Politica

CL Huedin a refuzat preluarea creșei și grădiniței cu predare în maghiară. Csoma Botond: Antimaghiarismul a atins un nou nivel

Consiliul Local Huedin a refuzat să preia gratuit noua clădire cu destinație educațională din oraș. Este vorba de o creșă și o grădiniță cu predare în limba maghiară. Construcție este ridicată cu fonduri de la Guvernul Ungariei.

Președintele UDMR Cluj, Csoma Botond, spune că decizia CL Huedin este de neînțele, având în vedere că această clădire a fost oferită cu titlu gratuit.

Acesta a mai spus că situația creată afectează în mod clar interesele comunității maghiare.

”Am luat act cu stupoare de decizia consilierilor locali din Huedin de a refuza preluarea campusului educațional oferit cu titlu gratuit de către Eparhia Reformată din Ardeal pentru a servi ca spațiu în care să funcționeze în condiții îmbunătățite creșa și grădinița cu predare în limba maghiară.

Respingem cu fermitate orice acuzație de segregare provenită din spațiul public românesc. Iar consilierilor care, în vederea preluării imobilului, impun condiția că în imobil să primească loc o grupa de grădiniță cu predare în limba română, le transmit din nou că acest ansamblu a fost dimensionat pentru a găzdui cele 4 grupe de grădiniță cu predare în limba maghiară, respectiv noua grupa de creșă cu predare în limba maghiară, iar finanțarea proiectului nu permite modificarea acestor parametri, adică nu se poate exclude una dintre grupe din rândul beneficiarilor.

Mai mult, Eparhia Reformată din Ardeal s-a oferit să plătească inclusiv costul întreținerii imobilelor pe o perioadă de un an”, a declarat Csoma Botond, președinte UDMR Cluj și liderul grupului UDMR din Camera Deputaților.

Csoma Botond consideră că situația creată afectează în mod clar interesele comunității maghiare, dar și ale comunității majoritare din Huedin deoarece datorită refuzului preluării noii clădiri atât grupele de grădiniță cu predare în limba română, cât și cele cu predare în limba maghiară vor începe noul an școlar în locațiile aglomerate de până acum.

”Presiunile publice din săptămânile premergătoare ședinței consiliului local au generat o situație în care interesele locale au fost eclipsate de o campanie mediatică ce ne reamintește de retorică șovinistă și antimaghiară a regimului Ceaușescu.

Reprezentanții locali și județeni ai UDMR, împreună cu Eparhia Reformată din Ardeal vor căuta în continuare soluția pentru îmbunătățirea condițiilor educației în limba maghiară la nivel de creșă și grădiniță, pentru păstrarea identității și creșterea prestigiului educației în limba maternă”, a mai spus Csoma Botond.