Politica

Circuitul banilor de campanie în partide. Dîncu împrumută, nimeni nu știe ce a împrumutat!

Vasile Dîncu le-a dat bani împrumut liderilor PSD Cluj pentru campania electorală pentru parlamentare. Potrivit declarației sale de avere de pe site-ul Senatului României, înregistrată la început de mandat (în data de 18 ianuarie 2021), acesta a acordat împrumuturi în nume personal pentru 9 colegi de partid și de candidatură.

Circuitul banilor în politică

În campania pentru alegerile europarlamentare din 2019, Rovana Plumb a donat suma de 800.000 de lei pentru PSD, potrivit situației „contribuțiilor competitorilor electorali declarate în campania electorală pentru alegerea membrilor”, făcută publică de către Autoritatea Electorală Permanentă.

Donația către PSD s-a regăsit și în declarația de avere a Rovanei Plumb publicată în vara anului 2019, fostul ministru susținând atunci că a împrumutat cei 800.000 de lei de la o persoană fizică, trebuind să returneze banii în 2021.

Cazul Rovanei Plumb a stârnit reacții publice și s-a lăsat cu intervenția Agenției Naționale de Integritate.

Astfel, după scandalul din Parlamentul European, Agenția Națională de Integritate (ANI) a decis să înceapă verificarea averii europarlamentarului Rovana Plumb. Aceasta aștepta ulterior decizia AEP, dar și a PSD, pentru a explica cum va returna cei 800.000 de lei, împrumut pe care l-a luat înaintea campaniei de la europarlamentare de la o persoană fizică.

Cazul Rovanei Plumb – devenit subiect central pe agenda publică de atunci, este similar cu cel al lui Vasile Sebastian Dîncu, Președintele Consiliului Național PSD, care a sponsorizat prin împrumuturi individuale liderii PSD Cluj în campania electorală pentru alegerile parlamentare din decembrie 2020, în sumă totală de 800.000 de lei.

Astfel, Valentin Cuibus a primit bani împrumut în sumă de – 90.000 lei.

Vasile Salatioan – 50.000 lei.

Marinel Băgăcean – 133.000 lei.

Maria Gherman – 133.000 lei.

Horea Chirteș – 133.000 lei.

Florin Groza – 113.800 lei.

Claudia Anastase – 53.400 lei.

Liderul PSD Cluj, AlexandruCordoș – 43.800 lei.

Ovidiu Săcară – 38.800 lei.

Însă, în vreme ce cazul Rovanei Plumb a fost urmărit îndeaproape de Agenția Națională de Integritate (ANI), președintele Consiliului Național PSD, Vasile Dîncu, i-a împrumutat pe liderii PSD Cluj cu sume considerabile de bani, fonduri ce urmau să fie investite în campania electorală pentru alegerile parlamentare din decembrie 2020, pentru a se reîntoarce apoi cu acordul Autorității Electorale Permanente (AEP) la candidații din Cluj, iar după, la destinatarul final, Vasile Sebastian Dîncu.

De bună seamă, legislația electorală privind finanțarea campaniilor electorale este una lacunară și lasă loc interpretărilor, motiv pentru care nu răspunde unui element fundamental în finanțarea campaniilor electorale: transparența.

În lipsa transparenței provenienței banilor, se poate face orice, inclusiv ca unii candidați să primească fonduri fără să știe că le-au primit, după cum se întâmplă în cazul liderilor PSD Cluj.

Candidații PSD au luat bani împrumut de la Dâncu, dar nu știu nici dacă au luat, nu știu nici pentru ce

Marinel Băgăcean, candidat PSD pentru Camera Deputaților, a fost împrumutat de către Vasile Dâncu cu suma de 133 000 de lei.

Ziar de Cluj l-a contactat pe candidatul împrumutat, pentru a îl întreba ce a făcut cu banii împrumutați de la Vasile Dâncu pentru campania electorală și de ce s-a lăsat folosit drept săgeată pentru finanțarea campaniei.

Acesta a răspuns:

„Nu știu, nu cunosc, nu cunosc… nu știu… pe mine? Greșit! Greșit! Nu știu! Nu știu!”

Florin Groza, candidat PSD la Senat, apare în declarația de avere a lui Vasile Dâncu că ar fi fost împrumutat cu 113 800 de lei. Întrebat de Ziar de Cluj despre acest împrumut, Groza a răspuns:

„Nu știu despre ce e vorba. O să verific, nu știu despre ce e vorba. Trebuie să verific despre ce e vorba, dumneavoastră ziceți că am primit un împrumut, asta înseamnă că există niște documente de unde să reiasă acest lucru, nu? Trebuie să verific despre ce e vorba! Și, oricum, și dacă ar fi să fie un împrumut, în general, oricum este între două persoane care… e o activitate privată, până la urmă, asta. Nu știu de unde le inventați sau de unde le spuneți, trebuie să verific și eu. Nu știu despre ce e vorba, o să verific și eu să văd, nu prea am avut vreme de presă și din-astea. Până una alta, vă dați seama că eu fiind în domeniul privat, am tot felul de activități. Acuma, să mă apuc să vă spun tot ce fac eu în domeniul privat, sunt finanțele, care trebuie să verifice. Se poate spune orice, până una, alta.”

Horea Chirteș, candidat PSD pentru Camera Deputaților, a fost împrumutat, potrivit declarației de avere a lui Vasile Dâncu, cu 133 000 de lei. Ziar de Cluj l-a sunat pentru a îl întreba despre acest împrumut, însă nici nu am apucat să îi adresăm întrebarea, Horea Chirteș refuzând din start un dialog cu Ziar de Cluj:

„Ziar de Cluj… sunteți coleg cu Liviu Alexa? Singura chestie, care i-am și spus-o, m-a deranjat când a scris niște lucruri care nu erau adevărate, cum ar fi că am 400 000 de euro datorie, asta ar fi trebuit să verificați la bancă. Și nu mi s-au părut ok articolele ulterioare, dar oricum am vorbit cu avocat să depun o acțiune în instanță pe tema asta. De-asta eu nu o să comentez absolut nimic pentru Ziar de Cluj, tot ce aveți nevoie este public și le veți lua de acolo. Vă mulțumesc mult!”

Membrii PSD Cluj au primit bani împrumut de la președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu, ulterior banii au fost investiți în finanțarea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, urmând să fie restituiți prin intermediul Autorității electorale Permanente.

Valentin Cuibus a primit împrumut suma de 90.000 de lei.

„Rugămintea e să vă adresați partidului. Eu mă implic mai puțin în activitatea directă de partid, în consecință adresați-vă lor să vă dea răspunsul pe linie de partid”, a declarat Valentin Cuibus, pentru Ziar de Cluj.

Și Claudia Anastase a primit împrumut din aceeași sursă suma de 53.400 de lei pentru finanțarea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare.

„Contribuțiile de campanie sunt reglementate de lege.

Ele pot avea sursă proprie, adică să participi la campania electorală prin mandatarul financiar, din sursă proprie sau din sursă împrumutată.

O parte din finanțarea de campanie am făcut-o din surse proprii, pentru o altă parte m-am împrumutat. Contribuțiile de campanie au fost depuse prin madatarul financiar și folosite colectiv în această campanie electorală.

Nu am avut acțiuni individuale în campania electorală de la parlamentare.

Am avut și fonduri proprii.

Toate sumele se întorc dacă au fost folosite corect, legal, potrivit legilației electorale. Și fiecare participant își recuperează respectivele sume.

Nimeni nu avea obligația sau nu era împins de la spate să-și finanțeze mai mult decât potențialul lui propriu și potențialul lui de împrumut, căci și e nevoie de un potențial.

Pentru că tu nu ai garanția că îți vei recupera toate sumele și împrumutul este un act legal, corect, are la bază contract.

Tu restitui sumele către cel care te-a împrumutat și, practic, în situația în care ceva nu ar fi fost în regulă din modul de lucru al partidului în campania electorală, tu îți asumi acest risc și nimeni nu te poate determina să intri în zonă de risc dacă nu ești conștient sau convins că faci parte dintr-o echipă care lucrează corect, legal în campania electorală.

Există niște intervale de sumă în care poți să finanțezi tu, candidatul, campania electorală, ne-am încadrat cu toții în ele. Unii au avut un potențial mai mare, alții au avut un potențial mai mic, dar fiecare s-a dus în zona de disponibilitate proprie în această finanțare de campanie, absolut în regulă”, a declarat Claudia Anastase.

Alexandru Cordoș, contactat de Ziar de Cluj, nu a răspuns apelului telefonic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *