu a încercat în nici un fel să aducă problemele Clinicii pe care o conduce, în atenția administrației locale

Demersul deputatului Emanuel Ungureanu în acest sens, a fost întreprins pentru a arăta modul în care sunt cheltuiți banii publici, deoarece și Imogen a fost realizat din banii noștri, ai tuturor. Iată de ce trebuie să aflăm ce s-a făcut acolo, din ce bani și în ce spații s-a investit, a mai afirmat Ungureanu. 

Iar în concluzie, vicepreședintele Comisiei pentru Sănătate, a subliniat următoarele: ”Eu vorbesc despre egosim, despre mândrie, despre orgoliu. E o chestiune de priorități: noi ca oraș nu ne permiteam să investim într-un stadion și o Sală Polivalentă ultramoderne, când spitalele arată în halul acesta. Ni puteam să investim într-o clinică de cercetare, când avem o clinică vis a vis, care este mizerabilă. Este o chestiune de priorități”, a conchis Emanuel Ungureanu.

CITEȘTE ȘIImogen Cluj-Napoca, singurul institut de cercetare medicală din România, funcționează la cota de avarie. Există riscul să fie returnați 11 milioane euro la Uniunea Europeană

 

 

sursa foto/video: Facebook/Emanuel Ungureanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *