In vizor

Cine este responsabil pentru eşecul exerciţiului de alarmare în caz de inundaţii?

Sistemul de alarmare publică ce trebuia să se desfăşoare ieri la Cluj-Napoca  a fost un eşec. Sirenele care trebuiau să atenţioneze populaţia privind producerea unor inundaţii pe raza judeţului Cluj nu au funcţionat din cauza unor defecţiuni tehnice. În urmă cu 2 ani Primăria a alocat o sumă consistentă de bani tocmai pentru modernizarea acestui sistem însă se pare că banii au fost aruncaţi pe apa Someşului. 
 
Sirenele de avertizare a populaţiei au fost pornite ultima oară, într-o situaţie reală, în ’99 când pârâul Nadăş a ieşit din matcă. De atunci s-au făcut doar exerciţii sporadic.
 
Municipalitatea a cheltuit în 2015 aproape 17.000 de euro pentru a moderniza sistemul de alarmare şi avertizare a populatiei din oraş. Potrivit caietului de sarcini, modernizarea consta în achiziţionarea unei centrale de înştiintare şi alarmare, care putea fi operată de la distanţă. Centrala trebuia sa fie compatibilă şi interconectată sistemului de comanda şi operare al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi să opereze cele 60 de sirene cu motor electric trifazat existente, dar şi să permită instalarea etapizată a cate 10-20 de sirene modernizate. Banii s-au cheltuit, iar la exerciţiul lunar desfăşurat ieri de către ISU Cluj pentru verificarea funcţionării sirenelor a fost un eşec. 16 dintre sistemele de avertizare nu s-au auzit, invocate fiind unele defecţiuni tehnice. 

Reprezentantul ISU Cluj, Ciprian Cornea, a afirmat că exerciţiul lunar de alarmare publică viza cazurile de inundaţii şi s-a desfăşurat în tot judeţul. La Cluj-Napoca din nefericire 16 sirene ce fac parte din sistemul pe care Primăria îl moderniza în 2015 nu s-au auzit.
„Sirenele din Cluj-Napoca, conectate la un sistem centralizat, nu au funcţionat din cauza unei defecţiuni tehnice, iar, astfel, acestea nu au putut fi acţionate. Este vorba despre un număr de 16 sirene care au fost testate din sistemul integrat. Toate aceste mijloace de alarmare sunt gestionate de autorităţile locale, în acest caz de Primăria Cluj-Napoca. Noi transmitem la Primărie mesajul pentru începerea exerciţiului, iar ei desfăşoară exerciţiul. Miercuri era un exerciţiu de alarmare publică pentru caz de inundaţii care s-a desfăşurat în tot judeţul”, a afirmat Ciprian Cornea.

Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca au invocat o problemă tehnică la sirenele acţionate centralizat, problemă care este în curs de remediere.
”Suntem convinşi că luna viitoare vor funcţiona”, au afirmat reprezentanţii primăriei.
Celor care vremelnic conduc destinele acestui oraş le adreăsm o întrebare: Cine este responsabil de faptul că s-au cheltuit în urmă cu 2 ani aproape 17.000 de euro pentru modernizarea unui sistem nefuncţional? 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *