In vizor

Copiii revin săptămâna viitoare la școală. Autoritățile locale din Cluj le-au pregătit 151 de mini-”Colectiv”-e. Atâtea școli nu au autorizație ISU. Unde sunt șmecherii cu schimbarea? De ce nu sar pe străzi?

151 de clădiri ale unităților de învățământ din judeţul Cluj nu îndeplinesc condiţiile de securitate la incendiu şi nu au primit autorizație din partea ISU. Dar madam inspector șef școlar Marinela Marc se plimbă la ”profesionalizare” prin Tenerife. Doar banii se duc pentru partipriuri, nu pentru siguranța copiilor.

CITEȘTE: Marinela Marc, șefa Inspectoratului Școlar, încredințări directe pentru amicul Zaharie Ciorbă. Polițistul amator de bordeluri, paznic la școlile clujene

CITEȘTE: MĂI, DAR BINE-I SĂ LUCREZI LA STAT: Șefa Inspectoratului Școlar Județean Cluj, Marinela Marc, e în Tenerife, pentru ”formare profesională” cu tema ”predarea digitală”

În această situaţie se află mai multe şcoli sau licee care în ultimii ani au modificat structura clădirilor sau au construit altele noi, fără să respecte condiţiile minime privind evacuarea, aerisirea sau modul de funcționare al instalaţiilor de încălzire.

Potrivit reprezentanțiilor ISU, 82% din corpurile sau corpurile de clădiri alte unităților de învățământ funcționează în parametri legali. 151 de clădiri sau corpuri de clădiri sunt neautorizate, iar dintre acestea 54 au obținut aviz de securitate la incendiu. Conform ISU, numărul clădirilor neautorizate ale unităților de învățământ este scădere cu 10% față de cele de anul trecut.

”În privința îndeplinirii cerinței de securitate la incendiu a clădirilor în care funcționează unitățile de învățământ, vă transmitem faptul că un procent de 82% din clădirile sau corpurile de clădiri ale unităților de învățământ funcționează în parametrii legali.

Astfel, 144 de clădiri sau corpuri de clădiri au fost autorizate privind securitatea la incendiu, iar 571 de clădiri nu necesită autorizarea privind securitatea la incendiu. De asemenea, 151 de clădiri sau corpuri de clădiri sunt neautorizate, iar dintre acestea 54 au obținut aviz de securitate la incendiu. Numărul clădirilor neautorizate ale unităților de învățământ este scădere cu 10% față de cele de anul trecut.

Personalul de specialitate din cadrul inspecției de prevenire a sprijinit conducerea școlilor prin oferirea asistenței tehnice de specialitate privind obligațiile pentru îndeplinirea cerinței de securitate la incendiu și au efectuat controale în teren pentru identificarea deficiențelor pe linia apărării împotriva incendiilor.

Totodată, unitatea noastră a transmis adrese de informare către autoritățile locale unde au fost identificate clădiri care nu au obținut autorizația de securitate la incendiu la unitățile de învățământ din toate localitățile unității administrativ teritoriale”, comunică ISU Cluj.

SITUAȚIA ESTE ACEEAȘI DE ANI DE ZILE, ÎN FIECARE AN, LA ÎNCEPEREA ȘCOLII: Lasă-i să ardă! Din 630 de unități școlare, doar 58 au autorizație de securitate la incendiu – scria Ziar de Cluj în 2018

  • De ce avem situația aceasta în care mii de școli sunt în ”pericol de incendiu”Ț Din cauză că ”statul eșuat” a eliminat autorizația ISU din condițiile de acreditare a școlilor.

Riscurile de producere a unor incendii în școlile din România sunt foarte mari, din cauză că majoritatea funcționează în clădiri vechi, construite prin anii 70-80. Instalațiile electrice sunt la fel de vechi ca și cele din spitale și ar trebui înlocuite, ar trebui montate instalații de detectare a incendiilor și sprinklere, iar configurațiile clădirilor ar trebui să asigure posibilitatea evacuării rapide a sute de elevi. Aceste condiții tehnice sunt prevăzute în legislație și constituie criteriile care stau la baza autorizației ISU fără de care o școală nu ar trebui să funcționeze. Dar același ”stat eșuat” a dat Ordonanţa nr 23/2019 prin care autorizația ISU a fost eliminată din criteriile pentru acreditarea școlilor. Așa s-a ajuns ca mii de școli din România să fie vulnerabile la incendii.

