Plantele si, respectiv, fructele care apartin genului Citrus din familia Rutaceelor sunt cunoscute sub denumirea de citrice. Numite astfel pentru gustul acru al fructelor, citricele sunt pomi sau arbusti cu frunza vesnic verde, care cresc din abundenta in toate zonele cu clima mediteraniana.
Fara rival in ceea ce priveste continutul de vitamina C, citricele ajuta la protejarea organismului de infectii si sunt o sursa foarte buna de fibre insolubile si solubile, dar si de potasiu. Gustul lor puternic este unul dintre motivele pentru care trebuie sa consumam multe dintre aceste fructe datatoare de sanatate, mai ales in sezonul rece, cand nu avem alte fructe la indemana.
Fructele
Au o coaja care imbraca partea comestibila impartita in felii (5-12) si care in interior cuprind pulpa suculenta si semintele.
Epicarpul (stratul exterior alm cojii) contine pigmenti care confera culoarea galbena sau portocalie cojii precum si uleiuri esentiale (mai ales terpeni), carora li se datoreaza aroma caracteristica a fructelor.
Mezocarpul (stratul interior al cojii) este constituit din fibre (celuloza si pectine), flavonoizi si zaharuri.
Sucul este compus din apa, zaharuri, acizi organici (mai ales acid citric), aminoacizi, saruri minerale (de potasiu, dar si de calciu si fosfor), vitamina C (si in mai mica masura chiar vitaminaA si vitamine din grupa B), pigmenti, enzime si pectine.
Varietatile de citrice cuprind: portocala, bergamota, chitra, clementina, rimeta, lamaia, mandarina, minole si grapefruit. In toata lumea sunt cultivate zeci de milioane de tone de citrice. Majoritatea fructelor pe care le consumam sunt in zona mediteraneeana si in SUA, insa cel mai mare producator individual este Brazilia, unde cantitati usriase de fructe sunt transformate in sucuri, concentrate, inghetate, apoi exportate in restl lumii.
Consum alimentar
Din citrice, prin stoarcere, se obtin sucurile care sunt utilizate chiar si la prepararea bauturilor (oranjada, limonada, sirop de chitra). Cojile sunt fierte in zahar si apoi distillate pentru obtinerea unui ulei esential care este utilizat la prepararea lichiorurilor, in parfumerie si in medicina. Fructele si frunzele unor specii se folosesc pentru extragerea esentelor utilizate in parfumerie.
Citronada este o bautura nealcolica de fabricatie industriala pe baza de apa, zahar (care nu trebuie sa depaseasca o concentratie de 6 %), acid citric, acid tartaric si suc de lamaie. Este incolora, cu adaos de bioxid de carbon si de aceea se mai numeste si apa gazoasa.
Dietoterapii
Citricele se numara printre varietatile de fructe cu cel mai inalt nivel de vitamina C, care are proprietati antioxidante si dezinfectante. Previn aparitia scorbutului si sporesc rezistenta imunitara a organismului impotriva bacteriilor si virusilor. Fiind fructe cu putine calorii, citricele sunt intotdeauna indicate in dietele de slabire.
Stimulaza pofta de mancare, faciliteaza digestia si sunt astringente. Uleiurile esentiale dincoaja au proprietati antibacteriene. Institul National de Cercetare a Cancerului din SUA a sugerat ca un consum ridicat de citrice si sucuri de citrice poate reduce considerabil aparitia cancerului la stomac.
Citricele sunt o comoara de substante nutritive si fitochimice, care nu numai ca protejeaza organismul de boli, dar sunt si curative.
Dieta cu citrice
Tinuta de vedetele de la Hollywood, dieta cu lamai sau cu citrice este foarte populara, deoarece nu te priveaza de o alimentatie variata. Ea se bazeaza insa pe schimbarea obiceiurilor alimentare. Dand o mare importanta alimentelor care au efect de detoxifiere si de slabire, veti reusi sa dati jos destul de repede cateva kilograme pe care le aveti in plus.
Cum tii dieta? Regimul consta in introducerea lamailor sau altor fructe citrice in alimentatie sub toate formele si la toate mesele.Timp de trei saptamani, este indicat sa beti in fiecare dimineata un pahar de limonada pe stomacul gol. Ziua, folositi la fiecare masa lamaia: adaugati-o peste salate sau la mancarurile de peste.
Specialistii sustin ca toxinele din organism sunt printre vinovatii cresterii in greutate. In acest sens, un regim pe baza de suc de lamaie va va ajuta sa va detoxifiati organismul sis a va mentineti silueta. Pentru aceasta, timp de o luna, beti in prima zi sucul unei lamai. A treia zi, mariti doza: sucul a doua lamai. A cincea zi, cresteti la trei lamai. In zilele urmatoare, scadeti numarul lor pana ajungeti sa beti iarasi sucul unei lamai, situatie pe care o mentineti sase zile. Apoi, sase zile, beti doar sucul de la o jumatate de lamaie. Dupa ce ati baut sucul, asteptati 30 de minutea inainte sa mancati.
Tot din categoria citricelor, grepfrutul este si el util pentru mentinerea siluetei. Consumand o jumatate de fruct sau un pahar cu suc la fiecare masa, fara sa fie schimbata alimentatia, puteti sa slabiti dupa 12 saptamani intre 1,5-2 kg.
Portocalele sunt o sursa importanta de fibre alimentare. Acestea contribuie la usurarea tranzitului intestinal. De asemenea, ele scad considerabil apetitul. De aceea sunt indicate pentru mentinerea greutatii corporale. In acest sens, este recomandat sa consumati o portocala inaintea fiecarei mese si sa beti mult suc de portocale. De dimineata, sucul de portocale proaspete trebuie baut pe stomacul gol. La pranz, sucul se bea inainte de masa. Seara insa, nu aveti voie sa consumati alte alimente, cid oar un pahar cu suc de portocale.
Nu asociati regimul cu lamai cu alte alimente bogate in vitamina C, cum sunt kiwi si portocalele. Acest regim nu trebuie tinut decat o data pe an. Dieta cu citrice este contraindicata celor care sufera de gastrita si ulcer.
.ro