Sistemul nervos are o mare influenta asupra sanatatii. Medicii sustin chiar ca 70 % dintre toate disfunctiile, cum ar fi hipertensiunea, boli de inima si accidentele vasculare cerebrale pot fi atribuite unei stari de tensiune nervoasa. Rolul reflexoterapiei este sa reduca stresul si sa induca relaxarea prin stimularea puterilor vindecatoare inerente ale organismului, permitand o autotratare si avand ca urmare imbunatatirea functionarii sistemelor corpului.
Simptomele nocive ale stresului inhiba curgerea energiei vitale prin corp, privand astfel diferite organe si parti ale corpului de fortele vitale. Simptomele afecteaza performantele si diminueaza eficienta persoanei, creand sentimente de frustare si inutilitate. Ele duc la blocaje ale energiei pentru care nu exista supape de siguranta. Rezulta prin urmare sentimente negative, oboseala, boli si acumularea stresului. In plus, se instaleaza depresia, care diminueaza capacitatea sistemului imunitar si provoaca boli si sentimente distructive.
Desi stresul este de fapt o forta necesra, motivanta, care nu este daunatoare in sine, poate deveni o forta foarte nociva daca nu suntem capabili sa-i facem fata. Cei mai multi oameni au nevoie de “injectia” de adrenalina pe care o determina stresul, pentru a avea cele mai bune performante – la un examen, in sport, in cadrul unui eveniment cultural-artistic, in profesie etc. Totusi, chiar si cand stresul scoate de la noi tot ce avem mai bun, daca nu suntem capabil sa-l controlam, solicitam organismul excesiv si pot aparea ca o consecinta dezordini fizice si mentale, ca perturbarea somnului, tulburari de personalitate si boli fizice.
Reflexologia sparge cercul vicios creat de lipsa de control al stresului, relaxand intregul corp, punand in actiune minunatele procese de vindecare pe care le poseda organismul si tratand cauza dereglarii. Ea stimuleaza circulatia inceata a sangelui, facilitand in acest fel procesul reparator desfasurat de corp pentru regenerarea celulelor si evacuarea produselor de excretie care altfel au un efect toxic, provocand boli. Restabileste echilibrul energetic si reda armonia si echilibrul corpului, mintii si sufletului. Cum nu poate exista o sanatate adevarata fara relaxare, acesta este principalul scop terapeutic al reflexologiei. Un masaj refelxologic poate induce starea alfa de relaxare – acea suspendare intre starea de veghe si somn, in care mintea este golita de toate preocuparile obisnuite si beneficiaza de seninatate si liniste – premisa obligatorie pentru o vindecare eficienta. La asigurarea unei bune sanatati contribuie alimentatia sanatoasa, relaxarea, somnul si exercitiul fizic. Mai mult decat atat, este nevoie de o noua atitudine mentala fata de lucrurile care au indus instalarea anxietatii si a stresului excesiv.
Stresul n-ar mai trebui sa fie o amenintare. Din contra: odata ce stim cum sa-i facem fata si il putem controla eficient, putem fi increzatori si suficient de puternici pentru a infrunta viata cu curaj, a obtine maximum de performante si a ne amplifica starea generala de bine. Capatam controlul deplin asupra propriei minti si a emotiilor, iar acest lucru este intremator si benefic.
Desi reflexologia este benefica pentru remedierea unor afectiuni, este in acelasi timp o modalitate minunata pentru o persoana sanatoasa de a se bucura pur si simplu de o stare de bine si de o relaxare totala in urma stresului cotidian. Este, intr-adevar, pacat ca cei mai multi oameni solicita ajutor medical – fie conventional, fie alternativ – numai atunci cand apare o tulburare functionala. Totusi, logic ar fi sa incercam sa ne pastram corpul in conditii optime pentru a preveni instalarea unor afectiuni si tulburari, la fel cum ne ducem masina periodic la service indiferent ca are sau nu vreo defectiune. Dar oamenii isi mentin echilibru functional al corpului sau isi controleaza cu intelepciune starile de stres si incordare, astfel incat sa nu apara repercursiuni?
Reflexologia poate ajuta la intarirea sistemului imunitar si inlaturarea blocajelor aparute in diferitele sisteme ale organismului, dandu-le posibilitatea sa functioneze mult mai eficient, pentru a mentine starea de sanatate. Reflexologia poate intari sistemul imunitar slabit, din cauza caruia apar alergiile, stari patologice repetate sau atacuri virotice.
Tratamentele prin reflexoterapie constituie si un sistem de avertizare din timp in privinta unor disfunctii in faza incipienta, prin sesizarea unei moliciuni in zona reflexogena a unei parti sau a unui sistem al organismului care este in pericol sa se imbolnaveasca. Un tratament facut din vreme poate preveni instalarea unui dezechilibru sau a unei tulburari serioase.
Impreuna cu un stil de viata sanatos – atat fizic, cu miscare si alimentatie corecta, cat si psihic, cu tehnici de relaxare pentru controlul stresului – un tratament reflexologic periodic constituie o profilaxie excelenta impotriva bolilor si pentru mentinerea sanatatii generale a organismului. O ora de relaxare si masaj in zonele reflexogene ale picioarelor reincarca intregul corp cu energie si asigura suficienta forta fizica si emotionala pentru a face fata solicitatrilor zilnice ale vietii. Senzatia de bine si relaxare este deosebit de eficienta pentru prevenirea imbolnavirilor.