În septembrie, la începutul anului școlar trecut, majoritatea celor 26.471 de clădiri de școli din România, nu aveau autorizații pentru siguranță la incendiu. Autoritățile au stabilit că aproximativ 13.200 de clădiri construite înainte de 1990 nu necesită autorizație de siguranță la incendiu, deși chiar Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) susține că ”cele mai multe nereguli sunt în școlile construite înainte de Revoluție”.

Din celelalte 13.200 de clădiri de școli, care ar trebui în mod obligatoriu să fie autorizate, numai 3.970 au autorizație ISU. La 5.290 de școli sunt în curs demersurile pentru obținerea autorizației, dar la 3.970 de școli nu a fost luată nicio măsură de intrare în legalitate. Deci 9.260 de școli nu au autorizație ISU, deși ar trebui să aibă. Dacă adăugăm și cele 13.200 de clădiri de școli pe care „statul eșuat” le-a scutit de obținerea autorizației ISU, avem 22.460 de școli care nu îndeplinesc standardul siguranței la incendiu. ”Aceasta este situația reală”, spunea în septembrie 2021 ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

IAR AUTORITĂȚILE LOCALE NU NUMAI CĂ ȘTIU DESPRE ACEASTĂ MIZERIE, DAR NICI NU INFORMEAZĂ, NICI NU PROTESTEAZĂ

Avem o statistică în funcție de modul în care e respectată Legea 307/2006 referitoare la apărarea împotriva incendiilor:

  • școli care dețin autorizație ISU,
  • școli care dețin un aviz ISU, ce presupune că măsurile necesare pentru obținerea autorizației sunt prevăzute într-un proiect dar nu sunt realizate concret
  • școli care nu au nici autorizație, nici aviz ISU.

În mod ciudat, în evidențele primăriilor apare și a IV-a categorie, școli care ”nu necesită” nici autorizație, nici aviz ISU. INu există o prevedere clară care să spună acest lucru, dar sunt invocate, ba Ordinul 129/2016, referitor la introducerea normelor metodologice la Legea 307/2006, ba HG 571/2016 referitoare la clasificarea clădirilor.

Ce înseamnă asta? Că majoritatea clădirilor de școli și licee, construite în anii 70-80, nu trebuie să respecte normele actuale de siguranță la incendiu.

Nu trebuie să aibă instalații de detectare a incendiilor sau sprinklere pentru stingerea incendiilor, căci laa vremea când au fost construite erau alte standarde în construcții, iar legea siguranței la incendii prevedea doar conceptul ”PSI” (Paza și Siguranța Incendiilor), care în școli se rezuma la existența extictoarelor pe holuri și afișarea pe pereți a unor ”planuri de evacuare”. Au trecut zeci de ani, regulile s-au schimbat, sunt autorizate în baza noilor reguli magazine și restaurante, dar școlile din anii 70 rămân la nivelul regulilor ”PSI”.

Ori cele mai multe nereguli au fost constatate la școlile construite în anii 70-80:

Cele mai multe nereguli se găsesc, de obicei, în școlile construite înainte de Revoluție. Cele noi trebuie să respecte regulile în vigoare pentru a obține autorizația. Prin urmare, acestea n-ar trebui să aibă deficiențe sau, cel puțin, nu la fel de multe ca școlile vechi”, explicau recent reprezentanții IGSU.

Așa că ceea ce declară ISU Cluj este doar ipocrizie. Cică, ”comparativ cu anul trecut, 37 de școli au solicitat avizul de securitate la incendiu, din care 23 de şcoli au finalizat procedura şi au obținut avizarea. În ceea ce privește solicitările pentru emiterea autorizației de securitate la incendiu din data 01.09.2021 pană în prezent, a fost înregistrate un număr de 25 solicitări, dintre care 17 (68%) au fost soluționate ca fiind favorabile.”

Iar ce comunică IȘJ Cluj despre situația unităților de învățământ din județ după ce s-a ostenit să se întoarcă de la ”specializare” Marinela Marc, cum că:

  • 83% grad de finalizare a acțiunilor de reparații curente și igienizări spații școlare,
  • 97,4% grad de aprovizionare cu combustibil a unităților din mediul rural,
  • 98,4%, grad de asigurare a transportului școlar, în mediul rural,

este altă mostră de cum e să toci banii publici din sinecură politică.

De ce se tace cu privire la Ordonanța dată de Viorica Dăncilă și contrasemnată de Abramburica și famtele de atunci de la Finanțe?