Din oras

Cod roșu de nesimțire în centrul orașului: se parchează frecvent pe locurile rezervate persoanelor cu handicap

În zona centrală, locurile de parcare sunt extrem de vânate la orice oră. Chiar și locurile amenajate special pentru persoane cu dizabilități fizice sunt mereu ocupate de către cetățenii care suferă de o altă dizabilitate, mai puțin vizibilă: lipsa celor șapte ani de-acasă. 

Lângă Parcul Operei sunt doar două locuri de parcare pentru persoanele cu handicap, în zona sediului Inspectoratului Școlar Județean Cluj, și acestea nu sunt libere. 

În cursul dimineții de miercuri, la o oră de vârf, reporterul Cluj 100% a surprins două mașini parcate pe locurile rezervate numai pentru cei cu handicap. Nu aveau în geam semnul caracteristic persoanelor cu dizabilități. Șoferii care au găsit de cuviință să încalce legea nu erau de găsit. Și nici Poliția Locală nu patrula în zonă ca să le lase un bilețel de amendă drept cadou. Oamenii legii spun însă că au în atenție aceste fapte grosolane.

“Noi avem în atenție mai multe fapte care prezintă încălcări ale normelor legale. Aici e colaborare între noi și Poliția Locală. Fiind vorba și de fapte care intră la regimul rutier, parcări, și Poliția Rutieră poate să ia măsuri, inclusiv prin ridicarea autovehiculului”, ne-a transmis comisarul șef Daniel Graur, de la Inspectoratul Județean de Poliție Cluj.

Problema e că pe străzile orașului nu prea sunt văzuți polițiști locali fluturând chitanțiere pentru cetățenii care parchează neregulamentar, pe locurile rezervate celor cu dizabilități. Sunt foarte ocupați, mai ales, cu împărțitului amenzilor prin cartiere, în toiul nopții.

Însă de multe ori nici măcar o amendă consistentă sau alte măsuri nu sunt un ac suficient de înțepător ca să vină de hac nesimțirii celor care iau locul unei persoane cu handicap. 

În acest context, reamintim experimentul social al lui Mircea Bravo, realizat anul trecut, prin care a dovedit că nepăsarea oamenilor le întrece frica de autoritatea și rușinea. Mircea s-a filmat cu un scaun cu rotile pe care îl oferea celor care luau locul unei persoane cu handicap. Multe dintre reacțiile clujenilor prinși cu mâța-n sac au fost de sfidare și indiferență. Oamenii nu vor să ia handicapul semenului lor, dar îi iau fără să își facă probleme locul de parcare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *