Focus

Economiștii clujeni despre suspendarea Pilonului II de pensii: un jaf, o naționalizare a banilor contribuabililor

Suspendarea contribuțiilor la Pilonul II de pensii, în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2018 este una din prioritățile legislative ale Guvernului. După ce au scris acest lucru într-un proiect de lege, acum șefii statului dau cu stângul în dreptul. Olguța Vasilescu a spus, ieri, că nu va avea loc această suspendare pentru că ideea ar fi a Comisiei de Prognoză și Guvernul nu va permite acest lucru. Cei din comisia respectivă se spală pe mâini și afirmă că din greșeală ar fi fost trecută în documente suspendarea Pilonului II. Dacă această modificare va fi făcută, contribuabilii vor avea de pierdut. Economiștii văd această idee ca pe un jaf și o naționalizare a banilor contribuabililor, întocmai cum au făcut comuniștii.

Un proiect de lege al Guvernului arată că toate contribuțiile la Pilonul II de pensii vor fi suspendate în perioada 1 iulie 2018 – 31 decembrie 2018. Potrivit documentului, contribuţiile CAS (respectiv contribuţiile de asigurări sociale aferente pensiei) „sunt încasate integral la buget”, cu „suspendarea contribuţiilor în perioada 1.07 – 31.12.2018”. În prezent, din sumele CAS pentru Pilonul I (sistemul pensiilor administrate de stat) se direcţionează automat 3,7% către Pilonul II.

Duminică seara, Olguța Vasilescu, ministrul Muncii a declarat că aceasta ar fi o soluție a Comisiei de Prognoză și că nu se va întâmpla.
Ion Ghizdeanu, președintele Comisiei de Prognoză a precizat că suspendarea contribuțiilor la Pilonul II de pensii ar fi o eroare și că a apărut în proiectul de lege, din greșeală. Acesta a mai spus că nu a fost înaintată nicio propunere până acum.

„Nu avem încă o variantă concretă şi cel mai bine este să nu se ia în considerare nicio referire la Pilonul II de Pensii. Deocamdată, nu există un proiect de lege în acest sens”, a precizat preşedintele Comisiei.

Economiștii clujeni atrag atenția că Guvernul are acest obicei de a anunța că nu face ceva când de fapt dorește exact opusul.

“Cei care sunt chemați să decidă nu sunt deloc previzibili pentru că nu sunt deloc consecvenți în ceea ce spun. Presa și mediul economic spun că se va face, iar eu o dau la descântat că nu vor face. Dacă e să ne uităm în trecutul apropiat, aceasta este o metodă și o meteahnă. Anunță ce vor face spunând că nu vor face, ca să poată citi reacția celor care ar trebui să spună dacă este bine sau nu ce fac”, este de părere economistul Iosif Pop.

Dacă va fi luată această măsură, oamenii vor avea de suferit pierderi. Economiștii cataloghează propunerea Guvernului drept un jaf, o naționalizare.

Este foarte simplu, toți banii din Pilonul II sunt banii oamenilor, ai contribuabililor, ei vor fi într-un fel sau altul păgubiți. Din cele trei piloane, Pilonul II este alimentat în mod constant cu fonduri astfel încât să fie administrat de spațiul privat pentru că se știe că statul este deficitar la capitolul acesta. Acum, dintr-o data, după ce s-au adunat acolo suficienți bani, Guvernul se trezește că poate să își bage mâna în buzunarul oamenilor și să le ia efectiv banii, prin, putem spune naționalizare”, consideră economistul Eusebiu Burcaș.

Dacă suspendarea va fi valabilă doar până la finalul anului, situația nu este totuși atât de gravă.

“Dacă se suspendă până la capătul acestui an nu este așa de grav, în sensul că ce ai economisit îți rămâne pe investiția proprie și poți continua de la anul, urmând ca pe perioada de suspendare să nu ți se bonifice suplimentar și să nu îți crească fondul de rulare pe care l-ai acumulat. Aceasta este o interpretare pozitivă. Este mai bine decât au făcut ungurii, de exemplu, care au vărsat totul în Pilonul I. Dacă judeci suportabilitatea fondului de pensii în timp, tocmai de aceea s-a creat Pilonul II și III, ca să degreveze efortul statului de a susține pensii în perioadele următoare pentru că statul nu este capabil să înmulțească banii așa cum fac firmele de asigurări private. Asta se vede de 28 de ani încoace. E limpede că oamenii vor merge pe pierdere pentru că statul nu va reuși să aducă o substanță suplimentară în activele acestui fond”, explică Iosif Pop.

Economistul clujean se întreabă ce soluții are totuși Guvernul.

“Întrebarea este ce altă soluție are statul? Pentru că statul știe să facă un singur lucru. Și-a asumat costuri suplimentare, pe când povara este pe cetățean. Statul nu are comportament moral. Este o mentalitate la statul roman – nu știe să lucreze pe rezerve, doar pe deficite. Aceasta este socoteala omului sărac, care trăiește tot timpul cu gândul la împrumut și nu la ce a economisit și a pus deoparte”, punctează Iosif Pop.

Alți economiști sunt de părere că Guvernul nu face altceva decât să ia bani de la cetățeni ca să își poată onora promisiunile din campania electorală.

“Statul nu are nicio soluție pentru că statul este Guvernul. Ei pur și simplu iau banii aceia și îi folosesc ca să plătească salariile promise. Este foarte clar că este un jaf toată această tărășenie. Statul, ca să își acopere deficitul, caută resurse financiare din toate părțile și nu prea au soluții”, declară Eusebiu Burcaș.

Liviu Dragnea a afirmat astăzi că nu există nicio decizie în Guvern, partid sau Coaliţie privind desfiinţarea Pilonului II de pensii, aşa cum au apărut informaţii în spaţiul public.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *