Diete

Ciocolata si bomboanele

Ciocolata (semidulce, cu lapte, alba, amaruie, cu arahide, cu crema, cu trufe etc.) poate sa fie sanatoasa pentru inima. Cei care sustin ca ciocolata este un aliment sanatos, exagereaza, dar nu este nici chiar atat de rea pe cat ai putea crede.
Ce contine? Ciocolata contine falvonoide, care sunt similare compusilor din vinul rosu ce reduc colesterolul. De asemenea, are si fier. Ciocolata cu lapte asigura si necesarul de calciu, dar nu intr-un procent foarte mare.

 

180 g de ciocolata semidulce contine 481 calorii, 0 mg colesterol, 10,5 mg sodiu si 30 g acizi grasi; 180 g de ciocolata alba: 541 calorii, 21,2 mg colesterol, 88,3 mg sodiu si 31,8 g acizi grasi; 180 g trufe de ciocolata: 247 calorii, 10,6 mg colesterol, 35 mg sodiu, 6,4 g acizi grasi…

 

Recomandare. In ciuda faptului ca poate fi sanatoasa pentru inima, ciocolata are, totusi un continut ridicat de zahar si trebuie consumata cu moderatie.  Cumpara bomboane de ciocolata ambalate individual. Desfacandu-le una cate una, le vei putea tine mai usor socoteala.

 

Pentru a profita din plin de beneficiile ciocolatei, alege ciocolata simpla si evit-o pe cat posibil pe cea umpluta cu creme sau fructe.

 

Ce este indicat? Ciocolata amaruie, dulce-amara sau semidulce. Aceste trei categorii contin cel mai mari cantitati de flavonoide cu proprietati antioxidante. Principalul tip de grasime din ciocolata amaruie se numeste acid stearic, care actioneaza asemenea unuia monosaturat si nu ridica nivelul colesterolului.

 

Ce nu este indicat? Ciocolata alba. Tehnic vorbind, nu este ciocolata (nu contine deloc lichior de cacao). Este preparata in principal din zahar si unt de cacao.

 

Bomboanele (dropsuri, jeleuri, bezele, fondante, caramele, cu fructe etc.) nu sunt sanatoase. Spre deosebire de ciocolata, care prezinta unele beneficii pentru sanatate, caramelele si dropsurile nu sunt recomandate. Daca ai chef de niste bomboane cu aroma de fructe, mai bine mananca direct un fruct.

 

Ce contin? Majoritatea bomboanelor abunda in zahar. In functie de marca si de reteta, pot contine gelatina si diverse arome.

 

28,3 g de dropsuri tari au 111 calorii, 3 mg colesterol, 111 mg sodiu si 0,9 acizi grasi; aceeasi cantitate, de jeleuri: 103 calorii, 0 mg colesterol, 7 mg sodiu si 0,1 g acizi grasi; 28,3 g fondante: 139 calorii, 3 mg colesterol, 131 mg sodiu si 5,4 g acizi grasi…

 

Recomandare. Producatorii de bomboane de calitate superioara nu se vor lauda niciodata ca acestea nu contin colesterol, deoarece ele sunt preparate din unt, bogat in colesterol.

 

Ce este indicat?  Bomboanele de dimensiuni mici. Nu manca o punga intreaga si verifica intotdeauna eticheta ca sa vezi ce contin. Numara cate ai mancat si daca te simti satul, pune-le deoparte.

 

Ce nu este indicat? Nu te lasa pacalit de ambalajele pe care este scris “contin suc de fructe natural”. In general, nu este vorba de sucul natural bogat in vitamine, ci de unul cu gust destul de fad si cu putine substante hranitoare. Ca sa nu mai spunem ca, de cele mai multe ori, respectivele bomboane contin de fapt foarte putin suc.

 

Bomboanele lipicioase. Se lipesc de smaltul dintilor, intrand mai ales, intre molari. Daca nu te poti spala pe dinti imediat dupa ce le mananci, macar bea un pahar cu apa pentru a-ti curata cat de cat dintii de zahar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *