Politica

Vezi câți bani au dat deputații de la Cluj pentru actuala funcție. SURPRIZA vine de la candidatul AUR

Nu este un secret faptul că o campanie electorală se face cu bani mulți. Pe lângă o cotizație lunară/anuală la partid, candidatul trebuie să aducă donații pentru a arătat că este susținut de lumea bună din electorat. Dar, vedeți voi, nimeni nu mai vrea să apară ca sponsor pentru vre-o culoare politică. Așa s-a nascut trendul cu ”contribuții electorale” din partea candidatului. Par example, în materialul următor o să vedeți cum Csoma Botond, deputatul UDMR Cluj, cu un venit anual de 130.000 de lei, pare să fii cheltuit jumătate din salariul lunar, doar pentru a-și consolida un nou mandat. 

Ziar de Cluj a realizat un clasament al deputaților clujeni, în funcție de sumele cu care au contribuit pentru a deține în prezent această funcție(unii au plătit pentru un nou mandat, alții pentru ”prima șansă” de demnitar). După cum spuneam în titlu, surpriza vine de la deputatul AUR Cluj, Coleșa Ilie Alin. 

Cel mai bănos, tipul de la Plus

Campionul la contribuții pentru alegerile parlamentare este Viorel Băltărețu, cel care a obținut primul mandat de deputat, candidând din partea alianței USR PLUS. Fiind membru al Partidului Libertate, Unitate și Solidaritate (PLUS), Băltărețu a direcționat 160.000 de lei, sumă de care a beneficiat alianța de la Cluj. Băltărețu nu pare să stea rău de acasă, din punct de vedere financiar, fiind afacerist și directorul unei firme de producţie mobilă pentru industria HoReCa. Compania pe care o deţine funcţionează din 2003 şi are în portofoliu clienţi din ţări ca Olanda, Germania, UK.

Fostul șef al Oncologiei Cluj – 30.000 euro ”biletul spre București”

Fostul manager al Institului Oncologic Ion Chiricuță din Cluj-Napoca, Achimaş-Cadariu Patriciu-Andrei, a scos aproape 30.000 de euro pentru ca să fie primul pe lista PSD Cluj pentru Camera Deputaților, loc dovedit a fi singurul eligibil. Patriciu Achimaș a donat 133.800 de lei cu titlu de contribuție campanie electorală către PSD Cluj. Alexandru Cordoș, cel care era poziționat pe locul al doilea în lista pentru Camera Deputaților, s-a împrumutat cu 43.000 de lei de la Vasile Dîncu, dar degeaba. N-a intrat și a rămas cu datoria pe care trebuie să o restituie după ce Autoritatea Electorală Permanentă decide eligibilitatea chelltuielilor efectuate în campanie. 

De la șefia ADR, la Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor – în Parlamentul României

Clujeanul Sabin Sărmaș a condus Agenția pentru Digitalizarea Româinei, mai ales într-o perioadă precum anul 2020, când informația digitală a fost mai necesară ca oricând. De la buletine informative despre coronavirus, aplicații pentru informare oficială și proiecte de digitalizarea pentru instituțiile publice, toate au trecut prin semnătura acestuia. Deși este rudă cu liderul PSD Vasile Dâncu, Sabin Sărmaș – candidat PNL Cluj, nu s-a împrumutat de la „el profesor” pentru campanie, însă de la cineva misterios a făcut rost de 130.000 lei pe care i-a și predat Partidului Național Liberal. 

Cristina are credit. Creditul e pentru job

Deputatul Cristina Burciu s-a compromis puțin și s-a împrumutat de la bancă pentru ca să aibă bani de campanie electorală și să nu rămână fără loc de muncă. Altfel nu se explic de unde a avut suma de 110.000 lei cu care a contribuit în campania pentru alegerile parlamentare, în vreme ce anul trecut a luat un credit de la BCR, pe o perioadă de 5 ani, în valoare de 101.000 lei, iar la economii și proprietăți, deputatul stă pe zero. 

Cristina Burciu a fost în perioada 2016-2020 deputat PSD, însă a demisionat și s-a mutat la Partidul Național Liberal obținând promisiunea că o să fie pusă pe un loc eligibil la alegerile parlamentare. PNL s-a ținut de cuvânt și în schimbul sumei pe care acesta a predat-o filialei, Cristina Burci a primit un loc de cinste înaintea altor vechi membri de partid și apropiați ai lui Emi Bloc, precum directorul Ovidiu Cîmpean. 

Radu Moisin, avocatul cel mai fin

Ex-primar interimar al Clujului, avocatul Radu Moisin este unul dintre exemplele pozitive din Consiliul Local. Pentru Radu Moisin, 2020 a fost biletul spre București – loc eligibil pe listele PNL Cluj pentru Camera Deputaților. Investitor, econom, profesionist și cu cunoștințe juridice, Radu Moisin și-a prezentat o declarație de avere impecabilă. Suma de 105.000 lei pe care a predat-o partidului pentru campania electorală nu ridică semne de întrebare în vreme ce soția acestuia are fonduri de investiții de peste 40.000 de euro la Banca Transilvania, el are un cont curent de 7.000 de euro și plasamente/investiții directe la Romgaz și OMV Petrom. La toate acestea se adaugă venituri substanțiale din avocatură: 72.000 lei + 47.000 lei (dividente de la fosta casă de avocatură din care a făcut parte). 

Radu Moisin a devenit deputat de Cluj și face parte din Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi.

Oana Murariu, de unde vin bănuții? 

Cealaltă femeie-deputat de cluj este avocata Oana Murariu, care își asunde în declarația de avere proveniența banilor pe care i-a împrumutat pentru a-și ”cumpăra” locul de deputat în Parlamentul Româinei. Oana Murariu a candidat din parrtea PLUS Cluj și contribuit pentru acest privilegiu cu 102.500 lei. Persoana/entitatea misterioară care i-a dat doamnei Murariu banii a făcut-o doar pentru un an. 

Nu Dacian Ciolos și al său PLUS militau pentru transparență? Doamna Murariu, de ce ați blurat declarația de avere? 

„Am votat pentru ca să fim reprezentați în Parlamentul României cu rațiune, am votat pentru oameni cu coloană vertebrală – pentru că avem nevoie, am votat pentru ca specialiștii să se regăsească în toate structurile țării și să se colaboreze. Am votat pentru speranță, pentru ca să nu ne mai vină ideea să plecăm din țară, iar cei plecați să se întoarcă pentru că au premisele în acest sens. Am pus ștampila pe două liste de oameni bine intenționați și competenți, cărora nu ai ce să le reproșezi”, a declarat Oana Murariu, la ieșirea de la urne.

Oana Murariu face parte din Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi și Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale/

Csoma Botond, după posibilități

UDMR Cluj l-a propulsat pe Cosma Botond pentru al doilea mandat de deputat de Cluj. Botond a fost consilier local o bună perioadă de timp, pănă în 2016, când a ajuns deputat. Formațiunea politică din care acesta face parte a decis ca și în 2020 să îi dea singura poziție eligibilă. În schiimb, necăsătorit să fără afaceri, care a trăit doar din îndemnizația de deputat, Csoma Botond a scos din buzunar, fără să se împrumute, suma de 80.000 de lei pe care a predat-o cu titlku de contribuție la alegerile locale (15.000 lei) și alegerile parlamentare (65.500 lei).

Orădeanul parașutat, contribuitor umil

Sorin Moldovan îi reprezintă pentru a doua oară pe clujeni în Parlamentul României datorită scorului electoral pe care PNL îl are în zonă, el fiind ajutat de tată să prindă loc eligibil la Cluj, pentru că acasă, la Oradea, era cam plin. Pentru noul mandat, Sorin Moldovan a contribuit în campania elecotrală cu 75.000 de lei. Culmea, la fel ca Murariu, Moldovan ascunde persoana de la care ar fi primit o donație de 73.000 de lei. 

Înainte să ajungă parlamentar, a fost manager marketing la Labracom Construct Oradea (firmă radiată, scoasă din selecții și care a fost deținută de Petrică Moldovan – tatăl deputatului), stagiar la Parlamentul European, subsecretar de stat la Autoritatea Națională pentru Tineret și Sport, consilier al ministrului Tineretului și Sportului. A mai deținut diverse funcții în fostul PDL, organizația de tineret.

Candidatul de la AUR a contribuit cu sufletul

Și, în cele din urmă, vorbim despre cel de-al nouălea deputat de Cluj, Ilie Coleșa, omul care nu a contribuit cu nicio sumă de bani în campania electorală a partidului, aspect care nu l-a împiedicat să ajungă parlamentar cu drepturi depline.

Coleșa s-a născut în Blaj, este de profesie inginer calculatoare, cu o experiență de 20 de ani în domeniu și tată a cinci copii.

Potrivit declarației de avere, postată pe portalul Agenției Naționale de Integritate, Ilie-Alin Coleșa deține trei terenuri intravilane obținute prin vânzare-cumpărare, împreună cu alte persoane, printre care și soția sa, Ramona.

Cei doi mai au o casă de locuit, cu o suprafață de 260 mp, pe str. T. Arghezi din Cluj-Napoca. Viitorul deputat clujean posedă două autoturisme, un Peugeot 307 și un Volkswagen Caddy. Acesta deține două conturi bancare, primul în valoare de 25.000 de lei, iar al doilea, de 27.000 de euro

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *